Een topevent begint bij goede WiFi

Stel, je komt aan op een internationaal evenement. Wat doe je als eerste? De WiFi op je telefoon aanzetten! Logisch, want je telefoonrekening kan in het buitenland flink oplopen. Daarnaast wil je natuurlijk ook online met je tablet en je laptop, zodat je tussentijds nog even wat kunt werken. Slechte WiFi is dan ook een echte dooddoener.

Als je naar een topevenement gaat, verwacht je dat de basisvoorzieningen goed zijn. Een goede lunch én goede WiFi zijn niet meer dan normaal. Cisco organiseert jaarlijks wereldwijd vele evenementen, groot en klein. Neem bijvoorbeeld ons jaarlijkse Cisco Live Event: een evenement voor IT-professionals uit de EMEAR-regio met onder andere workshops, seminars, examens en stands van onze partners. Dit jaar hielden we Cisco Live in de CityCube van de Messe in Berlijn, een gigantische eventlocatie met 3 verdiepingen met talloze ruimtes: van kleine conferentiezaaltjes tot grootse hallen. Genoeg plek voor onze ruim 12.000 bezoekers, met gemiddeld 2 devices per bezoeker. Om te zorgen dat die allemaal probleemloos online konden, moesten we binnen 2 weken een compleet netwerk met ruim 350 access points uitrollen. Dat klinkt misschien niet spectaculair, maar je moet je voorstellen dat we veel access points op grote hoogte moesten bevestigen in de enorme hallen van de Messe. Geen kwestie van even snel wat kastjes ophangen, dus!

Extra beleving met een evenement-app

Ondanks dat het installeren en verwijderen van een event-netwerk veel tijd kost, is het de investering meer dan waard. Zeker als je bijvoorbeeld een evenement-app aanbiedt. Wij hebben voor al onze grote Cisco evenementen de Cisco event-app. Hierop kunnen bezoekers precies zien wat er allemaal te doen is. Aan de hand van de app kunnen ze hun eigen programma samenstellen. Vlak voor een sessie of workshop krijgen ze dan een pushmelding. De app heeft onder andere ook nog een plattegrond van de locatie en de omgeving, een newsfeed en een chatfunctie. Hij is populair: bijna alle deelnemers maken er gebruik van. Daardoor is het des te belangrijker dat de WiFi goed functioneert.

Mogelijkheden voor de toekomst

Hoewel we dit jaar volop complimenten kregen over de WiFi – mensen haalden gemiddeld 50 megabit per seconde – is er altijd ruimte voor verbetering. Zo zou ik graag zien dat we meer doen met indoor locatiebepaling. In zo’n groot gebouw als de Messe kun je makkelijk de weg kwijtraken. Dan is het handig als je in je eventapp precies kunt zien waar je bent en hoe je zo snel mogelijk op de locatie van je volgende sessie komt. Tegenwoordig hebben de access points van de WiFi al een veel betere locatiebepaling. We kunnen iemands locatie op 3 meter nauwkeurig bepalen. In een gebouw met meerdere verdiepingen is dat nog best een uitdaging. Samen met KPN ICT Consulting werken we nu aan het verbeteren van die locatiebepalingen. Ik ben erg enthousiast over de kansen die er liggen. Niet alleen voor onze evenementen, maar ook voor allerlei andere toepassingen. Bijvoorbeeld in ziekenhuizen. Met een nauwkeurige locatiebepaling kun je bijvoorbeeld precies zien waar alle patiënten, bedden en rolstoelen zich bevinden. Je zou het misschien niet zeggen, maar die zijn regelmatig kwijt. Dus ook een betere zorg begint bij goede WiFi!

Ga voor meer informatie naar kpn.com of kijk op kpn.com/zakelijk.


Over Eric van den Berg

Binnen Cisco Partner is Eric werkzaam als Business Development Architect en is hij een drijvende kracht achter de technische Cisco Partner evenementen. Hij heeft een breed zicht op ICT, en hoe ICT zou kunnen bijdragen aan de alsmaar veranderende business eisen van bedrijven.

- Auteur: Eric van den Berg


Gerelateerde artikelen