Fitter en productiever werken

Hoe haal je meer uit je medewerkers op de werkvloer? Met deze tips kun je de arbeidsproductiviteit en het werkklimaat verbeteren.

1. Maak werken buiten kantoor mogelijk

Zorg dat medewerkers thuis kunnen werken of onderweg. Daar zijn onder andere speciale apps voor. Het is zelfs mogelijk om vanuit andere locaties dan kantoor in te loggen op beveiligde websites of online intranet- en cms-omgevingen. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van een VPN verbinding. Als medewerkers buiten kantoor en kantoortijden om kunnen werken dan zorgt dat ervoor dat zij hun werktijd efficiënter kunnen indelen en meer werk kunnen verzetten.

2. Omarm netwerk- en sociale media

Er wordt vaak gedacht dat zaken als facebook, twitter, LinkedIn, blogs en wiki's alleen maar tijd kosten. Uit onderzoek dat McKinsey al in 2012 deed, blijkt namelijk het tegenovergestelde. Door gebruik te maken van deze middelen kan de productiviteit van kenniswerkers wel met 20 tot 25 procent toenemen. Het wordt met deze technologie immers makkelijker om informatie te verzamelen, kennis te delen en (online) samen te werken. Dat scheelt onnodig mailen en tijdverspilling door in de file te staan of te moeten vergaderen.

3. Stimuleer beweging op het werk

Probeer tijdens je werk regelmatig te lopen en te staan. Dus pak vaker de trap in plaats van de lift, werk eens aan een 'standing desk' en wandel met regelmaat energiek naar de koffiemachine. Waarom? Je krijgt er energie van en het stimuleert creativiteit. Daarmee kun je je beter concentreren, krijg je sneller ideeën en ga je dus efficiënter en productiever om met je tijd. Bovendien raak je hierdoor minder snel gestrest en blijf je zowel mentaal als fysiek in een betere conditie. Mensen voelen zich daardoor fitter en zijn minder vaak ziek.

4. Werk in blokken of (deel)projecten

Onze hersenen kennen twee aandachtssystemen. De ene helft is actief wanneer je ergens mee bezig bent, bijvoorbeeld met het verzamelen van informatie of het beantwoorden van e-mails. De andere helft gaat pas aan de slag als je je hersens even rust geeft. Door je werk op te delen in verschillende taken kun je meer geconcentreerd werken. Dus wissel relatief korte periodes van concentratie voor werkzaamheden af met periodes van ontspanning of andere taken.

5. Zorg voor een vast patroon

Regelmaat werkt - letterlijk - het best. Een vast, dagelijks ritme is goed voor lichaam en geest. Stel daartoe een vaste cyclus in van slapen, eten, drinken, sporten en rust nemen. Sta bij voorkeur vroeg op en ga ook vroeg naar bed (en laat je tablet of telefoon uit je slaapkamer). Heb je jezelf een dag zwaar geestelijk ingespannen? Zorg dan dat daar een dag waarop je even helemaal niets hoeft tegenover staat. Zo blijf je fris en energiek en zit je ook op je werk lekkerder in je vel.

 

Gerelateerde artikelen