Daarom is thuiswerken nu zo anders dan voor corona

Vroeger, voor de coronaperiode, werkten we ook wel eens thuis. Een dag in de week misschien, af en toe zelfs meer. Maar in elk geval veel incidenteler dan nu. En een ander groot verschil: de collega’s waren meestal wel op kantoor. Ook dat is veranderd. Niet alleen medewerkers zelf, ook de collega’s kunnen nu óveral aan het werk zijn. Met veel intensiever dataverkeer als gevolg. We zetten de grootste veranderingen op een rij.

Of je het nu het nieuwe thuiswerken wilt noemen of gewoon hybride werken, feit is dat sinds de coronaperiode het thuiswerken van een heel andere orde is. Van af en toe een dagje is het nu voor veel medewerkers structureel onderdeel van de werkweek en raakt het steeds meer ingebed in de cultuur van organisaties. En dat vraagt best wat van organisaties – vaak meer dan waar de meeste organisaties nu rekening mee houden. Want naast nieuwe werkritmes en goede afspraken over aanwezigheid, zijn er ook de benodigde aanpassingen in voorzieningen. Denk aan een nieuwe kijk op cybersecurity, een fikse aanpassing van het securitybeleid en moderne connectiviteit die ingericht is op de toegenomen mobiliteit van je medewerkers.

Dit zijn de 4 grootste veranderingen om rekening mee te houden:

1. Intensiever dataverkeer

Medewerkers zijn op allerlei locaties aan het werk – thuis, in de trein, op een terras, bij cliënten aan de keukentafel, op andere bedrijfsvestigingen. Collega’s lopen elkaar dus niet zo makkelijk meer tegen het lijf. Willen ze toch onderling contact, dan zoeken ze een virtueel alternatief en doen ze veel vaker een beroep op online samenwerkingstools. En dat geldt ook voor het contact met klanten, leveranciers en partners. Met als gevolg: intensiever dataverkeer dan ooit. Dit heeft niet alleen impact op het WAN. Maar ook het LAN. Veel kantoren kunnen de druk van dit extra dataverkeer niet goed aan en zijn toe aan een upgrade.


Veilig en slimmer vanuit huis werken

Laat je security- en medewerkersbeleid goed op elkaar aansluiten. Weten hoe je dit organiseert?

Download


2. Met veel grotere aantallen

We noemden het al: van af en toe een dagje thuiswerken zijn we naar een werkweek gegaan met een fiftyfifty-verdeling tussen kantoor en thuis of onderweg. Daardoor maken grotere aantallen medewerkers gebruik van thuiswerkvoorzieningen en gaat een groeiend aandeel van het dataverkeer buiten het traditionele bedrijfsnetwerk om – of benadert het via een omweg. Veranderingen die vragen om veel robuustere én flexibelere netwerkoplossingen.

3. Welzijn bewaken

Waar voor corona werkgevers bang waren voor verlies van productiviteit, blijkt nu dat thuiswerkers eerder té productief zijn en overwerkt raken. Gartner noemt een ‘exhausted workforce’ in deze post-coronaperiode als één van de belangrijkste aandachtspunten. Daarom bieden veel online werkomgevingen nu ook ‘welzijnsplatforms’. Met meldingen, alerts, praktische weekrapportages of blokken voor focustijd die helpen grenzen te stellen. Leidinggevenden kunnen – geanonimiseerd natuurlijk – trends volgen en tijdig ingrijpen. Belangrijk dus dat deze platforms er zijn, maar ze dragen ook bij aan het intensiveren van het dataverkeer, met bovendien veel privacygevoelige data.

4. Nieuwe veiligheidsrisico’s

Je medewerkers zijn creatief. Gelukkig maar. Gaat iets niet op de ene manier, dan zoeken ze een andere. Voor het thuis- of onderweg werken levert die creativiteit heel nieuwe veiligheidsrisico’s. Want bied je niet de juiste tools of netwerkoplossingen voor onderweg, dan vinden je medewerker zelf wel een alternatieve route of tool. Met alle risico’s van dien: malware op je bedrijfsnetwerk, klantdata die uit het zicht raakt en groeiende schaduw-ICT.

Laat je niet overvallen

Je wilt je liever niet laten overvallen door de realiteit van het hybride werken. Dat medewerkers klagen over verlies aan sociaal contact, bijvoorbeeld. Dat de binding met je organisatie afneemt. Dat privacygevoelige data op straat komt te liggen. Of dat medewerkers zelf onveilige netwerken of privéapplicaties gebruiken als ze geen veilig alternatief hebben. Dat het hybride werken een blijvertje is, is duidelijk. Hoe je je daar goed op kunt toerusten, is voor veel organisaties nog zoeken. Wij helpen je daar graag bij. Met slimme én veilige netwerkvoorzieningen bijvoorbeeld.

Meer weten

Wil je weten hoe je het thuis- en onderweg werken beter kunt organiseren? Download dan onze whitepaper Veilig en slimmer vanuit huis werken.

Gerelateerde artikelen