Let op: eHerkenning Belastingdienst is alleen geschikt voor inloggen bij de Belastingdienst.
Je kunt het eHerkenning Belastingdienstmiddel later niet aanpassen. Wil je eHerkenning ook gebruiken om bij andere dienstverleners in te loggen? Kies dan voor eHerkenning EH3.

eHerkenning Belastingdienst
 

eHerkenning Belastingdienst is een apart eHerkenningsmiddel speciaal voor de Belastingdienst. Dit middel kan ingezet worden voor 8 diensten:

 • Omzetbelasting (btw)
 • Loonheffing
 • Vennootschapsbelasting
 • Verhuurderheffing
 • Omzetbelasting voor Fiscale Eenheden
 • Bankrekeningnummers ondernemer
 • Beheer contactgegevens
 • + de Belastingdienst Compensatieregeling
  Je hebt alleen recht op de compensatieregeling met het EH Belastingdienstmiddel.

Met dit middel is het toevoegen van extra machtigingen niet mogelijk.

Voor
54,99/ 2 jaar

Veilig inloggen met
eHerkenning Belastingdienst
Belangrijk om te weten

Doe je zelf aangifte voor loonheffing, vennootschapsbelasting, omzetbelasting of verhuurdersheffing via Mijn Belastingdienst Zakelijk? Dan kun je gebruik maken van eHerkenning Belastingdienst. Het inlogmiddel speciaal voor de belastingdienst. Voor de aanvraag van het Belastingdienstmiddel is fysieke identificatie nodig.

Let op: Het Belastingdienstmiddel is alleen aan te vragen door de natuurlijk rechtspersoon die volledig handelsbevoegd is namens de organisatie. Het middel is niet te gebruiken door een intermediair die namens de organisatie zaken regelt bij de Belastingdienst.

Inloggen bij meer dienstverleners? Kies EH3
Wil je eHerkenning ook voor andere dienstverleners gebruiken? Dan is EH3 de beste keuze. Met EH3 kun je, naast de Belastingdienst, ook inloggen bij bijna alle andere eHerkenningsdiensten.

Ontdek EH3

eHerkenning Belastingdienst aanvragen
Deze gegevens heb je nodig

Voor een soepele aanvraag van een eHerkenningsmiddel Belastingdienst op niveau eH3 heb je de volgende gegevens en documenten nodig.

Veelgestelde vragen eHerkenning Belastingdienst & EH3

eHerkenning Belastingdienst is een online methode voor ondernemers om veilig in te loggen op websites van de belastingdienst. Zie het als een soort DigiD voor bedrijven. Met DigiD loggen burgers veilig in bij verschillende overheidsinstanties. Bedrijven en ook zelfstandig ondernemers doen dat via eHerkenning.

De Belastingdienst vindt het belangrijk dat ondernemers veilig hun belastingzaken kunnen regelen. eHerkenning Belastingdienst biedt die veiligheid, onder andere omdat het extra zekerheid biedt over de online identiteit van de gebruiker.

De oude situatie

Met het oude portaal logden ondernemers in met alleen een gebruikersnaam en wachtwoord. Die inloggegevens kunnen in verkeerde handen vallen, bijvoorbeeld via een phishingaanval of een datalek. Met grote gevolgen. Een cybercrimineel kan met gestolen ‘credentials’ namens de ondernemer inloggen en bijvoorbeeld privacygevoelige gegevens stelen en identiteitsfraude plegen.

eHerkenning Belastingdienst

eHerkenning Belastingdienst verkleint deze risico’s. KPN biedt eHerkenningsmiddelen aan op verschillende betrouwbaarheidsniveaus: EH2+, EH3 en EH4. Hoe hoger het niveau, hoe meer zekerheid de dienstverlener krijgt over de online identiteit van de gebruiker. Voor inloggen op Mijn Belastingdienst Zakelijk is betrouwbaarheidsniveau EH3 verplicht. Zowel eHerkenning Belastingdienst als eHerkenning EH3 hebben dit niveau.

Gebruik je eHerkenning enkel en alleen om in te loggen bij de Belastingdienst? Dan kun je gebruikmaken van het speciale (goedkopere) Belastingdienst inlogmiddel. KPN biedt het EH Belastingdienstmiddel aan in een bundel met machtigingen voor:

 • Omzetbelasting (btw)
 • Loonheffing
 • Vennootschapsbelasting
 • Verhuurdersheffing
 • Omzetbelasting voor Fiscale Eenheden
 • Bankregeningnummers ondernemer
 • Beheer contactgegevens
 • Compensatieregeling eHerkenning Belastingdienst.

Let wel op: met dit speciale middel kun je enkel en alleen inloggen bij de Belastingdienst. Heb je op termijn eHerkenning nodig om in te loggen bij andere dienstverleners zoals het UWV, dan is het alsnog noodzakelijk om eHerkenning EH3 aan te vragen. In veel gevallen kan het dus verstandig zijn om direct een EH3 middel aan te schaffen.

EH3 is een toekomstvaste oplossing omdat je bij meerdere dienstverleners kunt inloggen, niet alleen de Belastingdienst. Wanneer je wilt groeien met je bedrijf zul je vanzelf bij meer dienstverleners met eHerkenning moeten inloggen. Wanneer je kiest voor EH3 zit dit al ingebakken in de dienst.

Kiest je toch voor eHerkenning Belastingdienst? Houd er dan rekening mee dat je niet zomaar kunt upgraden naar een standaard EH3 middel. Wanneer je bij meer dienstverleners wilt inloggen (zoals het UWV, RVO of gemeenten), zeg je eerst eHerkenning Belastingdienst op. Daarna doorloopt je de aanvraag opnieuw voor EH3.

