Wat is 5G?
En wat zijn de voordelen van 5G?

De volgende stap in verbondenheid

5G is de 5e generatie mobiel internet. En de opvolger van 4G. Een van de grootste verbeteringen is de lage latency, oftewel: minder vertraging van het netwerk. Met 5G kunnen we straks dus met meer mensen tegelijk nóg sneller en soepeler muziek downloaden, films streamen en cloud gamen via onze mobiele telefoons. Zelfs op drukke plekken, zoals in stadions of op festivals.

Maar 5G gaat verder. Zo wordt 5G ook belangrijk voor veiligheid, zorg, landbouw en alle andere sectoren waar een snelle reactietijd van machines van levensgroot belang is. Onderaan deze pagina kun je hier meer over lezen.

Let op: de 5G-frequentie die hogere snelheden mogelijk maakt is pas in 2023 beschikbaar voor Nederlandse telecomaanbieders. Vanaf dan kun jij ook genieten van de hoge internetsnelheid van 5G.

Voordelen van 5G

  • Klaar voor de toekomst met een sterk netwerk
  • Nieuwe mogelijkheden voor de zorg, cloudgamen en meer
  • Veilig en betrouwbaar

Onze 5G abonnementen
& 5G smartphones

Klaar voor 5G, met KPN Mobiele telefoonabonnementen

Met KPN Mobiel ben je klaar voor de toekomst, nu 5G beschikbaar is in Nederland. Want onze oude én nieuwe mobiele abonnementen zijn klaar voor 5G! Om gebruik te kunnen maken van ons 5G-netwerk, heb je wel een toestel nodig dat 5G kan ontvangen.

Nu alvast een 5G toestel? Ga dan bijvoorbeeld voor de gloednieuwe iPhone 13, Samsung Galaxy S21 of Xiaomi 11T. Met deze smartphones en een KPN Mobiel abonnement ben jij helemaal klaar voor 5G. Klaar voor de toekomst!

Populaire smartphones
met het 5G abonnement dat bij jou past

Dekkingskaart 5G-netwerk KPN

Wij werken altijd aan de verbetering van het mobiele netwerk. We zorgen ervoor dat jij altijd en overal verbonden bent met 2G, 3G, 4G, 4G+, 4G++ of 5G. Vul hieronder jouw postcode in en bekijk de dekking van ons 5G netwerk (en andere netwerken) in jouw regio.

Selecteer netwerk

Mobiel internet

  • 5G: 500 Mbit/s
  • Deze snelheden zijn als Super 4G ook te gebruiken op een 4G toestel. *
  • 4G: 100 Mbit/s
  • 4G+: 300 Mbit/s
  • 4G++: 500 Mbit/s
  • 2G: 120 Kb/s

Meer informatie over onze dekkingskaart en hoe je deze kunt gebruiken.

Ultiem gamen
met 5G netwerk en abonnement

Goed nieuws voor alle gamers! Het nieuwe mobiele 5G-netwerk maakt het mogelijk om sneller te downloaden, te uploaden en om zware games ook op mobiel te spelen.

Lagere latency:
super snel gamen

Of je nou een diehard Fortnite strijder bent, of een fanatieke VR gamer: met 5G van KPN verbetert jouw game-ervaring sterk. 5G zorgt namelijk voor een lagere latency, oftewel voor een snellere reactietijd; van levensbelang in het virtuele strijdveld! Deze lage latency van 5G maakt zelfs real time reactie mogelijk. Met 5G van KPN kun jij dus super snel en smooth gamen zonder lag!

Augmented reality
Nóg realistischer

Ook Augmented Reality (AR) wordt beter met behulp van 5G. AR ken je bijvoorbeeld van Pokémon Go. Deze razend populaire game tovert een volledig nieuwe wereld tevoorschijn op het scherm van jouw smartphone. 5G-technologie maakt het mogelijk om dit soort spellen nóg realistischer te maken.

Alles is verbonden
Met 5G netwerk van KPN

Raar maar waar: alles is verbonden met elkaar…

5G verbindt alles en iedereen. Zo zijn bijvoorbeeld hulpdiensten verbonden met stoplichten en patiënten op afstand verbonden met hun arts.

…de arts is verbonden met Betty in de bus

Slimme technologie maakt zorg op afstand mogelijk. Zo hoeft Betty door middel van een sensor en 5G niet onnodig lang in het ziekenhuis te blijven.

…de hulpdiensten zijn verbonden met de straat.

