4 essentiële vragen over updates

Software-updates laten je pc of laptop niet alleen beter werken, ze beschermen je ook tegen cyberaanvallen. 4 vragen over updates waar je echt het antwoord op moet weten.

Hoeveel risico op een ransomware-aanval loop ik?

Veel mkb’ers denken dat ransomeware- en andere cyberaanvallen zich alleen richten op grote concerns. Maar het mkb is steeds vaker het mikpunt van criminelen. Zo is inmiddels 60 procent van alle aanvallen gericht op kleinere ondernemers. En ook een hack zit in een klein hoekje. Onlangs nog werd ontdekt dat hackers in een versie van het populaire CCleaner een achterdeurtje hadden geplaatst waardoor ze pc’s konden infecteren met malware. 

Updates die snel dit soort gaten dichten, zijn dan ook essentieel. 1 laptop zonder de laatste Windows-update is genoeg om alle ICT in je bedrijf stil te leggen. Dat bleek onlangs toen het WannaCry-ransomwarevirus in enkele dagen talloze bedrijven stillegde. In Nederland werden onder meer containerbedrijf Maersk, pakketbezorger TNT Express en bouwmaterialengroothandel Raab Karcher getroffen. De oorzaak: een softwarelek dat ze met een eenvoudige update hadden kunnen voorkomen.

Waarom zijn updates zo belangrijk?

Updates houden software actueel. Vaak gaat het om een patch, een softwareaanpassing die een veiligheidslek in de software moet dichten. Veel applicaties voeren deze uit zichzelf, op de achtergrond, al uit. Maar bij sommige softwarepakketten moet je eerst toestemming geven. Veel gebruikers hebben daardoor het idee dat updates niet per se noodzakelijk zijn en dus wel kunnen wachten. Wanneer Windows, Adobe, Java of hun antivirussoftware meldt dat updates nodig zijn, dan klikken mensen al snel op ‘uitstellen’. Met alle potentiële gevaren van dien.

Hoe weet ik of mijn software verouderd is?

Het opsporen van verouderde software en andere risico’s is vrij eenvoudig te doen met de gratis analysetool van ScanCircle en kan zelfs automatisch met Kaspersky Software Updater. Heb je oude versies van Java, Quicktime, Flash of Adobe Reader op je computer? Hoog tijd om deze bij te werken!

Hoe houd ik Windows altijd up-to-date?

Veel cybercriminelen maken gebruik van lekken in Windows-software om zo pc’s, tablets of laptops te infecteren met kwaadaardige software. Dit maakt het voor Windows-gebruikers extra belangrijk hun besturingssysteem actueel te houden. Gebruik je Windows 10? Dan worden updates automatisch doorgevoerd. Bij oudere versies kun je zelf kiezen of je ze automatisch, handmatig of helemaal niet wil doorvoeren. Dat laatste raden we natuurlijk af. We adviseren ‘automatisch’ te selecteren. Wil je updates toch controleren om ze daarna handmatig door te voeren? Dat kan ook, maar voer de essentiële wijzigingen dan zo snel mogelijk door. 

Veilig ondernemen?

Doe de KPN Security check

Neem geen risico met uw internetsecurity. Beantwoord 7 vragen en krijg meer inzicht in de gevaren van cybercriminaliteit.

Meer informatie

Gerelateerde artikelen