Podcastserie: Digital Heroes

In de reeks Digital Heroes, een samenwerking van kpn met FD en BNR, gaan kpn-experts samen met John van Schagen in gesprek met de digitale koplopers van zakelijk Nederland. Over hoe zij de digitale toekomst van het bedrijf vormgeven. Of het nu gaat om de cloud, de werkplek, internet of things, digitalisering in de zorg of security. Hoe gaan ze te werk? Met welke vraagstukken zijn ze bezig en hoe lossen ze die op? Welke technologieën gebruiken ze en hoe zorgt dat ervoor dat het bedrijf toekomstbestendig is?

DIGITAL HEROES #11: Slimmer samenwerken

Het kantoor wordt steeds meer een ontmoetingsplek. Het echte samenwerken tussen collega's verschuift naar online, ook als de coronacrisis straks weer achter de rug is.

In deze podcast gaat het over slimmer samenwerken op afstand. John van Schagen gaat in gesprek met Ludy Bronsema en Hans van de Meer. Bronsema is Portfolio Strategist Digital Workspace bij KPN en doet onderzoek naar de manier waarop mensen met elkaar samenwerken. Van de Meer is marketing manager bij Microsoft en houdt zich daar vooral bezig met Office365.


Luister
de podcast ook via: BNR app - iTunes - Spotify - RSS

DIGITAL HEROES #10: Cybercriminelen geen kans

Bij Imbema hebben ze de digitale beveiliging van hun netwerk goed voor elkaar. Zo goed zelfs dat het de eigen IT-manager moeite kost om zogenaamde spam-mailtjes te sturen die de bewustzijn van medewerkers moet vergroten.

In deze podcast gaat het over cybersecurity. John van Schagen gaat in gesprek met Oscar Koeroo, security-specialist van KPN, en Wesley Noorhoff die bij Imbema de IT onder zijn hoede heeft. Het bedrijf helpt organisaties bij het creëren van een veilige, efficiënte werkomgeving en schuift steeds meer op naar de rol van dienstverlener. Dat is een transitie die veel impact heeft op het eigen netwerk, met security als één van de belangrijkste uitdagingen.

Luister de podcast ook via: BNR app - iTunes - Spotify - RSS

DIGITAL HEROES #9: Altijd doorrijden dankzij 5G

Nederland maakt kennis met 5G. In Almelo doen ze daar al langer ervaring mee op, met de inzet van slimme verkeerslichten. Die zorgen er onder meer voor dat hulpdiensten sneller bij een ongeval zijn.

digital heroes 9
Eind juli zette KPN het eigen 5G-netwerk aan. Daarmee zien we tal van nieuwe mogelijkheden en businessmodellen tegemoet, zegt Jacob Groote van KPN. Daar houdt hij zich bezig met de innovatie van producten en diensten rondom 5G en de commerciële introductie van 5G-diensten. Met 4G konden we met onze smartphone ineens overal video's gaan kijken. Films streamen gaat straks zelfs nóg sneller, maar de echte vooruitgang is er vooral voor het bedrijfsleven.

In vijf zogeheten FieldLabs door heel Nederland experimenteert KPN samen met technologiepartners al een poosje met 5G-toepassingen. Denk aan zelfrijdende voertuigen, intelligentie transportsystemen en de inzet van drones voor gewasbescherming.

Luister de podcast ook via: BNR app - iTunes - Spotify - RSSDIGITAL HEROES #8: Thuiswerken bij GBLT

Net als bij veel andere organisaties in Nederland werken ook de ongeveer 180 medewerkers van GBLT deze maanden thuis. En wat blijkt? Dat gaat verrassend goed. En veilig.

digital heroes 7
Hoe werk je met elkaar samen op afstand, zonder de angst dat vertrouwelijke bestanden op straat komen te liggen? Daarover gaat het in deze aflevering van Digital Heroes. John van Schagen gaat hiervoor in gesprek met Johnny Blankvoort en Jurjen Niezink. Blankvoort is afdelingsmanager A&I bij GBLT, de belastinguitvoeringsinstantie voor een aantal gemeenten en waterschappen in het oosten van Nederland. Jurjen Niezink is bij KPN verantwoordelijk voor werkplekoplossingen, zoals de online werkplek van KPN.


