5G-netwerk van KPN

KPN is al 130 jaar hét netwerk van Nederland. Op dit moment maken wij ons netwerk 5G ready: klaar voor 5G. Al onze Hussel Mobiel abonnementen zijn al 5G ready. Met een Hussel Mobiel abonnement van KPN en een 5G-smartphone kun je straks sneller, veiliger en betrouwbaarder internetten, zodra 5G beschikbaar is. Wij nemen je mee op onze route naar 5G. Op naar de toekomst.

5G telefoons 5G ready Sim OnlyKlaar voor de toekomst
We gebruiken met z'n allen steeds meer data. Dat vraagt om een sterk netwerk.

Nieuwe mogelijkheden met 5G
voor cloud gamen, zorg op afstand, zelfrijdende auto's, slimme apparaten en meer.

Veilig en betrouwbaar
Data speelt een steeds grotere rol in ons leven. Een betrouwbare en veilige provider is daarom wel zo fijn.

Wat is 5G?De volgende stap in verbondenheid

5G is de vijfde generatie mobiel internet. En de opvolger van 4G. Eén van de grootste verbeteringen is de lage latency, oftewel: minder vertraging van het netwerk. Met 5G kunnen we straks dus met meer mensen tegelijk nóg sneller en soepeler muziek downloaden, films streamen en cloud gamen via onze mobiele telefoons. Zelfs op drukke plekken, zoals in stadions of op festivals.

Maar 5G gaat verder. Zo wordt 5G ook belangrijk voor veiligheid, zorg, landbouw en alle andere sectoren waar een snelle reactietijd van machines van levensgroot belang is. Onderaan deze pagina kun je hier meer over lezen.

Let op: de 5G-frequentie die hogere snelheden mogelijk maakt wordt pas in 2022 beschikbaar gesteld voor Nederlandse providers. Vanaf dan kun jij ook gebruik maken van de hoge internetsnelheid van 5G.

Onze route naar 5G

Nu een beter 4G, straks een sneller 5G

KPN neemt je mee naar de toekomst, door het aanleggen van een future proof, veilig en betrouwbaar 5G-netwerk. 

Op dit moment heeft KPN al een heel goed 4G-netwerk. Om de groei in datagebruik, mogelijkheden en apparaten aan te kunnen,
zetten we nu de volgende stap met onze technologie: we maken ons netwerk 5G ready. Daar profiteer je al van met 4G! Want al deze werkzaamheden zorgen ervoor dat ook ons huidige 4G netwerk ondertussen nóg beter wordt. Nu een beter 4G, straks een beter 5G!1. Mobiele abonnementen 5G ready

Sinds oktober 2019 zijn al onze KPN Hussel Mobiel abonnementen 5G ready. Zodra 5G wordt uitgerold in Nederland, zijn onze abonnementen er klaar voor. En kun jij zónder extra kosten gebruik maken van ons 5G-netwerk.

2. Ervaar 5G in de KPN winkel

Sinds 2 maart 2020 kun je op een LG V60 smartphone met twee schermen 5G ervaren en vergelijken met 4G in geselecteerde KPN winkels, zoals de KPN XL winkel in Rotterdam Alexandrium. Binnenkort volgen meer winkels.

3. Veiling eerste 5G frequenties

Medio 2020 zullen de eerste 5G frequenties worden geveild.

4. Veiling hoge frequenties 5G

Vanaf 2022 zullen de 5G frequenties die de hoge snelheid mogelijk maken, worden geveild.

Onze 5G ready abonnementen
& telefoons

Klaar voor 5G, met KPN Hussel Mobiel

Met een Hussel Mobiel abonnement van KPN ben je voorbereid op de toekomst van 5G. Want zodra 5G beschikbaar is in Nederland, zijn onze Hussel Mobiel abonnementen er ook klaar voor! Om gebruik te kunnen maken van ons 5G netwerk, heb je wel een toestel nodig dat 5G kan ontvangen.

Nu alvast een 5G ready toestel? Ga dan voor de gloednieuwe OPPO Find X2, Samsung Galaxy S20/S20+/S20 Ultra of LG V60 ThinQ. Met deze smartphones en een Hussel Mobiel abonnement van KPN ben jij helemaal voorbereid op de introductie van 5G. Ready voor de toekomst!

5G ready telefoons
bij KPN


OPPO Find X2
Samsung Galaxy S20+
Samsung Galaxy S20

Ultiem gamen met 5G

Goed nieuws voor alle gamers! Het nieuwe mobiele 5G-netwerk maak het mogelijk om sneller te downloaden, te uploaden en om zware games ook op mobiel te spelen.

