10 oktober 2017

Telefoon kopen? De regels voor gespreid betalen

Vanaf 1 mei 2017 zijn de regels bij de aanschaf van een nieuwe telefoon veranderd. Vanaf deze datum geldt er strengere wetgeving op de aanschaf van een mobiele telefoon. In dit blog leg ik je uit wat dit voor jou betekent.WFT en een telefoon kopen op afbetaling

Stel je wil een nieuwe telefoon, of je kind gaat naar de middelbare school en je wil graag dat hij of zij bereikbaar is. Vroeger ging je dan naar de winkel en je zocht een telefoon met of zonder een abonnement uit. Sinds mei dit jaar zijn er echter een aantal zaken veranderd. Via de Wet financieel toezicht, kortweg de WFT genoemd, mag je bij een toestel van meer dan 250 euro niet zomaar meer gespreid betalen. Dit wordt door de overheid namelijk gezien als een lening. Om jou hiervan bewust te maken moeten alle telecomproviders in Nederland zich houden aan de Wet op het financieel toezicht (WFT). Hierdoor verandert het een en ander wanneer jij je abonnement afsluit. Houd rekening met het volgende:

ILT om zeker te zijn dat je het leenbedrag kunt terugbetalen

Tijdens je bestelling vul je de Inkomsten- en lastentoets (ILT) in. Je geeft hier je maandelijkse inkomsten op en wat je iedere maand betaalt aan huur of hypotheek. Zo wordt er gekeken of de hoogte van het abonnement past bij jouw financiële situatie. Dit om te voorkomen dat je in de financiële problemen komt. Geen zorgen, de ILT heb je zo ingevuld en we behandelen je gegevens altijd vertrouwelijk.

Een BKR-registratie van de lening

Na de ILT-toets voeren we een BKR-check uit. Deze toets bekijkt of je lopende leningen hebt en of er geen betaalachterstanden zijn. Koop je een telefoon met een gespreide betaling? Houd er rekening mee dat we een geleend bedrag van 250 euro of meer moeten registreren bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Goed om te weten: dit is een positieve registratie. Je kunt dit vergelijken met de mogelijkheid om rood te staan bij je bank. Wel kan dit invloed hebben op het maximale bedrag dat jij kunt lenen, bijvoorbeeld op de hoogte van een hypotheek voor een huis.

Zo beïnvloedt gespreid betalen van je telefoon niet jouw hypotheek

Wil je geen registratie bij het BKR? Bijvoorbeeld omdat je niet wilt dat je maximale leenbedrag voor een hypotheek wordt beïnvloed? Dan zijn er een paar slimme mogelijkheden.

Vooraf de telefoon deels betalen

Je voorkomt een BKR-registratie door minder dan 250 euro voor een telefoon te lenen. Kost je nieuwe telefoon 500 euro? Betaal vooraf al voor een gedeelte van het toestel, bijvoorbeeld 264 euro. Het leenbedrag is dan nog maar 236 euro. Hierdoor voorkom je BKR-registratie. De resterende 236 euro betaal je dan tijdens de abonnementsperiode af.

Eerder aflossen

Heb je op 1 mei of later een nieuw toestel met gespreide betaling gekocht? Dan kun je het resterende ‘leenbedrag’ altijd eerder aflossen. Bij KPN zetten we je abonnement dan om naar Sim Only. Hierdoor wordt de lening bij KPN beëindigd en melden we het krediet binnen 5 werkdagen als betaald bij het BKR’. Handig voor als je bijvoorbeeld snel een hypotheek wilt regelen.

Waar kies jij voor? De allernieuwste telefoon afbetalen, of een telefoon die niet onder deze nieuwe wetgeving valt?

Ook interessant voor jou:

Gezin

Hoeveel data gebruikt mijn mobiele telefoon

Gezin

Sim Only of Prepaid simkaart voor je kind?

Gezin

Beter grip op het internetgedrag van je kinderen