GBLT stapte in september van het afgelopen jaar over op KPN Werkplek. Volgens Blankvoort een noodzakelijk stap, omdat zijn organisatie voor de eigen IT-infrastructuur té afhankelijk was geworden van twee interne medewerkers. 'Nu kunnen we snel op- en afschalen en is ook de security in goede handen', aldus Blankvoort. Het thuiswerken smaakt volgens hem naar meer.

Luister de podcast ook via: BNR app - iTunes - Spotify - RSS

DIGITAL HEROES #7: De datadriven werkplek

De datagedreven werkplek verovert Nederland in rap tempo. Steeds meer organisaties ontdekken hoe ze met de inzet van data de werkprocessen van medewerkers kunnen optimaliseren.

digital heroes 6

Daarover gaat het in deze aflevering van Digital Heroes. John van Schagen gaat in gesprek met twee deskundigen die precies weten hoe je van een traditionele werkomgeving een slimme werkplek maakt en daar vervolgens het meeste rendement uithaalt. Het zijn Jurjen Niezink, bij KPN verantwoordelijk voor werplekoplossingen, en Mariuccia Kruythof-Lizzo, HR-directeur bij KPN.


Wat deze nieuwe manier van werken medewerkers oplevert? Veel, zo blijkt. Zij kunnen bijvoorbeeld automatisch de juiste bestanden met elkaar delen. En dat niet alleen, ook krijgen ze meer inzicht in hun meest productieve uren van de dag en zijn er hulpmiddelen om voortdurend hun prestaties te verbeteren. Zo vertelt Niezink over zijn ervaringen met Microsoft Insights, een tool die hem helpt om meer grip te krijgen op zijn taken en op die manier productiever te worden.

Luister de podcast ook via: BNR app - iTunes - Spotify - RSS


DIGITAL HEROES #6: Thuiswerken

Miljoenen Nederlanders werken deze weken noodgedwongen thuis, als gevolg van het corona-virus. Hoe organiseer je dat als bedrijf?

Robbert Kelder KPN Werkplek

John van Schagen spreekt - op afstand uiteraard - met Robbert Kelder, directeur Innovatie bij KPN Werkplek. Die legt uit welke smaken er zijn voor het inrichten van een digitale werkplek waarmee bedrijfsprocessen ondanks de corona-crisis toch waar mogelijk door kunnen gaan.

Toch is technologie niet het enige aspect waarmee rekening moet worden gehouden bij thuiswerken. Minstens net zo belangrijk is de manier waarop medewerkers daarmee omgaan en wat het met ze doet, zo legt Kelder uit. Naar kantoor gaan zorgt nu eenmaal voor een zekere structuur en dat missen veel mensen nu. Ook denkt Kelder dat de corona-crisis voor een blijvende verandering zorgt in de manier waarop in Nederland naar thuiswerken wordt gekeken. Hij noemt het zelfs een gamechanger...


Luister de podcast ook via: BNR app - iTunes - Spotify - RSS

Lees ook het artikel op FD.nl: 'Zo werk je succesvol samen vanuit huis'

DIGITAL HEROES #5: Zorg

'We hebben de impact van de cloud op de zorgprofessionals onderschat'

Philip Blumendal

Zorginstantie Lievegoed zet stevig in op digitalisering om vooral de zorg te verbeteren. 5 jaar geleden al maakte Lievegoed de overstap naar de cloud en tegenwoordig zet de zorginstelling in op nieuwe digitale toepassingen, zoals bijvoorbeeld de epilepsiemat. Manager organisatie-ondersteuning Philip Blumendal: 'Medewerkers enthousiast maken voor deze veranderingen blijkt in die transitie de grootste uitdaging.'


In deze podcast duiken John en Marieke in de wereld van de digitale zorg. Die ontwikkelingen gaan ontzettend snel en het is voor veel zorginstanties dan ook een flinke kluif om die allemaal bij te benen. Bij Lievegoed hebben ze er daarom bewust voor gekozen om de IT-infrastructuur uit te besteden. 'Zodat wij ons kunnen focussen op datgene waar we echt goed in zijn, namelijk goede zorg verlenen', vertelt Philip.

