Remote Working: Zo zorg jij dat je productief bent

Remote working is de trend allang voorbij. Veel Nederlanders werken regelmatig een dag of meer thuis, in een co-working space of op een andere plek. Maar hoe zorg je er nu voor dat dit ook echt lukt? En wat moet je vooral niet doen? We zetten een aantal valkuilen en tips voor je op een rij.

Bij een nieuwe baan eist de helft van de medewerkers het recht om thuis te werken op. Niet zonder reden. Want uit onderzoeken van TNO blijkt dat we door werken op afstand een betere werk-privébalans hebben en dat we minstens zo productief zijn als op kantoor.

Naast thuiswerken zijn we ook volop gaan werken in cafés of co-working spaces. Aan remote werken kleven heel wat voordelen, wijzen diverse onderzoeken uit. Je bent veel flexibeler, bespaart reistijd en vaak ook kosten.

Valkuilen

Maar laten we eerst een paar valkuilen aanstippen. Om je werk op deze manier goed te kunnen doen, is het cruciaal om echt verbonden te blijven met iedereen met wie of voor wie je werkt. Op afstand communiceer je natuurlijk toch anders dan wanneer je elkaar ‘live’ in dezelfde ruimte treft.

Sommige tools helpen erbij om zo prettig en efficiënt mogelijk met elkaar verbonden te blijven, ook al werk je heel wat kilometers uit elkaar.


Checklist: Werken op locatie

Werk je wel eens op locatie? Download onze checklist en ontdek hoe je altijd en overal optimaal en veilig remote werkt.

Download


Kom van je stoel af

Ook een risico waar je echt rekening mee moet houden, is je mobiliteit. Meer remote working, zorgt voor minder beweging. Waar je op kantoor misschien wat eerder geneigd bent op iemand af te stappen of een ommetje te doen tijdens een pauze, bestaat het gevaar dat je achter je eigen computer almaar doorgaat.

Nog even dat mailtje tikken, misschien een YouTube-filmpje bekijken terwijl je eigenlijk toe bent aan een echte break en met je lunch voor je computer: doe het niet! We zitten met z’n allen steeds langer op onze bureaustoelen. Als je niet oplet, zijn alle voordelen van remote werken hierdoor alweer tenietgedaan.


Zakelijk Unlimited
Hoe Unlimited onderneem jij?

Altijd en overal zorgeloos online met de nieuwe KPN Zakelijk Unlimited Series.


Vijf tips voor hogere productiviteit

Komen we toe aan wat praktische tips die je kunnen helpen met de beste omstandigheden en grootste productiviteit en efficiëntie als je remote werkt.

  1. Zorg voor een goede werkplek
    Klinkt als een inkopper -en dat is het misschien ook- maar ga ermee aan de slag als je dit nog niet hebt gedaan. Zorg ervoor dat je een rustige, georganiseerde werkruimte hebt zonder afleidingen.

    Dit kan een aparte kamer in huis zijn of een gereserveerde plek in​ ​een co-working space. We gedijen goed bij focus en dat begint bij het creëren van een goede werkplek.
  2. Kader je doelen af
    Extra belangrijk als je zonder directe collega’s of opdrachtgevers om je heen werkt die je bij de les houden: stel doelen die je gefocust houden. Bepaal aan het begin van de dag of week wat je doelen en prioriteiten zijn. Daardoor weet je altijd waar je aan toe bent, wat je productiviteit zal verhogen.
  3. Gebruik de juiste tools
    We stipten het hierboven al aan: zorg ervoor dat je de juiste tools gebruikt. We weten het: het zijn er nogal wat. Van Discord, tot Microsoft Teams, Slack, Zoom, Trello en Clockify en een hele hoop meer.

    Sta goed stil bij wat je daadwerkelijk nodig hebt en zet deze vervolgens gericht in. Op die manier verhoog je je productiviteit en werken de tools voor jou en niet andersom.
  4. Hanteer een strakke planning
    Hangt samen met tip 2, maar wel degelijk een afzonderlijke productiviteitsverhoger: zorg voor een strakke planning. De kans bestaat dat je wat gaat zwieren wanneer je remote werkt.

    Strakke grenzen van werktijden vervagen immers door werk op afstand en dus zul je ze zelf moeten stellen.
  5. Elimineer afleidingen
    Tussen al je goede plannen, doelen en voornemens en een daadwerkelijke productieve dag staan heel wat afleidingen. Je kent ze: de was die erom schreeuwt opgehangen te worden, kids die misschien niet in de gaten hebben dat je écht aan het werk bent ook al ben je thuis, een ontzettend leuke Instagram-reel.

    Bij veel van dit soort afleidingen, kun je best de regie in handen nemen. Schakel bijvoorbeeld meldingen uit op je telefoon, stel specifieke tijden in waarop je je e-mail wilt checken of schaf bijvoorbeeld een fijne noise cancelling koptelefoon die ook je meest luidruchtige buren het zwijgen oplegt.

Gerelateerde artikelen