Hoe haal je als ondernemer meer omzet uit de sportzomer?

De sportzomer komt eraan! In juni is het eerst de beurt aan de Oranjemannen op het EK voetbal in Duitsland. Een paar weken later start ook de Tour de France en in diezelfde maand zijn er ook nog Formule 1 Grands Prix in Canada, Spanje en Oostenrijk. In juli is het alweer tijd voor Wimbledon en aan het eind van de maand starten de Olympische Spelen 2024 in Parijs.

Een vol programma voor sportliefhebbers, maar ook voor slimme ondernemers die kansen zien om voordeel uit de sportzomer te halen. Grote sportevenementen creëren immers saamhorigheid waarbij mensen elkaar graag opzoeken, zichzelf verkleden of gewoon een feestje vieren. Benieuwd hoe de sportzomer een positief effect op de omzet van jouw eigen bedrijf kan hebben? Lees dan gauw verder.

Kalender Sportzomer 2024

Eerst de feiten op een rij. Hoe ziet de kalender van de sportzomer 2024 er eigenlijk uit? Een overzicht van de belangrijkste sportevents en data:

● 1 juni Voetbal | Finale Champions League (Londen)

● 9 juni Formule 1 | Grand Prix van Canada (Montréal)

14 juni - 14 juli EK VOETBAL (Duitsland)

● 23 juni Formule 1 | Grand Prix van Spanje (Barcelona)

● 29 juni Formule 1 | Grand Prix van Oostenrijk (Spielberg)

● 30 juni Motorsport | TT van Assen (Assen)

● 29 juni - 21 juli Wielrennen | Tour de France

● 1 juli - 14 juli Tennis | Wimbledon

● 7 juli Formule 1 | Grand Prix van Engeland (Silverstone)

● 7 juli - 14 juli Wielrennen | Giro Rossa (Italië)

● 21 juli Formule 1 | Grand Prix van Hongarije (Boedapest)

● 28 juli Formule 1 | Grand Prix van België (Spa)

26 juli - 11 augustus OLYMPISCHE SPELEN (Parijs)

● 12 - 18 augustus Beachvolleybal | EK (Nederland)

● 12 - 18 augustus Wielrennen | Tour de France Femmes (Frankrijk)

● 17 augustus - 8 september Wielrennen | Vuelta a España (Spanje)

● 25 augustus Formule 1 | Grand Prix van Nederland (Zandvoort)

28 augustus - 8 september PARALYMPISCHE SPELEN (Parijs)

Slim ondernemen: meer omzet halen uit sportzomer

Er zijn tal van manieren om als mkb-ondernemer slim in te springen op de sportzomer. Grote bedrijven doen het al jaren: denk aan de spaaracties van grote supermarktketens of de EK-reclames van veel grote en bekende merken. Toch hoef je geen grote investeringen te doen als jouw bedrijf ook een graantje mee wil pikken van het plezier rondom de sportzomer. Met deze tips kun je snel aan de slag.

1. Sportgerelateerde evenementen en kijkfeestjes

Cafés, restaurants en zelfs winkels of kantoren kunnen schermen plaatsen om belangrijke wedstrijden live uit te zenden. Door een levendige sfeer te creëren, trek je meer bezoekers (of klanten en collega’s) naar je bedrijfslocatie. En meer klanten zorgt natuurlijk voor extra omzet. Bied speciale menu’s of producten aan die passen bij het event: een teamschotel bitterballen of oranje snacks. Of stel een ‘Olympisch menu’ samen tijdens de Olympische spelen.

Hou rekening met extra toeloop van gasten en maak in je zaak alvast zoveel mogelijk ruimte. En bij mooi weer richt je natuurlijk ook de terrassen goed in met extra banken en een buitenbar. Zorg voor grote schermen zodat iedereen het goed kan zien.

Heb je nog geen TV op de zaak? Ontdek Zakelijk TV en Internet van KPN en betaal nu de eerste 9 maanden maar €30 per maand bij een 3-jarig abonnement. Meer weten? Laat je terugbellen over deze deal!

2. Speciale productlijnen of diensten

Haak in op de sportzomer door speciale producten of diensten te bedenken die een link hebben met de sportzomer of een sportevent. Je kunt als fietsenwinkel bijvoorbeeld de ‘Tour de France’ check-up aanbieden: een speciale onderhoudsbeurt voor fietsliefhebbers. Of organiseer als sportschool speciale bootcamps, waarbij mensen zich kunnen voorbereiden op een eigen belangrijk toernooi of sportevenement (denk aan Mud Masters of de Dam tot Damloop).

Winkels kunnen natuurlijk slim inspringen op het oranjegevoel door oranje merchandise of kleding aan te bieden. Dat hoeft echt niet persé feestkleding te zijn: een mooie oranje sjaal, sieraden of sweater in de etalage kan ook al bijdragen aan de oranjestemming en winkelend publiek over de streep trekken om even binnen te lopen.

Van oudsher is de sportzomer voor veel mensen hét moment om een nieuwe televisie aan te schaffen. Met een speciale EK-deal van de lokale elektronicazaak wordt dat natuurlijk extra aantrekkelijk. En wat denk je van een boekwinkel de sportbiografieën van bekende sporters in de spotlight zet? Wees creatief, en haak in op deze sportieve tijd.


Zakelijk TV & Internet
Nu eerste 9 maanden 30,-/mnd

Beleef het EK samen met je klanten en collega's! Tijdelijk 9 maanden extra voordelig én gratis narrowcasting voor jouw bedrijf.


