Klaar voor 5G. Met KPN

KPN is al 130 jaar het netwerk van Nederland. Op dit moment maken wij ons netwerk 5G ready: klaar voor 5G. Al onze mobiele abonnementen zijn al 5G ready. Met KPN Mobiel en een 5G-smartphone kun je straks sneller, veiliger en betrouwbaarder internetten, als 5G beschikbaar is. Wij nemen je mee op onze route naar 5G. Op naar de toekomst.

Bekijk alle telefoons 5G ready Sim OnlyKlaar voor de toekomst
We gebruiken met z'n allen steeds meer data. Dat vraagt om een sterk netwerk.

Nieuwe mogelijkheden met 5G
Voor cloudgamen, zorg op afstand, zelfrijdende auto's, slimme apparaten en meer.

Veilig en betrouwbaar
Data speelt een steeds grotere rol in ons leven. Een betrouwbare en veilige telecomaanbieder is daarom wel zo fijn.

Wat is 5G?De volgende stap in verbondenheid

5G is de vijfde generatie mobiel internet. En de opvolger van 4G. Een van de grootste verbeteringen is de lage latency, oftewel: minder vertraging van het netwerk. Met 5G kunnen we straks dus met meer mensen tegelijk nóg sneller en soepeler muziek downloaden, films streamen en cloud gamen via onze mobiele telefoons. Zelfs op drukke plekken, zoals in stadions of op festivals.

Maar 5G gaat verder. Zo wordt 5G ook belangrijk voor veiligheid, zorg, landbouw en alle andere sectoren waar een snelle reactietijd van machines van levensgroot belang is. Onderaan deze pagina kun je hier meer over lezen.

Let op: de 5G-frequentie die hogere snelheden mogelijk maakt is pas in 2022 beschikbaar voor Nederlandse telecomaanbieders. Vanaf dan kun jij ook genieten van de hoge internetsnelheid van 5G.

Onze route naar 5G

Nu een beter 4G, straks een sneller 5G

KPN neemt je mee naar de toekomst, door het aanleggen van een future proof, veilig en betrouwbaar 5G-netwerk. 

Op dit moment heeft KPN al een heel goed 4G-netwerk. Om de groei in datagebruik, mogelijkheden en apparaten aan te kunnen,
zetten we nu de volgende stap met onze technologie: we maken ons netwerk 5G ready. Daar profiteer je al van met 4G! Want al deze werkzaamheden zorgen ervoor dat ook ons 4G netwerk nóg beter wordt. Nu een beter 4G, straks een krachtig 5G!1. Mobiele abonnementen 5G ready

Sinds oktober 2019 zijn al onze mobiele abonnementen 5G ready. Als 5G straks werkt in Nederland, dan zijn onze abonnementen er klaar voor. En kun jij zónder extra kosten genieten van ons 5G-netwerk.

2. Ervaar 5G in de KPN winkel

Sinds 2 maart 2020 kun je 5G ervaren en vergelijken met 4G in een paar van onze winkels, zoals de KPN XL winkel in Rotterdam Alexandrium. Binnenkort volgen meer winkels.

3. Veiling eerste 5G frequenties

In 2020 veilt de overheid de eerste 5G frequenties.

4. Veiling hoge frequenties 5G

Vanaf 2022 veilt de overheid de 5G frequenties die de hoge snelheid mogelijk maken.

Onze 5G ready abonnementen
& telefoons

Klaar voor 5G, met KPN Mobiel

Met KPN Mobiel ben je voorbereid op de toekomst. Want als 5G beschikbaar is in Nederland, dan zijn onze mobiele abonnementen er ook klaar voor! Om gebruik te kunnen maken van ons 5G netwerk, heb je wel een toestel nodig dat 5G kan ontvangen.

Nu alvast een 5G ready toestel? Ga dan voor de gloednieuwe OPPO Find X2, Samsung Galaxy S20/S20+/S20 Ultra of LG V60 ThinQ. Met deze smartphones en een KPN Mobiel abonnement ben jij helemaal klaar voor 5G. Klaar voor de toekomst!

5G ready telefoons
bij KPN


Samsung Galaxy S20
OPPO Find X2
Samsung Galaxy S20+

Ultiem gamen met 5G

Goed nieuws voor alle gamers! Het nieuwe mobiele 5G-netwerk maak het mogelijk om sneller te downloaden, te uploaden en om zware games ook op mobiel te spelen.

Lagere latency:
super snel gamen

Of je nou een diehard Fortnite strijder bent, of een fanatieke VR gamer: met 5G van KPN verbetert jouw game-ervaring sterk . 5G zorgt namelijk voor een lagere latency, oftewel voor een snellere reactietijd; van levensbelang in het virtuele strijdveld! Deze lage latency van 5G maakt zelfs real time reactie mogelijk. Met 5G van KPN kun jij straks dus super snel en smooth gamen zonder lag!

