Veel medicijnen verliezen hun werking bij te lage of te hoge temperaturen. Voor logistiek dienstverlener AMP Groep, die medicijnen aan huis bezorgt, is het daarom cruciaal om direct te kunnen ingrijpen bij onbedoelde temperatuurschommelingen. “Dankzij het LoRa-netwerk van KPN hebben we continu inzicht in de temperatuur van de medicijnen, tot in de koelkast van de patiënt. Daardoor kunnen we de kwaliteit van onze levering garanderen”, aldus Koos Verhave, commercieel directeur van AMP Groep.

Dankzij LoRa heeft AMP Groep altijd grip op medicijnbezorgingen

AMP Groep bezorgt namens hun klanten goederen aan huis. Het gaat daarbij niet om reguliere pakketten, maar om producten waarbij leveringszekerheid, veiligheid en een onberispelijke kwaliteit van de levering cruciaal zijn. Denk daarbij aan identiteitsbewijzen, contracten, digitale inlogmiddelen of medicijnen. AMP Groep brengt daarmee de ‘servicedesk-ervaring’ naar de voordeur.

Een van de belangrijkste eisen aan medicijntransport is dat medicijnen bij de juiste temperatuur worden vervoerd. “Buiten de opgegeven warmtegraad kunnen medicijnen een groot deel van hun werking verliezen”, zegt Verhave. “Onze bezorging aan huis moet juist garanderen dat die ‘last mile’ van de apotheek naar de klant aantoonbaar correct gebeurt. Daarvoor is het nodig dat we ieder moment zekerheid hebben over de temperatuur van de medicijnen.”

Direct ingrijpen

AMP Groep doet er dan ook alles aan om die garantie te kunnen geven. Het bedrijf gebruikt voor het vervoer van medicijnen niet alleen koelwagens, maar per zending ook een volledig nieuw ontworpen koelbox (CoolConnected) voorzien van een sensor. Verhave: “Deze sensor stuurt iedere tien minuten de geolocatie en de temperatuur door naar ons centrale systeem. Daardoor kunnen we afwijkingen snel opmerken en direct ingrijpen. We weten dan precies om welke koelbox en dus welke medicijnen het gaat.

Dat bijna realtime inzicht in de status van de koelbox is nieuw. Tot begin dit jaar maakte het bedrijf nog gebruik van koelboxen met enkele beperkingen, vertelt Jelle Schimmel, procesmanager bij het bedrijf. Zo kon volgens hem de vormgevingvan de koelbox efficiënter. “De vierkante vorm zorgde voor loze ruimte in de wagen. Ook gebruikten we verouderde technieken voor de isolatie, waardoor minder ruimte in de box overbleef voor de medicijnen.”

Het oude systeem maakte daarnaast nog gebruik van het 2G-netwerk, dat vanaf 2025 niet meer functioneel is. Ook heeft 2G voor iedere sensor een aparte gateway nodig. Daardoor was het ondoenlijk om iedere koelbox apart te monitoren. “Dan zouden we iedere koelbox moeten voorzien van een gateway. Dat is heel duur en er blijft dan weinig ruimte over voor de medicijnen zelf. Daarom hebben we in 2022 besloten om over te stappen op een betere en minder kostbare oplossing”, merkt Schimmel op.

LoraWAN van KPN

De nieuwe koelbox kent die beperkingen niet, onder andere dankzij een switch van 2G naar LoRa via KPN Things. Dit netwerk is speciaal ontwikkeld voor de verzending van kleine hoeveelheden sensordata. Schimmel: “LoRa heeft geen gateways nodig. Daardoor kunnen we iedere afzonderlijke koelbox van een sensor voorzien. We kunnen nu nog beter de kwaliteit van afzonderlijke zendingen garanderen. Ook is het systeem veel energiezuiniger dan 2G. We kunnen heel veel pakketjes versturen voordat de batterij van de sensor aan vervanging toe is.”

Prettige samenwerking

AMP Groep heeft gekozen voor het LoRa-netwerk van KPN, via KPN Things. “Die keuze was vrij makkelijk. Het netwerk van KPN heeft veruit het grootste bereik”, merkt Verhave op. Van die keuze heeft het bedrijf geen spijt. “De samenwerking verloopt uitstekend. De accountmanager vanuit KPN is heel flexibel. Dat is fijn, want we willen snel kunnen schakelen voor onze opdrachtgevers. KPN schakelde graag in hoog tempo met ons mee. Bij vragen krijgen we altijd snel antwoord en worden we goed geholpen. We kregen vanuit KPN alle hulp aangeboden om de switch naar LoRa zo makkelijk mogelijk te maken.”

Voor Schimmel was dit project bijzonder. Hij had het project destijds vanuit zijn opleiding Technische Bedrijfskunde als stagiair op zich genomen. Die studierichting kwam hem bij dit project goed van pas. “Ik kon daardoor goed als brug fungeren tussen de techneuten en het management. Die rol vul ik inmiddels in als vaste medewerker”, vertelt hij trots.

Toekomst

Schimmel heeft mede dankzij het succes van dit project helemaal zijn draai gevonden binnen de organisatie. Toch zijn er nog wensen voor de toekomst. “We kunnen nog meer data uit de sensoren verwerken dan we nu doen. Zoals de status van batterij uitlezen, en nog meer doen met de geolocatiedata. Dankzij KPN beschikken we in ieder geval over toekomstvaste connectiviteit voor slimme IoT-mogelijkheden”, zegt hij vastberaden.                                                                                                                                             

Gerelateerde klantcases