Zo ziet Logistiek 4.0 er in de praktijk uit

Digitalisering speelt in de transport- en logistieke sector een cruciale rol in het verbeteren van de efficiëntie. Nieuwe technologieën zoals kunstmatige intelligentie (AI), het Internet of Things (IoT) en big data optimaliseren logistieke ketens, besparen kosten en optimaliseren de klantbeleving. Toekomstmuziek? Deze 3 voorbeelden van ‘Logistiek 4.0’ bewijzen het tegendeel.

De transport- en logistieke sector staat voor stevige uitdagingen. Zo wordt de sector geconfronteerd met grote kostenstijgingen, onder andere door inflatie en de noodzakelijke energietransitie. Tegelijkertijd staan de prijzen onder druk en zorgen personeelstekorten voor grote problemen.

Al deze uitdagingen dwingen transportbedrijven efficiënter te werken en zichzelf opnieuw uit te vinden. Dat doen ze bijvoorbeeld door processen te automatiseren, zendingen of assets in realtime te volgen en geavanceerde data-analyses toe te passen. De praktijkvoorbeelden zijn er al:

1. Assets realtime getraceerd

Transporteurs willen maximaal rendement halen uit hun materieel. Voor een zo efficiënt mogelijke inzet helpt het als ze dan precies weten waar bijvoorbeeld hun trucks, trailers, containers en andere bedrijfsmiddelen staan. Daarvoor moeten transporteurs beschikken over betrouwbare locatiedata en die kunnen vertalen naar concrete inzichten en acties. Ook als de ‘assets’ niet over een boordcomputer beschikken.

Het Nederlandse bedrijf Route42 ontwikkelde hier samen met KPN een slimme oplossing voor: het Transport Intelligence Platform. Locatietrackers voeden dit platform met data die inzichten bieden voor een datagedreven bedrijfsvoering en het verbeteren van bedrijfsprocessen. Het platform laat bijvoorbeeld zien waar onnodig veel tijd verloren gaat, welke ritten je moet rijden voor een optimaal rendement, wat een goed moment is voor de apk en welke chauffeurs niet veilig genoeg rijden.

2. AGV’s nauwkeuriger door 5G Edge

De logistieke dienstverlener KLG Europe transporteert vanuit zijn warehouses goederen door heel Europa. Voor een efficiënte logistiek maakt het bedrijf in het distributiecentrum gebruik van automatisch geleide voertuigen (AGV’s) die pakketten en pallets ophalen en distribueren.

Sinds kort zijn deze AGV’s verbonden met een indoor 5G-netwerk. Door het gebruik van een lokale 5G-gateway worden alle mobiele data van de AGV’s direct gerouteerd naar de AGV-server op dezelfde locatie. Doordat de data in het warehouse blijven, bedraagt de reactietijd (latency) slechts 4 milliseconden. Dit is een aanzienlijke verbetering ten opzichte van de gebruikelijke 21 milliseconden. De AGV’s rijden hierdoor een stuk nauwkeuriger en er zitten geen vertragingen meer in het proces. 

3. Last-mile delivery met drones

Voor de last-mile delivery van consumentengoederen worden steeds vaker drones ingezet. Zo heeft het Amerikaanse Zipline een bezorgdrone ontwikkeld voor de aflevering van kleine bestellingen bij huishoudens. Op de plaats van bestemming laat de drone voor een precieze aflevering een robotkarretje zakken. Drones van Zipline brachten eerder al medicijnen en vaccinaties naar afgelegen gebieden in onder andere Ghana en Kenia.

Ook in Nederland zien we ontwikkelingen op dit gebied. Zo onderzoeken ANWB en PostNL de mogelijkheden om bloedzakjes en medicatie per drone naar ziekenhuizen te vervoeren. Avy ontwikkelde hiervoor een medische bezorgdrone die voor de communicatie met de controlekamer gebruikmaakt van het netwerk van KPN. Daarnaast ontwikkelde KPN een routeplanner die inzicht biedt in de kwaliteit van de netwerkdekking op de verwachte vluchtroute.

 Focus op innovatie

“De routeplanner is een mooi voorbeeld van de innovatie waar de sector behoefte aan heeft om Logistiek 4.0 te laten slagen”, zegt Martin Maurits, Vice President Mainport & Logistics bij KPN. “KPN zet zich in voor innovatie. We werken onder andere actief samen met innovatieve start-ups en scale-ups. Daarnaast investeert KPN Ventures in veelbelovende technologiebedrijven.”

 “Om nationaal en internationaal een toppositie te behouden, moet de sector transport en logistiek blijven digitaliseren en innoveren. En dat is precies wat vervoerders en logistieke centra doen”, vervolgt Maurits. “Wij ondersteunen ze daarin, door met elkaar samen te werken, als partners. Met de betrouwbare en veilige connectiviteit van KPN als fundament, of het nu is om AGV’s nauwkeuriger te laten werken of de locatie van assets realtime te bepalen.”

 

Transport en logistiek in Nederland: slimmer, duurzamer en efficiënter

Zo houden we samen Nederland in beweging

Download

Gerelateerde artikelen