Augmented reality
Nóg realistischer

Ook Augmented Reality (AR) wordt beter met behulp van 5G. AR ken je bijvoorbeeld van Pokémon Go. Deze razend populaire game tovert een volledig nieuwe wereld tevoorschijn op het scherm van jouw smartphone. 5G-technologie maakt het mogelijk om dit soort spellen nóg realistischer te maken.

5G in de praktijk
KPN Field Labs

In onze Field Labs onderzoeken we de praktische toepassingen van 5G in Nederland.Mobiliteit

In het 5G field lab in Helmond richten we ons samen met partners op de communicatie tussen auto's onderling en tussen auto's en hun omgeving. Denk bijvoorbeeld aan slimmere verkeerslichten. Zo wordt verkeer veiliger door de inzet van 5G.

Industrie

Veiligheid is belangrijk bij Shell Pernis. We legden er een 5G-netwerk aan en ontwikkelde samen met partners robots en helmen, die het werk nog veiliger en efficiënter maken.

Stedelijk gebied

Amsterdam heeft sinds eind vorig jaar een 5G-netwerk. Samen met de Gemeente Amsterdam testen we de mogelijkheden van 5G in de Johan Cruijff ArenA. Zo kun je nu veiliger naar een wedstrijd, doordat de politie een stabielere verbinding heeft bij het stadion.

Platteland

Hoe preciezer een boer zijn planten kan bespuiten, hoe minder gewasbeschermingsmiddel nodig is. Vanuit Drenthe komt hulp van een drone en een supersnel netwerk met 5G-technologie. Schonere groente en fruit door gerichte bestrijding van schadelijke virussen op gewassen: het kan met 5G.

Meer weten over 5G?
Bekijk de video's!

Gamers testen VR game op 5G:

De mogelijkheden van 5G van KPN:

Veelgestelde vragen

Vanaf 2020 start de uitrol van 5G. Op dit moment wordt het 5G-netwerk nog volop getest. Zodra het netwerk klaar is, kun je als onze klant direct profiteren van de talloze voordelen. Dat begint met beter bereik en wordt later gevolgd door hogere snelheden.
Om 5G-internet op jouw telefoon te ervaren moet je smartphone klaar zijn voor 5G. De eerste 5G-telefoons zijn inmiddels beschikbaar. Zo kun je nu de Samsung S20 5G, Samsung S20+ 5G en Samsung S20 Ultra 5G bestellen bij KPN.
De Nederlandse overheid stelt strenge normen en voorschriften aan het verstrekken van vergunningen voor de aanleg van een radionetwerk. KPN heeft gezondheid en veiligheid hoog in het vaandel staan. Daarom houden we de voorschriften en onderzoeken over en naar straling scherp in de gaten. We blijven met ons netwerk altijd ruim binnen de stralingsnormen die gesteld zijn door de overheid. Meer informatie vind je hier.
In belangrijke mate wordt de dekking door de masten én de isolatie van het huis bepaald, veel minder door de technologie (2G, 3G, 4G, 5G). Als op een mast zowel 4G als 5G is gerealiseerd, zal de bedekking dus vergelijkbaar zijn. Mogelijk verbetert wel de gebruikservaring. Dit omdat 5G zorgt voor een stabielere verbinding, en in de toekomst ook voor een hogere snelheid.
Nee. Als consument ga je bij KPN niet extra betalen voor 5G. Jouw Hussel abonnement is klaar voor 5G. Zo gauw 5G beschikbaar in Nederland beschikbaar is, kun jij er gebruik van maken via KPN. Omdat de verbeteringen die 5G met zich meebrengt stapsgewijs worden geïntroduceerd, houden wij de prijzen gelijk aan die van 4G. Wel zullen we logischerwijs de investering in ons netwerk terug moeten verdienen. Over hoe we dit gaan doen, komen we later in detail op terug.
Met KPN ben je klaar voor de toekomst. Wanneer 5G beschikbaar is in Nederland, is jouw abonnement er klaar voor. Dit betekent niet dat je nu al 5G hebt of dat het automatisch aan gaat als het netwerk daar klaar voor is. Wel dat je je abonnement niet hoeft te verlengen wanneer het 5G netwerk klaar is.
Glasvezel en 5G vullen elkaar aan, omdat ze allebei razendsnel zijn. Meer lezen over de verschillen en overeenkomsten? Dat kan in ons blog! Lees meer over glasvezel vs 5G.