Meer grip op digitale dienstverlening met Secure Networking voor de Overheid

Het is geen geheim dat gemeenten hun dienstverlening in hoog tempo digitaliseren. Dat is logisch nu burgers digitale diensten de gewoonste zaak van de wereld vinden. Maar hoe houd je grip op de ontwikkelingen, veiligheid en kosten? En wat betekent dit voor je ICT-infrastructuur? Een solide digitaal fundament is hoe dan ook onmisbaar.

 Als je iets nodig hebt, bestel je het direct bij een online winkel. Je volgt het proces op de voet en voor je het weet ligt het op de deurmat. Burgers verwachten tegenwoordig dezelfde digitale service van gemeenten als ze een rijbewijs of vergunning aanvragen. Met de nieuwe Wet modernisering elektronisch bestuurlijk verkeer krijgen ze zelfs het recht officiële berichten aan gemeenten en andere overheden digitaal aan te leveren. Deze digitale transformatie zorgt echter voor complexe uitdagingen. Gemeenten moeten niet alleen een naadloze klantervaring bieden, maar ook zorgen dat processen en data veilig zijn, en privacy gewaarborgd is. En dit alles op een beheersbare en betaalbare manier. 



Impact op netwerk en infrastructuur 

De uitdagingen van gemeenten gaan dus verder dan een goede gebruikerservaring en betrouwbare verbindingen. Ook aan de achterkant moet alle goed geregeld zijn. Digitalisering heeft onherroepelijk impact op het netwerk en de ICT-infrastructuur. Want hoe beheer je de groeiende grote hoeveelheid data efficiënt? En waar sla je alles op? Wat mag wel in een publieke cloud en wat niet? Verder is het zaak dat verschillende types data niet alleen veilig worden opgeslagen. Alles moet ook aantoonbaar voldoen aan strenge wet- en regelgeving. Met Gemnet verbindt KPN ruim 300 gemeentes, maar ook provincies, waterschappen, rijksoverheden, ZBO’s en organisaties met een publieke taak met elkaar. Deze organisaties wisselen via Diginetwerk allerlei zeer vertrouwelijke gegevens met elkaar uit die je niet via open verbindingen zoals Internet wilt laten lopen. 

Voldoen én verantwoorden 

Naast de bekende wetgeving rondom informatiebeveiliging, zoals de AVG en de BIO, hebben gemeenten te maken met veel meer nieuwe of vernieuwde wetten en kaders die impact hebben op de informatievoorziening. Een deel komt uit Nederland – bijvoorbeeld de Wet Open Overheid, Wet Digitale Overheid, Omgevingswet – en een deel uit Europa. Denk hierbij aan de Data Governance Act, Data Act, AI Act, Cyber Security Act en eIDAS. Al deze richtlijnen beïnvloeden processen, systemen en de werkdruk. Want alleen aan de regels voldoen is namelijk niet genoeg, je moet je ook echt kunnen verantwoorden 

Secure by design 

In dit complexe speelveld moeten gemeenten hun eigen weg zien te vinden. Dat is niet vrijblijvend omdat een slechte gebruikerservaring of een incident grote gevolgen kan hebben. Om dit te voorkomen, moeten diverse ICT-oplossingen logisch en veilig geïntegreerd worden. De inzet van afzonderlijke applicaties en systemen vergemakkelijkt de situatie niet. Als ervaren partner helpt KPN gemeenten het overzicht te behouden. Zo biedt Gemnet al een veilige en stabiele omgeving voor de bescherming van gegevens. Met Secure Networking voor de Overheid breidt KPN deze diensten verder uit. Dit portfolio geeft gemeenten een flexibel en betrouwbaar fundament dat bovendien secure by design is.  

Veilige netwerkoplossingen 

KPN Secure Networking voor de Overheid levert veilige netwerkoplossingen voor overheden. Dit betreft VPN's (Virtual Private Networks), firewalls en andere beveiligingsmaatregelen om gegevens te beschermen en veilige communicatie over netwerken te garanderen. De voordelen variëren van betere data-en netwerkbeveiliging en veilige toegang tot bedrijfsmiddelen vanaf externe locaties, tot naleving van regelgeving voor gegevensbescherming en privacy. Verder zorgt het voor meer betrouwbaarheid en consistentie in netwerkprestaties, onmisbaar voor optimale prestaties van de applicaties die van het netwerk gebruik maken. 

Rust geven 

Digitalisering van de dienstverlening kan een complex proces zijn. En hoewel het doel – een optimale digitale dienstverlening - hetzelfde is, verschilt de situatie per gemeente. Met een robuuste en veilige basis kunnen gemeenten zelfverzekerd hun digitale toekomst vormgeven. Het Secure Networking Overheid portfolio geeft gemeenten de rust om te focussen op het verbeteren van de dienstverlening en burgers de beste digitale service te bieden. En ze erop kunt vertrouwen dat KPN de solide digitale basis goed, veilig en volgende we wet- en regelgeving organiseert.  

Meer inspiratie? 

Meer weten over hoe je een solide digitaal fundament legt? Schrijf je in voor het Digital Dutch Webinar Overheidsdata veilig verwerken op 30 mei.  

Schrijf je nu in

Het interview met Ramazan Soganci is ook verschenen in VNG Magazine nummer 5 (2024).

Gerelateerde artikelen