Luister de podcast ook via: BNR app - iTunes - Spotify - RSS

Lees ook het artikel op FD.nl: 'We hebben de impact van de cloud op zorgprofessionals onderschat'


DIGITAL HEROES #4: Werkplek

De transitie van de NS naar de moderne werkplek

Hessel Dikkers NS

Hessel Dikkers is bij de NS actief als Chief Information Officer. Bij het bedrijf werken zo'n 21.000 medewerkers, van wie er 15.000 actief zijn in de operatie. In de trein, op de perrons of in de werkplaats. Hij vertelt hoe de Nederlandse Spoorwegen nu de transitie maken naar een nog modernere werkplek.


In deze podcast duiken John en Marieke in de wereld van de werkplek. Grote, traditionele kantoortuinen zijn duidelijk iets van vroeger. Anno 2020 is de werkplek een combinatie van diverse soorten apparatuur en applicaties vanuit de cloud. Tijd en locatie zijn niet langer leidend. Zo zijn machinisten en monteurs tegenwoordig uitgerust met een iPad en worden OV-chipkaarten in de trein gecheckt door een conducteur met een smartphone. Maar hoe organiseer je dat allemaal?

Luister de podcast ook via: BNR app - iTunes - Spotify - RSS

Lees ook het artikel op FD.nl: 'We werken allemaal samen aan hetzelfde succes'

DIGITAL HEROES #3: Security

'Het bedrijf is volop aan het digitaliseren en stuit daarbij ook op nieuwe veiligheidsuitdagingen'

Ton Sundermeijer TBI
Installateurs met iPads. Projectleiders die vanaf de bouwplaats inloggen op het bedrijfsnetwerk. Ton Sundermeijer is Chief Information Officer bij TBI, één van de grotere bouwbedrijven van ons land: 'Het bedrijf is volop aan het digitaliseren en stuit daarbij ook op nieuwe veiligheidsuitdagingen.'In deze podcast duiken John en Marieke in de wereld van security. En daar is voldoende aanleiding voor. Bijna de helft van de Nederlandse bedrijven heeft de afgelopen jaren immers te maken gehad met een virus of malware. Alleen al in 2018 jaar werden bijna 21.000 datalekken gemeld. Toch denken veel ondernemers, directeuren en managers nog steeds... dat overkomt alleen een ander.

Luister de podcast ook via: BNR app - iTunes - Spotify - RSS

Lees ook het artikel op FD.nl: 'Cybersecurity: ‘Bedrijven moeten meer van elkaar leren'

DIGITAL HEROES #1: Internet of Things

'IoT verbetert de processen bij onze klant en bespaart hen geld'

Maarten Visser, Visser Assen
'De BouwTag is een slim apparaatje waarmee ondernemers in de bouw altijd kunnen zien waar hun materieel zich bevindt. Van boormachines tot minigravers, aggregaten en aanhangwagens.'
Maarten Visser, oprichter Visser Assen


In deze podcast duiken John en Marieke in de wereld van het Internet of Things (IoT). Marieke Snoep schetst de voorwaarden van een IoT-toepassing en laat zien welke verschillende businessmodellen er zijn. Maarten Visser gaat in op het ontwikkelproces van zijn BouwTag. Hij vertelt verder nog hoe hij van zijn innovatie een verkoopklaar product wist te maken. Miljarden apparaten over de hele wereld die dankzij een internetverbinding met elkaar communiceren. Dat klinkt als iets voor in de toekomst, maar het voorbeeld met de BouwTag laat zien dat het nu al kan en niet is voorbehouden aan enkel grote tech-bedrijven. Ook mkb'ers kunnen ermee aan de slag.

Luister de podcast ook via: BNR app - iTunes - Spotify - RSS

Lees ook het artikel op FD.nl: 'IoT verbetert de processen bij onze klanten en bespaart hen geld'Gerelateerde artikelen