Wat is e-sim, wat zijn de voordelen en nadelen en waarom zou je een telefoon met e-sim nemen?

Weet je nog, dat je een nieuwe simkaart kreeg en je al je telefoonnummers handmatig over moest zetten? Gelukkig is de technologie al een tijdje verbeterd. En nu zijn we weer een stapje verder: je hebt helemaal geen simkaart meer nodig! Of eigenlijk heb je er wel een, maar die zit in je smartphone ingebouwd. De embedded sim, ook wel e-sim genoemd, is de nieuwste technologische vooruitgang. Wat zijn de voordelen en nadelen van e-sim? We leggen het uit.

Wat is e-sim? 

Zoals gezegd is een e-sim een simkaart die al in je smartphone is ingebouwd. De ‘e’ staat voor ‘embedded’. Je provider kan op afstand jouw telefoonnummer klaarzetten en jij downloadt hem zelf op de e-sim. Bij KPN kun je je e-sim abonnement in de MijnKPN app downloaden. Dus in plaats van dat je provider de simkaart activeert en vervolgens naar jou opsturen met de post, is het direct digitaal geregeld. Als je van nummer wisselt, kun je hem er ook weer digitaal afhalen.

Lees ook: De geschiedenis van de simkaart: van bankpas naar e-sim.

Wat zijn de voordelen van e-sim?

Dat de sim een ingebouwde chip is, scheelt veel ruimte. Dat maakt weer nieuwe dingen mogelijk in het ontwerpen van smartphones. Voor gebruikers is het voordeel dat ze niet hoeven te prutsen met die kleine plastic simkaartjes, en dat er geen wachttijd is met het overstappen van provider. Je hoeft immers niet te wachten tot je nieuwe simkaart verstuurd en bezorgd is. 

Op vakantie buiten de EU kan het ook erg handig zijn: er is namelijk nog wel een ingang voor een ‘ouderwetse’ uitneembare sim-kaart. Dan kan je dus je eigen nummer op de e-sim houden en tegelijk gebruik maken van een prepaid simkaart die op reis koopt. Dan kun je internetten en bellen via lokaal tarief, dat is een stuk goedkoper dan buiten je bundel gaan.

Wat zijn de nadelen van e-sim?

Een e-sim kun je zelf activeren. Dat betekent dat mensen met kwade bedoelingen dat ook kunnen. E-sims zijn beveiligd, maar als een hacker het wachtwoord achterhaalt, kan hij met je telefoonnummer aan de haal. En zich bijvoorbeeld voordoen als jou op Whatsapp. Gelukkig zijn er steeds betere beveiligingsmethoden, zoals tweestapsverificatie. Hier moet je dan niet een sms-verificatie kiezen, want hackers krijgen die sms-jes ook als ze je nummer en wachtwoord hebben. Je kunt beter een authenticatie-app gebruiken op je telefoon. Met een goede beveiliging is de e-sim veilig te gebruiken. 

Welke smartphones hebben e-sim?

De e-sim technologie is nog relatief nieuw, dus nog niet alle telefoons hebben een e-sim. Sinds iPhone XR (2018) hebben de modellen van Apple een e-sim. Bij Samsung hebben onder andere de Samsung Galaxy S20 en S21-modellen een e-sim. Andere merken hebben tot nu toe nog niet zo veel modellen met een embedded simkaart, maar ook zij zullen snel volgen. Bekijk hier alle smartphones met e-sim bij KPN. Je kunt net als bij een gewone simkaart een abonnement met smartphone nemen of een sim-only abonnement. Als je een telefoon hebt die al geschikt is voor e-sim, kun je je een e-sim aanvragen en je abonnement overzetten

Lees ook: Wat is Sim Only en hoe werkt het?

Gerelateerde artikelen