Blockchain in de wereld van subsidies

Op dit moment zijn veel processen rondom het aanvragen en handhaven van subsidies ingewikkeld en arbeidsintensief. Het persoonsgebonden budget (PGB)-proces is hier een bekend voorbeeld van. De uitdaging is allereerst om erachter te komen of de aanvrager recht heeft op subsidie. Ten tweede wil de subsidieverstrekker zeker weten dat de subsidie wordt uitgegeven aan het beoogde doel, door degene voor wie dit bedoeld is. Voor de overheid resulteert dit enerzijds in veel stappen bij controles. Anderzijds dient de burger vaak een wereld aan documentatie en bewijslast in te leveren. Deze processen zijn nodig om vertrouwen te waarborgen. Fraude omtrent subsidies is namelijk een flinke kostenpost. Kan dit vertrouwen niet op een andere manier geborgd worden?

Blockchain biedt uitkomst

Blockchain zorgt dat partijen die elkaar niet persé vertrouwen, toch snel en betrouwbaar transacties met elkaar kunnen doen. Via een smart contract op de blockchain worden controlestappen geautomatiseerd. Denk aan het nakijken of de aanvrager inwoner is van de betreffende gemeente, het controleren of de burger recht heeft op subsidie of een snelle check op de nog beschikbare euro’s in de subsidiepot. Het houdt niet op bij controles, smart contracts hebben veel meer in hun mars. Naast controles kan het smart contract ook automatische stappen uitvoeren. Het uitbetalen van de subsidie is hier een voorbeeld van. Of bijvoorbeeld het aanpassen van de status van een burger naar werkzoekende.

Gewaarmerkte tegoedbonnen via de blockchain

Stel je een subsidie voor minima voor, waarbij geselecteerde activiteiten of producten gratis zijn. Denk aan toegang tot de sportschool, een bezoekje aan het lokale museum of gratis groente en fruit. In deze situatie zijn er drie partijen met allen verschillende belangen:

Gemeente:

Wordt de subsidie uitgegeven door de persoon en aan het doel waar het voor bedoeld is?

Leverancier:

Wordt mijn aanbieding gebruikt door een subsidie-nemer, en hoe declareer ik dit bij de gemeente?

Subsidienemer:

Hoe kan ik zonder administratieve rompslomp gebruik maken van de gesubsidieerde aanbiedingen?

Via blockchain kunnen er gewaarmerkte tegoedbonnen worden uitgegeven. De minima hebben een maandelijks tegoed wat ze op kunnen maken bij geselecteerde leveranciers. Wanneer de subsidie wordt verzilverd, dit kan gewoon via de smartphone, worden er controles uitgevoerd door het smart contract. Als alle lichten op groen staan, dan vermindert het tegoed van de burger en wordt dit bijgeschreven bij de leverancier. Er is verder geen administratie nodig, want dit kan het smart contract voor je regelen. Zo kan de burger gemakkelijk gebruik maken van de gesubsidieerde producten en diensten.

Is blockchain wel de oplossing?

Blockchain wordt nog wel eens naar voren geschoven als de oplossing van alles. Dit is het zeker niet! Organisaties dienen dan ook goed te kijken of traditionele automatisering niet uitkomst biedt. In dat geval hoor ik je denken: kan dit dan niet via een gewone tegoedbon? Geen gek idee. Maar hoe controleer je echter dat degene de tegoedbon niet doorgeeft, en dat de burger nog steeds recht heeft op subsidie? Het smart contract doet actuele controles op de status van de burger, zijn identiteit en de geldigheid van het tegoed. Met deze oplossing wordt het proces voor alle partijen gemakkelijker en sneller, terwijl transacties betrouwbaar gedaan kunnen worden. Om deze toepassing tot succes te maken is het belangrijk om te experimenteren met blockchain-technologie en feedback van gebruikers te verwerken.

Meer weten

Bij KPN werken we dagelijks aan verschillende blockchain toepassingen, onder andere in het publieke domein. Zo helpen we om het leven leuker en vrijer te maken, door mensen te verbinden via transacties op de blockchain. Lees er alles over op onze themapagina.

Gerelateerde artikelen