Testvluchten met drone voor medisch transport tussen Isala locaties Meppel en Zwolle

De ontwikkelingen rondom transport via drones in de zorg zijn veelbelovend. Zo realiseert de Medical Drone Service, een initiatief van ANWB en PostNL, nu al de eerste dronevluchten in Nederland voor medisch transport.

Drones voor medisch transport

Al sinds 2021 werkt de Medical Drone Service (MDS) aan testvluchten met drones voor de zorg. ANWB en PostNL, maar ook Isala, Erasmus MC Rotterdam, Sanquin, Certe, Avy én KPN dragen allemaal hun steentje bij. Dat brengt de realisatie van onbemande (BVLOS) dronevluchten steeds dichterbij. Wat begon met testvluchten op open veld, resulteert nu al in een digitale drone corridor tussen Isala locaties Meppel en Zwolle.

Bekijk de video van de eerste testvluchten:

Testen tussen Isala locaties Meppel en Zwolle

Een drone corridor creëer je niet zomaar. Tijdens de eerste tests bootste de MDS daarvoor de route tussen de Isala-locaties in Meppel en Zwolle na. Ze leerden over de techniek en de reacties in de regio, maar ook over de lengte, veiligheid, duur en snelheid van de medische dronevluchten. Enorm belangrijke informatie, zeker gezien de spoed van bepaalde diagnostiek – en dus transport.

Inmiddels is ook LVNL (Luchtverkeersleiding Nederland) onderdeel van MDS. LVNL heeft precies de expertise in huis voor het opzetten van een infrastructuur voor veilige vluchten, en is daardoor een onmisbare schakel voor de uitrol van dronevluchten op grotere schaal. Met de digitale drone corridor is de eerste grote stap in die richting gezet.

Connectiviteit op vlieghoogte via KPN

Ook connectiviteit is onmisbaar. Een betrouwbaar mobiel netwerk op vlieghoogte is cruciaal voor veilige en efficiënte dronevluchten. KPN levert de mobiele connectiviteit bij de testvluchten en verricht de benodigde netwerkmetingen. Hierdoor kan de medische drone veilig en vertrouwd binnen én buiten het gezichtsveld vliegen.

De eigenschappen van het KPN 4G en 5G-netwerk zijn, niet alleen op de grond maar ook op ‘drone-vlieghoogte’, dusdanig dat het dergelijke dronevluchten uitstekend kan ondersteunen. Bijvoorbeeld door het toepassen van Application Priority, wat ervoor zorgt dat de communicatie met de drone voorrang krijgt boven ander netwerkverkeer. Dit is bijvoorbeeld van belang als het – om wat voor reden dan ook – plotseling druk is op het netwerk.

Bekijk de video over de Medical Drone Service:

Toegankelijke en beschikbare zorg in Nederland

De digitale drone corridor is het eerste experiment in Nederland waarbij drones voor medisch transport echt tussen locaties vliegen. De tests zijn daarom een belangrijke stap naar de realisatie van een veilig dronenetwerk voor de medische sector. Materiaal kan patiënten en zorglocaties snel bereiken op een kostenbewuste en efficiënte manier, wat de toegankelijkheid en beschikbaarheid van zorg in Nederland verbetert. Zeker in situaties waarbij elke seconde telt. De ambitie is om de inzet van drones voor medisch transport verder uit te breiden en daarmee de zorg nog beter te kunnen ondersteunen.

Gerelateerde artikelen