5G laat voertuigen van hulpdiensten met stoplichten ‘praten’. Zo krijgen hulpdiensten altijd groen licht, wanneer dit nodig is. Hierdoor zijn zij sneller ter plaatse, en zijn wij allemaal een stukje veiliger.

Nog niet uitgekeken?

In onze 4-delige videoserie over 5G gaat Luuk Dresen in gesprek met voor- en tegenstanders van het netwerk.

5G netwerk in de praktijk
KPN Field Labs

In onze Field Labs tonen we de praktische toepassingen van 5G in Nederland.

Mobiliteit

In het 5G field lab in Helmond richten we ons samen met partners op de communicatie tussen auto's onderling en tussen auto's en hun omgeving. Denk bijvoorbeeld aan slimmere verkeerslichten. Zo wordt verkeer veiliger door de inzet van 5G.

Industrie

Veiligheid is belangrijk bij Shell Pernis. We legden er een 5G-netwerk aan en ontwikkelde samen met partners robots en helmen, die het werk nog veiliger en efficiënter maken.

Stedelijk gebied

Amsterdam heeft sinds eind vorig jaar een 5G-netwerk. Samen met de Gemeente Amsterdam testen we mogelijkheden van 5G in de Johan Cruijff ArenA. Zo kun je nu veiliger naar een wedstrijd, doordat de politie een stabielere verbinding heeft bij het stadion.

Platteland

Hoe preciezer een boer zijn planten kan bespuiten, hoe minder gewasbeschermingsmiddel nodig is. Vanuit Drenthe komt hulp van een drone en een supersnel netwerk met 5G-technologie. Schonere groente en fruit door gerichte bestrijding van schadelijke virussen op gewassen: het kan met 5G.

Veelgestelde vragen

We doen ons best om 5G zo snel mogelijk beschikbaar te maken in heel Nederland. Dit proces is van veel zaken afhankelijk, dus ‘overal’ is altijd een moeilijke belofte. Naar alle verwachting zal meer dan 95% van Nederland 5G kunnen ontvangen voor de veiling van de hoge snelheid frequenties in 2022.

Om 5G-internet op jouw telefoon te ervaren moet je smartphone klaar zijn voor 5G. In de KPN-winkel en op kpn.com zullen we altijd bij het toestel vermelden of het toestel klaar is voor 5G of niet. Bekijk hieronder alle 5G telefoons en of jouw toestel klaar is voor 5G .

De Nederlandse overheid stelt strenge normen en voorschriften aan het verstrekken van vergunningen voor de aanleg van een radionetwerk. KPN heeft gezondheid en veiligheid hoog in het vaandel staan. Daarom houden we de voorschriften en onderzoeken over en naar straling scherp in de gaten. We blijven met ons netwerk altijd ruim binnen de stralingsnormen die gesteld zijn door de overheid. Meer informatie vind je hier.

In belangrijke mate wordt de dekking door de masten én de isolatie van het huis bepaald, veel minder door de technologie (2G, 3G, 4G, 5G). Als op een mast zowel 4G als 5G is gerealiseerd, zal de bedekking dus vergelijkbaar zijn. Mogelijk verbetert wel de gebruikservaring. Dit omdat 5G zorgt voor een stabielere verbinding, en in de toekomst ook voor een hogere snelheid.

Nee. Als consument ga je bij KPN niet extra betalen voor 5G. Jouw Hussel abonnement is klaar voor 5G. Zo gauw 5G beschikbaar in Nederland beschikbaar is, kun jij er gebruik van maken via KPN. Omdat de verbeteringen die 5G met zich meebrengt stapsgewijs worden geïntroduceerd, houden wij de prijzen gelijk aan die van 4G. Wel zullen we logischerwijs de investering in ons netwerk terug moeten verdienen. Over hoe we dit gaan doen, komen we later in detail op terug.

5G is de 5e generatie mobiel internet. En de opvolger van 4G. Eén van de grootste verbeteringen is de lage latency, of in het Nederlands een snelle reactietijd. Met 5G kunnen we straks met meer mensen tegelijk nóg sneller en soepeler muziek downloaden, films streamen en cloud-gamen via onze mobiele telefoons. Zelfs op drukke plekken, zoals in stadions of op festivals. 

Maar 5G gaat verder. Zo wordt 5G ook belangrijk voor veiligheid, zorg, landbouw en alle andere sectoren waar een snelle reactietijd van netwerk en machines van groot belang is.    

Let op: de 5G-frequentie die hogere snelheden mogelijk maakt is pas in 2022 beschikbaar voor Nederlandse telecomaanbieders. Vanaf dan kun jij ook genieten van de hoge internetsnelheid van 5G.