TikTok, Reels of Threads gebruiken voor jouw bedrijf: tips en ideeën

Nieuwere sociale netwerken zoals TikTok en Threads zijn razend populair onder jongeren, bekende merken en artiesten. Maar hoe spring je hier als ondernemer handig op in?

Soms lijkt het wel alsof elke nieuwe generatie zijn eigen sociale netwerk omarmt. Zaten we amper 20 jaar geleden nog elke dag op Facebook of Hyves, werd er daarna ineens bloedfanatiek getwitterd en op YouTube gevlogt, tot we niet veel later ineens allemaal dagelijks foto’s en stories op Instagram gingen zetten.

Het is een logische ontwikkeling die waarschijnlijk nog lang niet ten einde is. Jongeren kiezen een online ‘hangplek’ uit waar zo veel mogelijk andere jongeren te vinden zijn. En bij voorkeur zo min mogelijk volwassenen, laat staan je eigen ouders, docenten of werkgevers. En zo wordt er met elke nieuwe generatie jongeren weer een ander social network populair.

Best lastig alleen voor ondernemers en marketeers, die juist op zoek zijn naar die jongeren om hun producten of diensten onder de aandacht te brengen. Heb je bijvoorbeeld een up & coming kledinglabel, een net geopende sportschool of ben je naarstig op zoek naar jong en talentvol personeel? Dan zijn dit de plekken waar je je doelgroep moet opzoeken.

Maar hoe doe je dat? In dit artikel geven we je een aantal tips en ideeën om relevant te zijn op de meest gebruikte sociale netwerken onder jongeren van dit moment.

1. TikTok: Creativiteit en Trends

TikTok is een platform dat draait om creativiteit en het volgen van trends. Als je overweegt om met je bedrijf actief te worden op TikTok, volg dan eerst een aantal andere ondernemers en accounts om hier een goed beeld bij te krijgen. Ga je zelf content maken, dan kan je de volgende tips toepassen:

  • Blijf op de hoogte van trends: Volg populaire hashtags en geluiden, en pas ze toe in je content.
  • Creativiteit voorop: Experimenteer met humor, originele muziek en creatieve editing.
  • Interactie: Moedig gebruikers aan om deel te nemen aan challenges of om je content te delen.

eBook: Beste apps voor ondernemers

Ontdek welke apps écht handig zijn bij het succesvol maken van jouw bedrijf.

Download


2. Instagram Reels: Visuele Verhalen

Instagram Reels is ideaal voor het delen van korte, visueel aantrekkelijke verhalen. Het idee is redelijk vergelijkbaar met TikTok en je kan je zelfgemaakte content dan ook prima op beide kanalen naast elkaar posten. Overige tips voor creatieve makers:

  • Hoogwaardige visuals: Zorg voor professioneel ogende video's met een sterke visuele aantrekkingskracht en hoge kwaliteit.
  • Storytelling: Gebruik Reels om een verhaal over jouw merk of producten te vertellen.
  • Integreer met je Instagram-feed: Gebruik Reels in combinatie met je bestaande Instagram-strategie (dus Stories en ‘ouderwetse’ Timeline-posts).

3. Threads: Directe Communicatie

Threads van Instagram is gericht op directe communicatie met een selecte groep volgers. Threads is bedacht als alternatief voor Twitter (X), dat sinds de overname door Elon Musk steeds minder actieve gebruikers heeft. Veel celebrities en bekende merken hebben het netwerk al omarmd, met name omdat het een directe koppeling heeft met je Instagram-account en het dus heel makkelijk is om je bestaande sociale netwerk over te nemen naar dit nieuwe platform.

  • Exclusieve content: Deel exclusieve aanbiedingen of behind-the-scenes content om een gevoel van exclusiviteit te creëren.
  • Directe interactie: Gebruik Threads om direct met je klanten te communiceren en feedback te verzamelen.
  • Persoonlijkheid tonen: Laat de menselijke kant van je bedrijf zien en bouw zo vertrouwen op.

eBook: 100 Websites voor ondernemers

Beter (samen)werken met 100 handige websites en clouddiensten voor ondernemers.

