Zo organiseer je veilig en slimmer thuiswerken: stap-voor-stap de 3 randvoorwaarden

Frequenter thuiswerken heeft nogal wat impact. Op je medewerkers en op de manier waarop ze werken en leven. En op je organisatie, met alle veranderingen waar je als werkgever rekening mee moet houden. Denk aan de groei van het netwerkverkeer of aan nieuwe regelgeving die óók van toepassing is op de thuiswerkplekken van je medewerkers. Tijd voor actie dus.

Niet alleen gebruiken je medewerkers op allerlei plekken bedrijfsdata en -applicaties, ook groeit het netwerkverkeer onderling enorm. Doordat de ene helft van de medewerkers thuis of onderweg werkt en de andere helft op kantoor, wordt er veel meer op afstand overlegd en online samengewerkt. En wanneer managers hun medewerkers niet meer elke dag zien, is online ondersteuning hard nodig om de grenzen tussen werk en privé goed te bewaken. Van samenwerkingstools tot welzijnsplatforms: ze zijn noodzakelijk om van hybride werken een succes te maken, maar ze zorgen ook voor een nóg intensiever data- en netwerkverkeer. Met alle veiligheids- en compliancerisico’s van dien.

Wil je slimmer en veilig thuiswerken mogelijk maken, dan zijn er 3 belangrijke randvoorwaarden waar je stap voor stap aan kunt voldoen.

1. Scheid zakelijk en privé

Sommige organisaties hebben hun securitybeleid al op orde, andere nog niet: zij hebben het thuiswerken wel in hun securitybeleid staan, maar dan in de pre-coronavariant. Doordat het thuis- en onderweg werken tijdens en na corona zo massaal is toegepast, kan dat beleid wel een update gebruiken. Zo neem je nu veel nadrukkelijker op hoe je thuis de privé- en zakelijke verkeersstromen goed scheidt. Of je privégebruik van zakelijke devices wel of niet toestaat. Welke cloudapplicaties – om grote bestanden te delen, bijvoorbeeld – je veilig acht en welke niet. En op welke locaties, via welke netwerken, je bepaalde applicaties wel en niet mag gebruiken. Zo’n securitybeleid met een goede scheiding tussen zakelijk en privé kun je ook automatiseren. Met Security Access Service Edge (SASE) bijvoorbeeld.


Veilig en slimmer vanuit huis werken

Laat je security- en medewerkersbeleid goed op elkaar aansluiten. Weten hoe je dit organiseert?

Download


2. Versterk je databeveiliging

Veilig thuiswerken gebeurt nu vaak via een Virtual Private Network (VPN). Een VPN is echter minder goed toegerust op deze tijd – een tijd waarin steeds meer applicaties uit de cloud komen en het dataverkeer direct over internet gaat. Om dat verkeer via een VPN en het bedrijfsnetwerk te laten lopen, is omslachtig en duur. Bovendien hebben kwaadwillenden die al binnen zijn, vrij spel. Denk aan malafide (tijdelijke) medewerkers die grote databestanden met persoonsgegevens meenemen om door te verkopen. Zero trust security is de oplossing. Met dit securitymodel verleg je feitelijk de focus van de muren naar gedrag (SASE is een voorbeeld van een Zero trust-oplossing). Ook als mensen netjes zijn ingelogd, vertrouw je ze niet. Steeds weer wordt de identiteit gecontroleerd en bepaald tot welke documenten en applicaties zij wel en geen toegang hebben. Zo vervang je als het ware de sociale controle in de fysieke werkomgeving. Ook voorkom je per ongeluk dataverlies door bijvoorbeeld het uploaden van vertrouwelijke documenten op een privé OneDrive of USB-stick tegen te gaan.

3. Optimaliseer de connectiviteit

Werken aan grote rapporten of via Teams een presentatie geven: ook als je medewerkers thuiswerken, hebben ze constante prestaties van applicaties, hardware en netwerken nodig. Solide connectiviteit is daarom dé randvoorwaarde voor creativiteit en productiviteit. Service en support, ook thuis op het wifinetwerk, kunnen een fijne arbeidsvoorwaarde zijn die je als werkgever extra aantrekkelijk maakt. De kosten ervan vallen bovendien enorm mee: je kunt aanspraak maken op een fiscale vrijstelling wanneer de netwerkservice en de support thuis voldoen aan het zogenoemde noodzakelijkheidscriterium.

En optimale connectiviteit zit hem in meer – in oplossingen die goed samenwerken, bijvoorbeeld. Dat je niet met allerlei losse security- en connectiviteitstools werkt, waardoor het zicht ontbreekt, en er performance- en securitylekken kunnen ontstaan. Een integrale oplossing daarentegen geeft controle, inzicht en vooral de geruststellende zekerheid dat je connectiviteit goed geregeld is. Oók voor je hybride werkers.

Meer weten

Wil je meer weten over de elementen van een goed securitybeleid, wat SASE is, en hoe je het thuis- en onderweg werken integraal en veilig kunt organiseren? Download dan onze whitepaper Veilig en slimmer vanuit huis werken.

Gerelateerde artikelen