3. Thematische promoties of kortingen

Niet alleen elektronicazaken maken in de zomer slim gebruik van speciale aanbiedingen op hun assortiment. Ook webwinkels maken vaak slim gebruik van de oranjekoorts om meer producten te verkopen. Je kunt bijvoorbeeld momentum creëren door elke keer als Nederland succesvol is geweest op een sportevent, een eenmalige korting aan te bieden. Je haakt zo in op het enthousiasme van sportliefhebbers en het feit dat er iets te vieren valt.

Een korting van 24 uur zorgt daarnaast vaak voor een uplift in je sales, omdat klanten maar beperkt de tijd hebben om te bestellen. Denk aan een sportwinkel die 20% korting geeft op alle hockeysticks de dag nadat de oranje dames een gouden plak hebben gehaald.

Je kunt als horeca-ondernemers ook korting rekenen door bijvoorbeeld een speciale korting te rekenen voor elke goal die Nederland maakt. Of biedt flash sales aan op een wedstrijddag.

4. Bedenk iets voor sporthaters

Niet iedereen houdt van sport. Voor mensen die helemaal niks hebben met de sport, kan het soms een lange zomer lijken. Slimme ondernemers haken hier juist handig op in. Bied alternatieve opties aan voor mensen die de oranje drukte juist fanatiek proberen te ontwijken.

Een spa of massagesalon kan speciale relax-arrangementen of wellness aanbieden tijdens belangrijke wedstrijden. Denk ook aan workshops, cursussen, extra coaching-sessies of stilteretraites in deze drukke periode. Een bioscoop trekt meer bezoekers met extra filmaanbod op wedstrijddagen. En wat te denken van een (goed gepromote) sample-sale tijdens een wedstrijd? Het kan zorgen voor juist een hele drukke winkel op dit moment.

5. Biedt limited editions aan

Sport is emotie, en daar kun je als ondernemer handig op inhaken door deze sportzomer limited edition producten op de markt te brengen. Dat kan een speciale Oranje-hamburger zijn, maar ook een litho van een bekende sporter die je in een oplage van een gelimiteerd aantal stuks verkoopt (of weggeeft bij een aankoop) in je winkel of webshop.

Winkels in bijou, juwelen en accessoires kunnen speciale thematische armbanden, halskettingen of manchetknopen verkopen. Veel fans willen wel het oranjegevoel uitstralen maar niet altijd even opvallend. Als horecaondernemer kun je ook een speciaal biertje op de tap zetten speciaal voor de sportzomer of een tijdelijke (oranje) cocktail bedenken.

6. Bedenk een loyaliteitsprogramma of spel

Een loyaliteitsprogramma is een beproefde marketingtactiek tijdens de sportzomer. Denk aan het sparen van zegeltjes of stempeltjes om bijvoorbeeld een speciale serie producten gratis of met korting te ontvangen. Het kan leiden tot hogere klantbetrokkenheid, meer aankopen en meer herhaalbezoek.

Het kan ook zo simpel zijn als een kleurplatenwedstrijd voor de kinderen van je klanten, maar ook een EK-pool waarbij klanten of collega’s meedingen naar een grote prijs. Het idee is om je klanten vaak terug te laten komen in dezelfde periode, of ze actief te betrekken bij een actie of spel.

Dat kan trouwens ook prima online. Denk aan een quiz op social media waarbij winnaars een cadeaubon kunnen winnen. De interactie zorgt ervoor dat jouw bedrijf top of mind is bij meer mensen en je uiteindelijk ook meer klanten aantrekt.

7. Exclusieve kijkarrangementen

Voetbal kijken in het café of op het terras: niet iedereen is er fan van. Bijvoorbeeld omdat je de wedstrijd zo niet goed (genoeg) kunt zien of het geluid niet kunt horen. Hier ligt een mooie kans voor ondernemers die sportliefhebbers juist een premium kijkervaring willen bieden.

Je biedt dan bijvoorbeeld exclusieve kijkarrangementen aan in je restaurant of theater met gegarandeerde zitplaatsen, goed zicht op het scherm en uiteraard een speciaal menu. Gasten betalen een vaste prijs per persoon of boeken als gezelschap.

Premium zitplaatsen zijn een vereiste, denk aan een comfortabele booth of loveseats in een bioscoop. Ook heel premium is de tableside service tijdens de wedstrijd: je wordt aan tafel bediend door een serveerder, zodat jij nooit aan de bar staat als er een goal valt of iemand wordt ingehaald.

Een exclusief kijkarrangement rondom een grote sportwedstrijd leent zich niet alleen voor horecabedrijven maar ook voor organisaties in de zakelijke dienstverlening. Een goed georganiseerde middag of avond waarbij je met klanten of collega’s informeel bijeen komt om samen sport te kijken, versterkt de band en relatie met elkaar.

Je kunt bijvoorbeeld ook een bekende spreker uit de sport uitnodigen om de wedstrijd voor te beschouwen of becommentariëren om zo iedereen extra enthousiast te maken. En oranje vlaggetjes of hoedjes met jouw logo maken voor alle deelnemers. En als Oranje wint, dan vergeten ze die leuke middag of avond bij jouw bedrijf natuurlijk nooit meer.

Heb je nog geen TV op de zaak? Ontdek Zakelijk TV en Internet van KPN en maak de eerste 9 maanden gratis gebruik van narrowcasting. Meer weten? Laat je dan terugbellen door onze mkb-adviseurs.

    Gerelateerde artikelen