Quantified Worker: baas over eigen performance

Wat zijn onze prestaties? En hoe presteren we ten opzichte van anderen? Elk weekend meten sporters massaal hun activiteiten op hun smartphone. Rustzoekers monitoren via apps hun slaapgedrag en foodies hun calorie-inname. Cijfers geven ons houvast en inzicht in onszelf. Ook op het werk.

De quantified self noemen we het: de zelfbewuste mens die graag de touwtjes in handen heeft. Die wil weten hoe hij of zij exact presteert. Wanneer het top gaat, maar ook wanneer de flow eruit raakt. Niet achteraf op gevoel, maar real-time en in exacte cijfers. Op de werkvloer noemen we deze empowered mens de Quantified Worker. En die Quantified Worker rukt op. Er zijn al medewerkers die stappentellers van hun baas krijgen en er vol enthousiasme mee aan de slag gaan. Met als resultaat: een gezonde onderlinge competitie.

Eigen data

Managers hebben er ook baat bij. Wanneer zij de quantified collega’s voorzien van alle mogelijke middelen – van smartwatch tot apps – dan groeit de productiviteit. Of het nu gaat om kenniswerkers, monteurs of verpleegkundigen. Voorwaarde is wel dat de medewerkers zeggenschap over eigen data houden, zo blijkt uit onderzoek van de Groningse hoogleraar Hugo Velthuijsen (daarover meer in een volgende blog). Zij willen zelf bepalen of ze hun data delen. Anders loert het risico van ‘Big Brother’ en verdwijnt de motivatie om zichzelf te monitoren als sneeuw voor de zon. Laat medewerkers daarom baas over eigen performance zijn. Dan verbeteren de prestaties. Zowel van de individuele medewerker als van de organisatie als geheel.

Duurzaam inzetbaar

Bedrijven raken steeds geïnteresseerder in de Quantified Worker. HR-managers zijn bijvoorbeeld gecharmeerd van de positieve invloed op vitaliteitsprogramma’s en de duurzame inzetbaarheid van mensen. Hoe langer mensen gezond inzetbaar zijn, hoe beter. Organisaties kampen namelijk met dreigende schaarste aan arbeidskrachten. Bijvoorbeeld omdat steeds meer babyboomers met pensioen gaan. Quantified Workers zijn langer en beter inzetbaar.

Tegelijk veranderen arbeidsrelaties: een groeiende groep medewerkers voelt zich – of is echt – ondernemer. Voor hen is beter inzicht in hoe zij presteren noodzakelijk. Of zij fit genoeg zijn, bijvoorbeeld, en wat het effect is van hun leefpatroon op hun inzetbaarheid. Als Quantified Worker kunnen zij hun prestaties goed monitoren. En zo beter op zichzelf, hun duurzame inzetbaarheid en hun eigen gezondheid letten. Daar voelt uiteindelijk iedereen zich energieker en vitaler door. Manager én medewerker.


Meer over Daan Rottinghuis

Daan is consultant bij KPN Consulting. Hij houdt zich bezig met de meetbare werk-omgeving van de toekomst. Daan maakt het onbekende inzichtelijk en helpt organisaties de waarde hiervan te benutten.

- Auteur: Daan Rottinghuis

Gerelateerde artikelen