Networking in de hybrid cloud

Een digitale transformatie vraagt om flexibiliteit van het netwerk. 2 trends maken die flexibilisering mogelijk: Software Defined Networking (SDN) en Network function Virtualisation (NfV). Hoe werken deze technologieën?

Bij een digitale transformatie vervaagt de scheidslijn tussen je eigen ICT en de clouddiensten die je afneemt. In een hybrid cloud moeten gebruikers immers op een naadloos kunnen schakelen tussen de verschillende ICT-resources. Of deze resources nou uit je eigen omgeving worden gehaald of uit de cloud, de gebruiker mag geen verschil ervaren.

SDN: programmeerbare infrastructuur

Met SDN kun je de flexibiliteit van het netwerk van je bedrijf vergroten doordat het de onderliggende infrastructuur op specifieke onderdelen programmeerbaar maakt. Denk aan routers en switches die niet meer handmatig hoeven te worden omgezet, maar simpelweg vanaf een scherm worden gemanipuleerd. Zo beheer je de connectiviteit naar de applicaties alsof ze lokaal draaien.

Voordelen van SDN:

  • De connectiviteit naar applicaties wordt op dezelfde manier beheerd als in een LAN. Ook kunnen de eigen (private) IP-ranges worden gebruikt.
  • Applicaties kunnen gemakkelijker ‘verhuizen’ binnen een datacenter of tussen datacenters.
  • De programmeerbaarheid van SDN zorgt dat het leveren van connectiviteit kan worden geautomatiseerd, zodat verbindingen sneller en met minder fouten worden gelegd.

NfV: minder afhankelijk van hardware

Bij NfV gaat het om virtualisatie van netwerkfuncties of -applicaties. Met NfV worden netwerkfuncties losgekoppeld van hun specifieke netwerkhardware. Hierdoor draaien ze als virtuele servers op gewone hardware. Daarnaast kunnen netwerkfuncties flexibel en on-demand als software worden gebruikt in een datacenter of op een lokale server. Hierdoor is het mogelijk om functies eenvoudig toe te voegen of weg te halen.

Voordelen NfV:

  • Investeringen in specialistische apparatuur zijn niet langer nodig. Zo is je organisatie minder afhankelijk van hardware.
  • Minder kennis nodig voor het beheer en onderhoud. Worden er nieuwe diensten afgenomen? Dan is het immers niet meer nodig om hardware te vervangen of uit te breiden.
  • Bonus is dat het risico afneemt, omdat het mogelijk wordt om uitgebreid te testen of zelfs ‘try before you buy’-afspraken te maken.

Wil je meer weten over de hybrid cloud? Lees de whitepaper Networking in de Hybrid Cloud.

Whitepaper: 'Networking in de Hybrid Cloud'

Met de opkomst van de Hybrid Cloud is ‘networking’ niet alleen belangrijker, maar ook complexer geworden. In deze whitepaper laten we zien hoe organisaties juist ook dan veilige en slimme verbindingen kunnen maken. Sleutelvraag hierbij is: wat regelt u via internet en wanneer maakt u gebruik van een private netwerkverbinding?

Download

Gerelateerde artikelen