Podcastserie: Digital Heroes

In de reeks Digital Heroes, een samenwerking van kpn met FD en BNR, gaan KPN-experts en onder meer John Schagen en Bram van Wijk in gesprek met de digitale koplopers van zakelijk Nederland. Over hoe zij de digitale toekomst van het bedrijf vormgeven. Of het nu gaat om de cloud, de werkplek, internet of things, digitalisering in de zorg of security. Hoe gaan ze te werk? Met welke vraagstukken zijn ze bezig en hoe lossen ze die op? Welke technologieën gebruiken ze en hoe zorgt dat ervoor dat het bedrijf toekomstbestendig is?

DIGITAL HEROES #14: Innovatieve organisaties

Innovatie. Aan de ene kant omarmen mensen het, aan de andere kant stuit het ze voor de borst. Tot welke groep je ook behoort: innovatie is essentieel voor elke organisatie.

In deze podcast gaat Bram van Dijk in gesprek met Richard Verburg, Business Consultant Data & AI bij InSpark, 100% dochter van KPN. En Klaas Rohde, eigenaar van evenementenbureau Fjuze.

Fjuze is een evenementenbureau uit Amsterdam dat voor KPN het event The Digital Dutch heeft georganiseerd. Hoe zorg je ervoor dat je als bedrijf snel kan innoveren?

Luister de podcast via: BNR app - iTunes - Spotify - RSS
Lees het artikel op FD.nl: Kan een grote organisatie wel innovatief zijn?DIGITAL HEROES #13: Een cyberaanval via je leverancier

Een grote hack legde dit najaar delen van VDL plat. Daar hadden ook klanten en toeleveranciers veel last van. Het laat opnieuw zien hoe kwetsbaar bedrijven zijn voor cyberaanvallen.

In deze podcast gaat John van Schagen in gesprek met Erno Doorenspleet, Vice President Security Strategy bij KPN, en Andre Post, Security Officer bij VTTI. Hoe goed je je eigen beveiliging ook voor elkaar hebt, cybercriminelen blijven op zoek naar achterdeurtjes die per ongeluk open staan. Steeds vaker vinden ze die via leveranciers en klanten. Hoe dat precies werkt? Dat hoor je in deze podcast.

Luister de podcast via: BNR app - iTunes - Spotify - RSSDIGITAL HEROES #12: Hybride werken bij Bol.com en KPN

's Ochtends even thuis je mailbox leegruimen, daarna een Teams-meeting om vervolgens naar kantoor te reizen voor een brainstormsessie met een nieuwe klant. Lang leve het hybride werken.

In deze podcast gaat John van Schagen in gesprek met Lisette Oosterbroek, VP People Experience & Organizational Development bij KPN. Van Bol.com komen Philip Kaufman, director People Strategy & Operations, en Regine Endtz, People & Business Manager. Bij KPN en Bol.com hebben ze een strategie ontwikkeld die van hybride werken een blijvertje moet maken. Hoe zit die in elkaar?

Luister de podcast via: BNR app - iTunes - Spotify - RSSDIGITAL HEROES #11: Slimmer samenwerken

Het kantoor wordt steeds meer een ontmoetingsplek. Het echte samenwerken tussen collega's verschuift naar online, ook als de coronacrisis straks weer achter de rug is.

In deze podcast gaat het over slimmer samenwerken op afstand. John van Schagen gaat in gesprek met Ludy Bronsema en Hans van de Meer. Bronsema is Portfolio Strategist Digital Workspace bij KPN en doet onderzoek naar de manier waarop mensen met elkaar samenwerken. Van de Meer is marketing manager bij Microsoft en houdt zich daar vooral bezig met Office365.

Luister de podcast ook via: BNR app - iTunes - Spotify - RSSDIGITAL HEROES #10: Cybercriminelen geen kans

Bij Imbema hebben ze de digitale beveiliging van hun netwerk goed voor elkaar. Zo goed zelfs dat het de eigen IT-manager moeite kost om zogenaamde spam-mailtjes te sturen die de bewustzijn van medewerkers moet vergroten.

In deze podcast gaat het over cybersecurity. John van Schagen gaat in gesprek met Oscar Koeroo, security-specialist van KPN, en Wesley Noorhoff die bij Imbema de IT onder zijn hoede heeft. Het bedrijf helpt organisaties bij het creëren van een veilige, efficiënte werkomgeving en schuift steeds meer op naar de rol van dienstverlener. Dat is een transitie die veel impact heeft op het eigen netwerk, met security als één van de belangrijkste uitdagingen.

Luister de podcast ook via: BNR app - iTunes - Spotify - RSSDIGITAL HEROES #9: Altijd doorrijden dankzij 5G

Nederland maakt kennis met 5G. In Almelo doen ze daar al langer ervaring mee op, met de inzet van slimme verkeerslichten. Die zorgen er onder meer voor dat hulpdiensten sneller bij een ongeval zijn.

Eind juli zette KPN het eigen 5G-netwerk aan. Daarmee zien we tal van nieuwe mogelijkheden en businessmodellen tegemoet, zegt Jacob Groote van KPN. Daar houdt hij zich bezig met de innovatie van producten en diensten rondom 5G en de commerciële introductie van 5G-diensten. Met 4G konden we met onze smartphone ineens overal video's gaan kijken. Films streamen gaat straks zelfs nóg sneller, maar de echte vooruitgang is er vooral voor het bedrijfsleven. In 5 zogeheten FieldLabs door heel Nederland experimenteert KPN samen met technologiepartners al een poosje met 5G-toepassingen. Denk aan zelfrijdende voertuigen, intelligentie transportsystemen en de inzet van drones voor gewasbescherming.