Download


4. Snapchat: Spontaniteit en Engagement

Alhoewel het al wat langer bestaat en inmiddels ruimschoots is ingehaald door TikTok qua populariteit, is Snapchat ook nog steeds een populaire app onder veel jonge mensen. Uniek aan Snapchat is de tijdelijke aard van de content: na 24 uur verdwijnen alle ‘Snaps’ weer. Dit biedt weer andere mogelijkheden dan TikTok. Bijvoorbeeld:

  • Gebruik van Stories: Deel dagelijkse momenten of speciale gebeurtenissen met je volgers.
  • Filters en Lenses: Creëer gepersonaliseerde filters of lenzen om je merk te promoten. Gebruikers kunnen deze zelf toepassen in hun eigen Snaps.
  • Tijdelijke aanbiedingen: Stimuleer snelle actie door tijdelijke aanbiedingen of promoties te delen.

5. WhatsApp: Persoonlijk en Direct

WhatsApp is wereldwijd nog steeds het meest gebruikte ‘sociale netwerk’ in elke leeftijdscategorie, dus ook onder jongeren. Het wordt door bedrijven steeds vaker gebruikt voor directe communicatie en klantenservice. Wist je dat je met WhatsApp Business bijvoorbeeld een chatbot kan inrichten om je klantvragen snel en direct op te vangen?

  • Maak gebruik van WhatsApp Business: Maak gebruik van WhatsApp Business voor geautomatiseerde berichten en efficiënte klantenservice.
  • Gebruik WhatsApp Business met een extra nummer op je mobiel: Voor WhatsApp Business heb je een apart telefoonnummer nodig. Je kan hiervoor een vast nummer aanvragen bij je mobiele abonnement of een e-sim, zodat je (in beide gevallen) 2 telefoonnummers op 1 toestel kan gebruiken.
  • Persoonlijke benadering: Gebruik WhatsApp voor gepersonaliseerde communicatie en het opbouwen van relaties met klanten.

Meer weten over WhatsApp Business gebruiken met een vast nummer op je mobiel? Lees dan dit artikel waarin het helemaal uitgelegd wordt.

6. YouTube: Inhoudelijke diepgang en SEO

YouTube is nog steeds mateloos populair onder jongeren. Ook omdat er elke dag weer nieuwe content creators bij komen die nieuwe niches en verhalen weten aan te boren. YouTube is ook de populairste zoekmachine ter wereld: veel mensen gebruiken het platform om bijvoorbeeld instructies, how-to’s, of reviews op te zoeken. Een grote kans voor ondernemers.

  • Educatieve en informatieve content: Creëer how-to video's, tutorials, en productdemonstraties.
  • Optimaliseer voor zoekmachines: Gebruik relevante trefwoorden in titels, beschrijvingen en tags. Heel belangrijk als je bijvoorbeeld doe-het-zelf video’s maakt.
  • Regelmatige uploads: Handhaaf een consistent uploadschema om een loyaal publiek op te bouwen (en het algoritme van YouTube te paaien).

Voor alle sociale netwerken in dit artikel geldt dat het belangrijk is om je content zo goed mogelijk aan te passen aan de interesses en het gedrag van jouw jongere doelgroep. Leef je dus goed in, stel vragen en volg andere kanalen die dit al goed weten aan te pakken.

Een andere belangrijke tip is om te zorgen voor consistentie: als je eenmaal begint met posten, kan je daarna niet een half jaar lang niks van je laten horen. Klanten kunnen dan zelfs denken dat je bedrijf gesloten is! Maak dus een realistische planning van hoe veel en hoe vaak je wil posten, en maak hier ruimte voor in je werkagenda.

Wees ten slotte niet te bang om fouten te maken: ook dat hoort bij experimenteren met social media en marketing. Het bekende gezegde ‘done is better than perfect’ gaat ook hier op: als je impact wil maken kan je beter gewoon beginnen dan uitstellen omdat het aan je (te) hoge maatstaven moet voldoen. Juist jongeren waarderen het als je authentiek, rauw en jezelf bent.

Gerelateerde artikelen