Doe-het-zelf: snellere en stabielere wifi op kantoor

Zakendoen gaat niet meer zonder een snelle internetverbinding. Een slechte wifi kan het werkplezier grondig bederven. Ook in de kantine zie je niet graag het aantal wifistreepjes op je tablet naar nul gaan. Denk ook aan bezoekers: die verwachten op jouw kantoor van de wifi gebruik te kunnen maken. Vaak kan het wifi-signaal met een paar simpele ingrepen al flink verbeterd worden. We zetten een aantal direct toepasbare tips op een rijtje, waar niet veel technische kennis voor nodig is.

Voor je aan de slag gaat, is het verstandig te meten wat de maximale snelheid van de internetverbinding zoals deze het kantoorpand binnenkomt. Omdat een draadloze verbinding iets minder snel is dan een verbinding via een kabel, meet je eerst de snelheid als de computer via een netwerkkabel met de router is verbonden. Anders meet je immers de lagere snelheid van de wifi. Speedtest.net is een gratis tool hiervoor. Komen de metingen overeen met de snelheden die je provider belooft, dan wordt het tijd om naar het wifinetwerk te kijken. 

Daarna is het draadloze netwerk aan de beurt. Doe op verschillende plaatsen in het bedrijfspand metingen en denk dan ook eens aan de vergaderruimte een etage hoger of die picknicktafel op het terras waar je bij mooi weer vaak zit te werken. Noteer voor iedere werkruimte de snelheid. Zo breng je de delen van het kantoor in kaart waar het internet te traag is. Want overal waar wordt gewerkt is een behoorlijke dekking nodig. Vervolgens kun je het probleem te lijf gaan.

Tip: kies een goede plek voor de router

Begin bij de basis, de plaatsing van de router. Als die niet is gecombineerd met het modem dan kan de router misschien beter buiten de meterkast worden geplaatst. Zet als proef de losse router wat hoger en kijk of dit de ontvangst verbetert. Dit kan met een langere ethernetkabel. Probeer ook eens de router rechtop te zetten in plaats van horizontaal. Steken er antennes uit de router dan kan het zin hebben die in een andere positie te zetten. Gewoon experimenten en vaststellen of het werkt.

Komt de router in het midden van het bedrijfspand te staan dan wordt het verzorgingsgebied groter. Ook kan het zinvol zijn de reflectie van de muren te benutten. Omvat je pand drie etages dan geeft de tweede etage doorgaans het beste resultaat. De ethernetkabel zal dan wel door het plafond moeten.

De volgende stap is om uit de buurt te blijven van potentiële verstoorders. Zet de router niet in de keuken naast de magnetron. Schakel sterk verouderde apparatuur met bluetooth uit. En haal de stekker uit die gedateerde beeldbuis-tv.

Tip: stel de router anders in

Als dit alles onvoldoende verbetering oplevert dan moet je de router anders instellen. Al KleinZakelijk Internet van KPN? Dan kun je gebruik maken van de gratis, online tool: de Wifi Manager. Met deze tool check en verbeter je gemakkelijk en snel zelf het bereik van je wifi.

Indien dit niet het geval is dan kun je zelf je instellingen checken. Veel routers hebben naast de 2,4 GHz-band ook nog de mogelijkheid van 5 GHz. In veel bedrijfsverzamelgebouwen en andere locaties voor co-working is de 2,4 GHz-band vaak overvol. Wellicht biedt 5 GHz soelaas. Deze band heeft een minder goed bereik, maar is wel sneller, stabieler en minder storingsgevoelig. Gebruik voor videostreamen en bijvoorbeeld Skype in ieder geval 5 GHz. De meeste routers wijzen aangesloten apparaten automatisch het beste kanaal toe. Zorg dat die functie aan staat.

Gebruik een ander wifikanaal dan de buren. De meeste routers zoeken automatisch een vrij kanaal, maar hierbij kan iets misgaan.  Helaas moet je technisch gezien van wanten weten om te checken of een kanaalwissel goed uitpakt. Zet de kanaalbreedte op 20/40. Instellen gaat via het routermenu.

En dan de firmware van de router. Als die niet automatisch wordt geactualiseerd, moet je er zelf de meest recente versie van de besturingssoftware opzetten. Moderne routers werken op de  snelle 802.11ac-standaard. Zet 802.11b uit. Die band heb je sowieso niet meer nodig als je alleen moderne apparatuur gebruikt. Op sommige routers of basisstations zit de zogenoemde QoS-functie (Quality of Service). Schakel die in als je er zeker van wilt zijn dat de streaming-ontvanger voldoende bandbreedte krijgt. Andere apparaten worden dan wel langzamer.

Tip: sleutel aan de hardware

Bij Windows-laptops biedt een actuele driver van de wifi-module het beste resultaat. Gebruik liever software van de routerfabrikant dan de driver die standaard bij Windows zit. Gebruik nieuwe stuurprogramma’s op de laptop zodra die beschikbaar is. Verwijder ongebruikte programma's van de zakelijke laptops. Ook een adblocker valt te overwegen.

Geven deze tips te weinig soelaas, verbind dan de tv eens via een netwerkkabel met de modemrouter, bedraad aansluiten zal altijd leiden tot de meest betrouwbare verbinding en bovendien ontlast dit de wifi. Schaf aan een externe wifi-adapter aan voor op de usb-poort van je laptop of vaste computer, deze heeft vaak een betere ontvangst. Kosten: 25 a 35 euro.

Bij grotere kantoren met meerdere verdiepingen of muren van gewapend beton kan een powerline adapter wonderen doen. Zo'n stroomnetadapter met wifi, ook wel HomePlug genaamd, brengt tegen lage kosten en draadloos ook in de uithoeken van het kantoor snel internet. Nog goedkoper is een wifi versterker/booster/extender/repeater. De kosten bedragen 30 tot 60 euro. Duurdere modellen ondersteunen dual band wifi. KPN heeft 2 Wifi Versterkers. Deze werkt bedraad (via een kabel). De Wifi versterkers van KPN werken perfect samen met uw bestaande routers van KPN.

Ook kan het zin hebben om een tweede router te plaatsen. Snellere routers zijn op komst. Denk aan apparatuur met 802.11ad-standaard (WifiGig) of 802.11ac Wave 2. Wave 2 kent een nieuwe feature: mu-mimo. Routers met Mu-Mimo zijn sneller. Nog maar weinig modellen werken hiermee. Mesh (multiroom wifi) vormt een alternatief voor een powerline adapter of een tweede router in access point modus.

Gerelateerde artikelen