Luister de podcast ook via: BNR app - iTunes - Spotify - RSS


DIGITAL HEROES #8: Thuiswerken bij GBLT

Net als bij veel andere organisaties in Nederland werken ook de ongeveer 180 medewerkers van GBLT deze maanden thuis. En wat blijkt? Dat gaat verrassend goed. En veilig.

Hoe werk je met elkaar samen op afstand, zonder de angst dat vertrouwelijke bestanden op straat komen te liggen? Daarover gaat het in deze aflevering van Digital Heroes. John van Schagen gaat hiervoor in gesprek met Johnny Blankvoort en Jurjen Niezink. Blankvoort is afdelingsmanager A&I bij GBLT, de belastinguitvoeringsinstantie voor een aantal gemeenten en waterschappen in het oosten van Nederland. Jurjen Niezink is bij KPN verantwoordelijk voor werkplekoplossingen, zoals de online werkplek van KPN.


Luister de podcast ook via: BNR app - iTunes - Spotify - RSS


DIGITAL HEROES #7: De datadriven werkplek

De datagedreven werkplek verovert Nederland in rap tempo. Steeds meer organisaties ontdekken hoe ze met de inzet van data de werkprocessen van medewerkers kunnen optimaliseren.

Daarover gaat het in deze aflevering van Digital Heroes. John van Schagen gaat in gesprek met twee deskundigen die precies weten hoe je van een traditionele werkomgeving een slimme werkplek maakt en daar vervolgens het meeste rendement uithaalt. Het zijn Jurjen Niezink, bij KPN verantwoordelijk voor werplekoplossingen, en Mariuccia Kruythof-Lizzo, HR-directeur bij KPN.


Luister de podcast ook via: BNR app - iTunes - Spotify - RSS


DIGITAL HEROES #6: Thuiswerken

Miljoenen Nederlanders werken deze weken noodgedwongen thuis, als gevolg van het corona-virus. Hoe organiseer je dat als bedrijf?

John van Schagen spreekt - op afstand uiteraard - met Robbert Kelder, directeur Innovatie bij KPN Werkplek. Die legt uit welke smaken er zijn voor het inrichten van een digitale werkplek waarmee bedrijfsprocessen ondanks de corona-crisis toch waar mogelijk door kunnen gaan.

Luister de podcast ook via: BNR app - iTunes - Spotify - RSS
Lees het artikel op FD.nl: 'Zo werk je succesvol samen vanuit huis'DIGITAL HEROES #5: Zorg

Zorginstantie Lievegoed zet stevig in op digitalisering. Dat doet het niet alleen om de kosten beheersbaar te houden, volgens manager organisatie-ondersteuning Philip Blumendal wil Lievegoed hiermee in eerste instantie vooral de zorg verbeteren.

In deze podcast duiken John en Marieke in de wereld van de digitale zorg. Die ontwikkelingen gaan ontzettend snel en het is voor veel zorginstanties dan ook een flinke kluif om die allemaal bij te benen. Bij Lievegoed hebben ze er daarom bewust voor gekozen om de IT-infrastructuur uit te besteden.


Luister de podcast ook via: BNR app - iTunes - Spotify - RSS
Lees het artikel op FD.nl: 'We hebben de impact van de cloud op zorgprofessionals onderschat'


DIGITAL HEROES #4: Werkplek

De Nederlandse Spoorwegen investeren volop in het moderniseren van de werkplek. Zo zijn machinisten en monteurs tegenwoordig uitgerust met een iPad en worden OV-chipkaarten in de trein gecheckt door een conducteur met een smartphone.

In deze podcast duiken John en Marieke in de wereld van de moderne werkplek. Grote, traditionele kantoortuinen zijn duidelijk iets van vroeger. Anno 2020 is de werkplek een combinatie van diverse soorten apparatuur en applicaties vanuit de cloud. Tijd en locatie zijn niet langer leidend. Maar hoe organiseer je dat allemaal?

Luister de podcast ook via: BNR app - iTunes - Spotify - RSS
Lees het artikel op FD.nl: 'We werken allemaal samen aan hetzelfde succes'DIGITAL HEROES #3: Security

Installateurs met iPads. Projectleiders die vanaf de bouwplaats inloggen op het bedrijfsnetwerk. Ton Sundermeijer is Chief Information Officer bij TBI, één van de grotere bouwbedrijven van ons land. Het bedrijf is volop aan het digitaliseren en stuit daarbij ook op nieuwe veiligheidsuitdagingen.

In deze podcast duiken John en Marieke in de wereld van security. En daar is voldoende aanleiding voor. Bijna de helft van de Nederlandse bedrijven heeft de afgelopen jaren immers te maken gehad met een virus of malware. Toch denken veel ondernemers, directeuren en managers nog steeds... dat overkomt alleen een ander.

Luister de podcast ook via: BNR app - iTunes - Spotify - RSS
Lees het artikel op FD.nl: 'Cybersecurity: ‘Bedrijven moeten meer van elkaar leren'DIGITAL HEROES #1: Internet of Things

De BouwTag is een slim apparaatje waarmee ondernemers in de bouw altijd kunnen zien waar hun materieel zich bevindt. Van boormachines tot minigravers, aggregaten en aanhangwagens. Maarten Visser, oprichter van VisserAssen, bedacht 'm.

In deze podcast duiken John en Marieke in de wereld van het Internet of Things. Miljarden apparaten over de hele wereld die dankzij een internetverbinding met elkaar communiceren. Het voorbeeld met de BouwTag laat zien dat ook mkb'ers ermee aan de slag kunnen.

Luister de podcast ook via: BNR app - iTunes - Spotify - RSS
Lees het artikel op FD.nl: 'IoT verbetert de processen bij onze klanten en bespaart hen geld'

Gerelateerde artikelen