Internet of Things voor beginners

Steeds vaker komen de termen Internet of Things of IoT voor. Maar wat is Internet of Things eigenlijk? En wat kan je ermee? Uit onderzoek van KPN blijkt dat IoT bij veel mensen nog onbekend is. Maar liefst 1 op de 2 ICT-beslissers in grote bedrijven geeft aan nog nooit van de term gehoord te hebben. We zetten de belangrijkste vragen en antwoorden over Internet of Things op een rij.

Wat is Internet of Things?

Steeds meer apparaten en dingen zijn door sensoren verbonden met het internet. Niet alleen je computer en tablet, maar ook de lantaarnpaal die een signaal afgeeft dat de lamp kapot is. Of een dijk die signalen afgeeft over zijn conditie waardoor een data-analist kan voorspellen wanneer een dijkbreuk het meest waarschijnlijk is. Het zijn allemaal ‘slimme’ objecten, die data verzamelen en versturen naar een applicatie via een netwerk. De informatie die we uit deze data kunnen halen helpt ons in het dagelijks leven. Al deze slimme dingen samen vormen het Internet of Things (IoT).

Hoe helpt Internet of Things jouw bedrijf?

De mogelijkheden van Internet of Things zijn ongekend. IoT kan overal voor slimme oplossingen zorgen, óók in jouw bedrijf. De informatie die uit de data wordt gehaald, helpt je om betere beslissingen te maken in je bedrijf. Die leiden weer tot snellere bedrijfsprocessen en een efficiëntere bedrijfsvoering. Met andere woorden: organisaties worden dankzij IoT effectiever.

Een voorbeeld: Een pakketdienst heeft een groot wagenpark. De auto’s zijn voortdurend met pakketjes onderweg naar klanten. Als de wagens verbonden zijn met internet en realtime worden uitgelezen op het hoofdkantoor, levert dat veel informatie op. Zo is live te zien waar wie zich bevindt en hoeveel pakketjes nog bezorgd moeten worden. Met deze gegevens kunnen wagens van de pakketdienst efficiënter worden ingezet. Dit bespaart tijd en geld.

Een ander voorbeeld: In de haven lossen dagelijks vele schepen duizenden containers. Geregeld is onduidelijk waar een bepaalde container zich precies bevindt. Dankzij sensoren op de containers is vanuit een centrale plek nauwkeurig te volgen waar ze zijn en wat bijvoorbeeld de temperatuur in de container is. Deze IoT-oplossing levert tijdswinst en efficiëntie op.

Is Internet of Things duur?

Om een IoT-toepassing te gebruiken, is een investering nodig. De hoogte van de kosten hangen helemaal af van je exacte wensen. Uiteindelijk verdient de investering zich terug, want door IoT kan je slimmer en efficiënter werken. Dat levert niet alleen een tijdswinst op, maar ook een nieuw verdienmodel en dus een financieel voordeel.

Waar moet je op letten bij IoT?

Uiteraard wil je dat onbevoegden niet bij je data kunnen. Een goede databeveiliging is daarom belangrijk. Het succes van een IoT-oplossing hangt bovendien voor een groot deel samen met de kwaliteit van de dataverbinding. De data moeten onder alle omstandigheden beschikbaar zijn.

Hoe komen de verzamelde data bij jouw bedrijf?

De verzamelde data komen via een telecomnetwerk (connectiviteit) bij de eindgebruiker, in dit geval jouw bedrijf. Er zijn verbindingen die lopen via glasvezel en koper, en 2G, 3G en 4G. Daarnaast biedt KPN een nieuw soort connectiviteit aan: het LoRa-netwerk. Dat staat voor Long Range Low Power. LoRa is een nieuwe technologie die apparaten op lange afstand aan het internet koppelt of via internet kleine opdrachten kan geven (zoals aan/uit of open/dicht) bij een laag stroomverbruik. In sommige IoT-oplossingen is het namelijk niet nodig om voortdurend verbonden te zijn. Het is dan gemakkelijker en goedkoper om verbonden te zijn via het LoRa-netwerk.

Hoe belangrijk wordt Internet of Things?

In ons leven wordt Internet of Things alleen maar belangrijker. Experts voorspellen dat in 2020 25 miljard dingen verbonden zijn met het internet. Dat komt neer op 50 verbindingen per persoon. Het is daarom belangrijk om met je bedrijf tijdig op deze ontwikkeling aan te haken.

Wil je meer lezen over Internet of Things?

Gerelateerde artikelen