Testvluchten met drone voor medisch transport tussen Isala locaties Meppel en Zwolle

De ontwikkeling rondom de inzet van drones voor transport is in volle gang, ook in de zorg. Isala, Erasmus MC Rotterdam, Sanquin en Certe onderzoeken samen met ANWB, PostNL, Avy en KPN hoe drones ingezet kunnen worden voor medisch transport.

Drones voor medisch transport

Binnen het initiatief Medical Drone Service (MDS) wordt gezamenlijk aan testvluchten gewerkt om per drone bloed te transporteren tussen de Isala locaties Meppel en Zwolle. Tot medio 2021 worden delen van het beoogde traject getest. Voor deze testvluchten zijn ontheffingen verleend door de Inspectie Leefomgeving en Transport.


Testen tussen Isala locaties Meppel en Zwolle

Tijdens de testen bootsen we de realisatie van de daadwerkelijke route na die we in de toekomst gaan vliegen tussen de Isala-locaties. We leren over de techniek en de reacties in de regio, maar ook over de lengte, veiligheid, duur en snelheid van de medische dronevluchten. Dat is van belang omdat bepaalde diagnostiek, en dus transport, met spoed moet gebeuren.

Connectiviteit op vlieghoogte via KPN

Om veilige en efficiënte dronevluchten te kunnen faciliteren, is een betrouwbaar mobiel netwerk op vlieghoogte nodig. KPN levert de mobiele connectiviteit bij de testvluchten en zal de benodigde netwerkmetingen verrichten. Om de medische drone veilig en vertrouwd buiten het gezichtsveld te kunnen laten vliegen, wordt er voor de zogenaamde Command & Control gebruik gemaakt van het mobiele netwerk van KPN. De eigenschappen van het KPN 4G en 5G-netwerk zijn, niet alleen op de grond maar ook op ‘drone-vlieghoogte’, dusdanig dat het dergelijke dronevluchten uitstekend kan ondersteunen. Bijvoorbeeld door het toepassen van Application Priority, wat ervoor zorgt dat de communicatie met de drone voorrang krijgt boven ander netwerkverkeer, mocht het in bepaalde situaties druk zijn.

Toegankelijke en beschikbare zorg in Nederland

Het is voor het eerst dat drones voor medisch transport daadwerkelijk gaan vliegen in Nederland. De testen zijn een belangrijke stap naar de realisatie van een veilig dronenetwerk voor de medische sector. Dat betekent dat je zorg nog sneller naar patiënten en zorglocaties kan brengen, op een kostenbewuste en efficiënte manier. Het zorgt ervoor dat er spoed op plaatsen kan komen waar het anders misschien te laat zou zijn. De ambitie is om door inzet van innovatieve mobiliteitsoplossingen bij te dragen aan het toegankelijk en beschikbaar houden van de zorg in Nederland.

Gerelateerde artikelen