ProRail: Slim monitoren van wissels met IoT-toepassing

Wissels zijn cruciale elementen in het spoorwegnet van ProRail. Om wissels goed onder controle te houden is monitoring een vereiste. Door de uitrol van het LoRa-netwerk van KPN worden verschillende Internet of Things initiatieven mogelijk voor een lagere kostprijs. Het LoRa-netwerk van KPN als nieuw draadloos netwerk is voor ProRail interessant om wissels te monitoren met IoT.
ProRail

Klantcase ProRail

Over ProRail

'Wissels zijn de cruciale elementen in de performance van het spoorwegnet'

- Chris Verstegen, Chief Innovation Officer ProRail -

'In totaal beheren we zo'n 400 stations in Nederland. Daarnaast bouwen we ook aan het spoor. Ook beheren we zo’n 7.000 kilometer spoor in Nederland. In dat spoor liggen ontzettend veel assets. 2.600 overwegen, 12.000 seinen, heel veel verschillende bruggen, tunnels en wissels.

Wissels zijn cruciale elementen voor de performance van ons spoorwegnet, vergelijkbaar met routers in een datanetwerk. Wissels fungeren als stuur binnen het spoornetwerk. Wissels hebben heel wat te verduren, ze liggen er in weer en wind en er gaan voortdurend treinen over heen. Wanneer het koud is, als het vriest of sneeuwt, moet de verwarming zijn werk goed kunnen doen.

Om onze wissels goed onder controle te houden, willen we ze continu kunnen monitoren. Met magneten zijn sensoren aan het spoor vastgeklikt, die met LoRa-technologie nu de temperatuur van de wissels kunnen meten. ProRail kan zo op afstand controleren of de wisselverwarming het goed doet.

Het biedt veel mogelijkheden voor de toekomst. Uiteindelijk kan ProRail de meest cruciale assets in het spoorwegnet onder een soort permanente hartbewaking houden, en zo het treinverkeer maximaal sturen.'

Voorbeelden van LoRa-toepassingen bij ProRail

ProRail is in samenwerking met KPN een LoRa-pilot gestart, waarin wordt onderzocht of wissels via het LoRa-netwerk met nieuwe slimme sensoren gemonitord kunnen worden. Als het werkt gaat ProRail deze nieuwe IoT-oplossing breed uitrollen. Er is gestart met sensoren op vier wissels, waarmee de temperatuur wordt gemeten, zodat ProRail op afstand kan controleren of de wisselverwarming aangaat op het moment dat het ook echt koud wordt. Wilt u meer weten? Download de whitepaper voor meer informatie.

Download

Meer informatie over het product

Internet of Things

Met IoT-oplossingen van KPN verzamelt, verstuurt en beheert u op een veilige en overzichtelijke manier data en vormt u uw data gemakkelijk naar relevante inzichten.

Meer informatie

Gerelateerde artikelen