Het kan ons allemaal overkomen: je grijpt in je jas- of broekzak en tast mis. En heb je eenmaal je tas omgekeerd, dan realiseer je je dat je telefoon echt verdwenen is. Voor ondernemers kan dit een behoorlijke ramp lijken. Toch zijn er nog genoeg stappen die je kan ondernemen om je verloren of gestolen telefoon terug te krijgen. Of om in het uiterste geval de schade te beperken. We zetten de meest praktische tips op een rijtje.
Stap 1: Geen paniek
Natuurlijk schrik je je in eerste instantie een hoedje. Toch is het belangrijk om in eerste instantie kalm te blijven en een aantal zaken rustig op een rijtje te zetten. Waar ben je vóór dit moment allemaal geweest en wat was je aan het doen toen je je telefoon nog had?
Ook als je hiermee niet direct je toestel terugvindt, is het goed om voor jezelf een duidelijk beeld te hebben van waar je allemaal bent geweest.
Stap 2: Bel je telefoon
De snelste manier om te ontdekken of je telefoon binnen gehoorafstand is, is een klassieker. Pak een andere telefoon of leen er een van iemand anders en bel je eigen nummer. Als je telefoon binnen gehoorafstand is, kan je het geluid horen en hem lokaliseren. Zorg ervoor dat het geluidsvolume op je telefoon dus altijd op maximaal staat.
Toestel Vervangservice
bij schade, verlies of diefstal
Is je mobiele telefoon kapot of gestolen? Wij zorgen dat je binnen 4 uur weer bereikbaar bent op een vervangend toestel. Waar je ook bent in de Benelux.
Stap 3: Gebruik een ‘Vind mijn telefoon’-app
Moderne smartphones, zoals de Apple iPhone of Samsung Galaxy S-series, hebben vaak ingebouwde functies voor het traceren van je toestel. Maak gebruik van deze ‘Vind mijn telefoon’-apps om de locatie van je telefoon snel te traceren. Vaak kan je via deze apps ook je telefoon op afstand een geluid afspelen, vergrendelen of zelfs alle gegevens wissen.
Gebruik je vaak Google Maps op je smartphone? Dan kan je eventueel via de Google Maps-tijdlijn zien waar je vandaag allemaal bent geweest.
Stap 4: Neem contact op met je provider
Is je telefoon nog altijd niet gevonden na het volgen van bovenstaande stappen? Neem dan contact op met je telecomprovider om vervolgactie te ondernemen. Zij kunnen ervoor zorgen dat je simkaart geblokkeerd wordt en voorkomen dat onbevoegden ongeoorloofd gebruikmaken van je telefoonabonnement of toegang krijgen tot je account.
Stap 5: Gratis toestelvervangservice van KPN Zakelijk
Ben je zakelijk klant van KPN? Dan helpt onze klantenservice je snel weer op weg met de gratis Toestel Vervangservice. Binnen de Benelux ben je dan binnen 4 uur weer bereikbaar op een vervangend toestel. Óók als Sim Only-abonnee. Buiten de Benelux wordt er binnen 24 uur een toestel bij je afgeleverd.
Stap 6: Doe aangifte bij de politie
Is je telefoon gestolen? Dan is het belangrijk om aangifte te doen bij de politie. Dit kan nodig zijn voor verzekeringsclaims en kan helpen bij het opsporen van gestolen apparaten.
Stap 7: Verander je wachtwoorden
Als je vermoedt dat je telefoon in verkeerde handen is gevallen en je de telefoon niet beveiligd hebt met een pincode of biometrische beveiliging, is het essentieel om onmiddellijk je wachtwoorden te wijzigen.
Dit geldt voor al je online accounts, van e-mail tot sociale media en zakelijke apps.
Zakelijk Unlimited
Hoe Unlimited onderneem jij?
Altijd en overal zorgeloos online met de KPN Zakelijk Unlimited Series.
Stap 8: Overweeg een ‘remote wipe’
Als je vreest dat gevoelige bedrijfsgegevens in gevaar zijn, kan een ‘remote wipe’-functie via de ‘Vind mijn telefoon’-app of een beheerdersconsole van je bedrijf worden gebruikt om alle gegevens op afstand te verwijderen. Zorg ervoor dat je een back-up hebt voordat je deze stap onderneemt.
Het op afstand wissen van je telefoon is niet omkeerbaar en geldt dus echt als laatste stap van je zoektocht. Mocht je hem later alsnog terugvinden, dan kan je uiteraard wel nog een back-up terugzetten.
Het verliezen van je telefoon kan stressvol zijn. Maar door snel te handelen en de bovenstaande stappen te volgen, kan je de schade beperken en de kans vergroten dat je je telefoon terugkrijgt.