Wij adviseren je daarom om eHerkenning 'op de groei' aan te vragen.

Ontdek EH3
Bent je zzp’er of heb je een eenmanszaak? Dan kun je inloggen met eHerkenning, maar ook met DigiD. Aanschaf van een eHerkenningsmiddel is dan dus niet strikt noodzakelijk.
De Belastingdienst adviseert ondernemers die nu nog btw-aangifte doen via het oude portaal om zo snel mogelijk te kiezen voor de nieuwe inlogmethode. De eerste maandaangifte in februari 2022 over januari 2022 kun je in de meeste gevallen niet meer via het oude ondernemersportaal doen.

Voor het speciale Belastingdienstmiddel kun je vanuit de overheid een vergoeding krijgen van €24,20 per jaar inclusief btw. Na ontvangst van je Belastingdienstmiddel kun je de vergoeding online aanvragen via de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, rvo.nl.

Uitzonderingen:

 • Heb je een eenmanszaak of ben je zzp'er? Dan kun je geen gebruikmaken van de compensatieregeling. Je kunt gratis belastingaangifte doen met DigiD.

 • Machtig je een tussenpersoon (intermediair) om namens jou de belastingaangifte te verzorgen? Dan zal de intermediair eHerkenning moeten aanschaffen. Deze kosten vallen niet onder de compensatieregeling.

Op rvo.nl vind je meer informatie over de speciale compensatieregeling eHerkenning Belastingdienst

Per organisatie wordt ieder jaar maximaal 1 eHerkenning Belastingdienst vergoeding uitgekeerd. Het bedrag van de vergoeding is gebaseerd op de laagste prijs in de markt: tot maximaal €24,20, inclusief BTW. Let op: Je kunt alleen gebruik maken van deze compensatieregeling als je het speciale Belastingdienstmiddel hebt aangeschaft. Log je in met een gewoon eH3 middel, dan krijg je een foutmelding.

De 2e termijn voor compensatie is gestart. Deze kun je aanvragen van 1 september 2021 t/m 30 september 2022. Op rvo.nl vindt u meer informatie over de speciale compensatieregeling eHerkenning Belastingdienst.
Voor meer informatie over de compensatieregeling voor eHerkenning Belastingdienst voor ondernemers verwijzen wij je naar de website van de Belastingdienst en RVO.

Via Mijn Belastingdienst Zakelijk kun je ook voor je fiscale eenheid de btw-aangifte doen. Een van de ondernemingen binnen de fiscale eenheid moet hiervoor eHerkenning hebben. Het KvK-nummer van deze onderneming  (let op: niet van de fiscale eenheid) wordt gebruikt om in te loggen namens de fiscale eenheid.

De medewerker die inlogt moet beschikken over de machtiging ‘Omzetbelasting voor fiscale eenheden’. De machtiging ‘Omzetbelasting voor fiscale eenheden’ zit standaard in het eHerkenning Belastingdienstmiddel en EH3 middel met alle machtigingen.

Heb je een EH3 middel zonder alle machtigingen? Dan moet je de machtiging 'Omzetbelasting voor fiscale eenheden' los aanvragen. Je kunt deze extra machtiging eenvoudig aanvragen via de KPN User Portal. Wil je eHerkenning ook voor andere diensten gebruiken, zoals inloggen bij het UWV, RVO of gemeenten? Dan kies je beter voor een eHerkenning EH3 inlogmiddel.

 1. Log in als fiscale eenheid
 2. Je kiest hier voor 'Inloggen voor iemand anders'
 3. Dan klikt je op 'ik heb een geldige machtiging'
 4. Daarna kun je inloggen met eHerkenning.

De medewerker die inlogt moet beschikken over de machtiging ‘Omzetbelasting voor fiscale eenheden’. Die medewerker kiest vervolgens voor 'Inloggen voor iemand anders' en 'ik heb een geldige machtiging'. Daarna kan de medewerker inloggen met eHerkenning. De machtiging ‘Omzetbelasting voor fiscale eenheden’ zit standaard in het eHerkenning Belastingdienstmiddel. Wil je eHerkenning ook voor andere diensten gebruiken, zoals inloggen bij het UWV, RVO of gemeenten, dan kies je beter voor een eHerkenning EH3 inlogmiddel. Daarbij is het belangrijk dat als je een EH3 eHerkenningsmiddel kiest, je ook de juiste machtiging selecteert.
Ondernemers die zich niet kunnen inschrijven in het Handelsregister van de KVK, kunnen voor de btw-aangifte nog gebruik blijven maken van het oude zakelijke portaal ‘Digitaal aangeven Belastingdienst’. Dit portaal verdwijnt pas als het voor alle ondernemers mogelijk is over te stappen op Mijn Belastingdienst Zakelijk. Zolang dat niet zo is, blijft het oude portaal voor je beschikbaar. Je kunt er dan ook voor kiezen btw-aangifte te doen met behulp van administratiesoftware of via een fiscaal dienstverlener.

Daarom eHerkenning Belastingdienst van KPN

bestellen

Bestellen

Eenvoudige aanvraag

digitaal

Digitaal

Sneller zaken regelen

veilig

Veilig

Versleutelde gegevens

beheer

Beheer

Handig beheerportaal

helpdesk

Helpdesk

Gratis 24/7 service

eHerkenning Belastingdienst aanvragen
Doe eenvoudig aangifte van Loonheffing, omzetbelasting en meer met KPN eHerkenning

Direct aanvragen

Advies nodig over eHerkenning Belastingdienst?

De KPN eID Servicedesk helpt je graag

Chat met ons

Wij zitten altijd voor u klaar

Bel met ons

08.30 - 17.30 uur

Toon telefoonnummer

Mail ons

Reactie binnen 1 dag

Contactformulier