Is kwantumencryptie de doodsteek voor hackers?

Is encryptie dood? “Ja”, zo luidde de duidelijke conclusie tijdens een Alert Online-sessie over kwantumcomputers op het hoofdkantoor van KPN in Den Haag. Hoe voorkomen we dan dat alle data die we nu versleuteld opslaan uiteindelijk toch op straat komen te liggen?

Wat is kwantumcomputing?

Een moderne chip in een klassieke computer bevat miljoenen ‘schakelaars’ die aan, of uit staan. In computertermen heeft zo’n schakelaar (een bit) de waarde 0 of 1. Kwantumcomputers rekenen echter met ‘qubits’ die tegelijkertijd de waarde 0 én 1 kunnen hebben. Hierdoor kan de kwantumcomputer rekenklussen aan waarvan we nu alleen maar kunnen dromen.

Kwantumcomputers zijn geen sciencefiction meer. Dat bleek onder andere tijdens de keynote van Rami Barends, een Quantum Electronics Engineer bij Google dat in samenwerking met de NASA al een werkende kwantumcomputer heeft getoond. IBM biedt zelfs de mogelijkheid om via de cloud ervaring op te doen met kwantumcomputers.

Volgens Harry Buhrman, professor Computer Science, is de grote vraag wat we in de toekomst met die kwantumcomputers gaan doen. “The answer, my friend, is blowin’ in the wind.” De testopstelling van Google en de NASA toont in ieder geval aan dat bepaalde rekenklussen met een kwantumcomputer tot wel honderd miljoen keer sneller zijn uit te voeren dan met conventionele chips.

Nuttig voor cybercriminelen

Juist die enorme rekenkracht baart zorgen. Volgens Europol hebben ook cybercriminelen over tien tot vijftien jaar kwantumcomputers waarmee ze met gemak de encryptie kunnen kraken die we nu nog als krachtig beschouwen. Alle data die we in de loop van de jaren versleuteld hebben opgeslagen, liggen dan op straat. Ook gestolen gegevens waar cybercriminelen nu niets mee kunnen, zijn dan ineens waardevolle handelswaar.

Kwantumencryptie

Volgens de sprekers tijdens de Alert Online-sessie moeten we er nu al rekening mee houden dat de huidige vormen van encryptie waardeloos worden met de komst van kwantumcomputers. De experts waren echter unaniem in hun oplossing: pas de natuurkundige principes van kwantummechanica ook toe op encryptie.

‘Kwantumencryptie’ zou de bescherming van gevoelige en vertrouwelijke informatie zelfs op een aanzienlijk hoger niveau kunnen brengen. Omdat een kwantumdeeltje een onbekende staat heeft, is het ook niet af te luisteren of te kopiëren. Luistervinken verstoren bovendien een qubit en lopen daardoor direct tegen de lamp. Die natuurkundige principes kunnen ook kwantumcomputerende cybercriminelen niet omzeilen.

De volledige kennissessie over kwantumcomputers is terug te kijken op YouTube. Dat geldt ook voor de twee eerdere Alert Online-sessies over threat intelligence en IoT-security. Meer weten over beveiliging van uw bedrijfsdata? Ga dan naar kpn.com/security.

Gerelateerde artikelen