Lagere latency:
super snel gamen

Of je nou een diehard Fornite strijder bent, of een fanatieke VR gamer: met 5G van KPN wordt jouw game-ervaring sterk verbeterd. 5G zorgt namelijk voor een lagere latency, oftewel voor een snellere reactietijd; van levensbelang in het virtuele strijdveld! Deze lage latency van 5G maakt zelfs real time reactie mogelijk. Met 5G van KPN kun jij straks dus super snel en smooth gamen zonder lag!

Augmented reality
Nóg realistischer

Ook Augmented Reality (AR) wordt ook beter met behulp van 5G-technologie. AR ken je bijvoorbeeld van Pokémon Go. Deze razend populaire game tovert een volledig nieuwe wereld tevoorschijn op het scherm van jouw smartphone. 5G-technologie maakt het mogelijk om dit soort spellen nóg realistischer te maken.

5G in de praktijk
KPN Field Labs

In onze Field Labs tonen we de praktische toepassingen van 5G in Nederland.Mobiliteit

In het 5G field lab in Helmond stort KPN zich samen met partners op de communicatie tussen auto's onderling en tussen auto's en hun omgeving. Denk bijvoorbeeld aan slimmere verkeerslichten. Zo wordt verkeer veiliger door de inzet van 5G-technologie

Industrie

Veiligheid is belangrijk bij Shell Pernis. KPN legde er een 5G-netwerk neer en ontwikkelde samen met partners robots en helmen, die het werk nog veiliger en efficiënter maken.

Stedelijk gebied

Amsterdam beschikt sinds eind vorig jaar over een 5G-netwerk. Samen met de Gemeente Amsterdam test KPN de mogelijkheden van 5G in de Johan Cruijff ArenA. Zo kun je nu veiliger naar een wedstrijd omdat de politie een stabielere verbinding heeft bij het stadion.

Platteland

Hoe nauwkeuriger een boer zijn planten kan bespuiten, hoe minder gewasbeschermingsmiddel nodig is. Vanuit Drenthe komt hulp van een drone en een supersnel netwerk met 5G-technologie. Schonere groente en fruit door gerichte bestrijding van schadelijke virussen op gewassen: het kan met 5G.

Meer weten over 5G?
Bekijk de video's!

Gamers testen VR game op 5G:

De mogelijkheden van 5G van KPN:

Veelgestelde vragen

Vanaf 2020 start de uitrol van 5G. Op dit moment wordt het 5G-netwerk nog volop getest. Zodra het netwerk klaar is, kun je als onze klant direct profiteren van de talloze voordelen. Dat begint met beter bereik en wordt later gevolgd door hogere snelheden.
Om 5G-internet op jouw telefoon te ervaren moet je smartphone klaar zijn voor 5G. De eerste 5G-telefoons zijn inmiddels beschikbaar. Zo kun je nu de Samsung S20 5G, Samsung S20+ 5G en Samsung S20 Ultra 5G bestellen bij KPN.
De Nederlandse overheid stelt strenge normen en voorschriften aan het verstrekken van vergunningen voor de aanleg van een radionetwerk. KPN heeft gezondheid en veiligheid hoog in het vaandel staan. Daarom houden we de voorschriften en onderzoeken over en naar straling scherp in de gaten. We blijven met ons netwerk altijd ruim binnen de stralingsnormen die gesteld zijn door de overheid. Meer informatie vind je hier.
In belangrijke mate wordt de dekking door de masten én de isolatie van het huis bepaald, veel minder door de technologie (2G, 3G, 4G, 5G). Als op een mast zowel 4G als 5G is gerealiseerd, zal de bedekking dus vergelijkbaar zijn. Mogelijk verbetert wel de gebruikservaring. Dit omdat 5G zorgt voor een stabielere verbinding, en in de toekomst ook voor een hogere snelheid.
Nee. Als consument ga je bij KPN niet extra betalen voor 5G. Jouw Hussel abonnement is klaar voor 5G. Zo gauw 5G beschikbaar in Nederland beschikbaar is, kun jij er gebruik van maken via KPN. Omdat de verbeteringen die 5G met zich meebrengt stapsgewijs worden geïntroduceerd, houden wij de prijzen gelijk aan die van 4G. Wel zullen we logischerwijs de investering in ons netwerk terug moeten verdienen. Over hoe we dit gaan doen, komen we later in detail op terug.
Met KPN ben je klaar voor de toekomst. Wanneer 5G beschikbaar is in Nederland, is jouw abonnement er klaar voor. Dit betekent niet dat je nu al 5G hebt of dat het automatisch aan gaat als het netwerk daar klaar voor is. Wel dat je je abonnement niet hoeft te verlengen wanneer het 5G netwerk klaar is.