Hoe veerkrachtig is uw bedrijf bij een ICT calamiteit?

612.750 euro. Dat is geen bedrag wat organisaties ‘even’ op de plank hebben liggen. Toch zijn dat volgens het Ponemon Institute de gemiddelde kosten wanneer door storing de IT-systemen niet beschikbaar zijn. Imagoschade is daarin niet eens meegerekend...

Het mag duidelijk zijn: preventieve maatregelen zijn geen luxe, maar noodzaak. Of het nu gaat om eenvoudige zaken als VoIP en e-mail of complexe zaken zoals een big data-platform: organisaties zijn afhankelijker dan ooit van hun ICT-systemen. Terugvallen op pen, papier en de kaartenbak is er niet bij, want alle verouderde ‘offline’ processen en methoden zijn (terecht) de deur gewezen. De consequentie: bij een storing van de digitale systemen kunnen medewerkers weinig anders dan duimendraaien. E-mail, CRM, ERP: alles ligt stil. Webshopeigenaren kampen in het ergste geval met verplichte tijdelijke sluiting van hun digitale winkel. Je hoeft geen bedrijfseconoom te zijn om te begrijpen dat dit handenvol geld en misgelopen omzet kost.

Cyberrisico’s groeien

Helaas liggen risico’s overal op de loer. Hardware is gevoelig voor defecten, en dan hebben we het nog niet over fysieke dreigingen als brand, elektriciteitsstoring of een natuurramp. Daarnaast zijn cybercriminelen een groeiende risicofactor voor de bedrijfscontinuïteit. Dankzij bijvoorbeeld gewiekste DDoS-aanvallen kunnen ze onlinesystemen overbelasten en daarmee platleggen. Via ransomware kunnen ze data onleesbaar versleutelen, zodat niet alleen de gegevens onleesbaar zijn, maar ook veel toepassingen en daarmee de dienstverlening omvalt. De sleutel voor het ontgrendelen van de data krijgt het slachtoffer pas na het betalen van losgeld.

Het risico op storingen is door allerlei maatregelen te verkleinen. Maar 100% voorkomen is een utopie. Toch kunt u met de juiste voorbereiding en maatregelen de risico’s, verloren productiviteit, imagoschade en het omzetverlies wel degelijk fors verkleinen. Het is met name belangrijk te weten wat er speelt op de werkvloer en wat de maatregelen en procedures zijn wanneer het misgaat. Is er een actuele back-up en is daarmee een snel herstel bij calamiteiten mogelijk? Zijn er andere werkplekken voorhanden als het kantoorpand bijvoorbeeld geheel in as ligt? Hoe heeft u de communicatie met uw crisisteam en medewerkers geregeld als u onverhoopt wordt getroffen door een ernstige calamiteit? Wanneer heeft u voor het laatst een herstelscenario getest? En werkte het ook vlekkeloos? Die bewustwording rondom business continuity is enorm belangrijk. Bovenstaande vragen moet u direct kunnen beantwoorden.

Adviesgesprek

Wilt u liever eerst iemand persoonlijk spreken over dit onderwerp en wat KPN voor uw bedrijfscontinuïteit kan betekenen? Dan behoort uiteraard een vrijblijvend adviesgesprek tot de mogelijkheden.


Gerelateerde artikelen