De beste game telefoons

Het ‘echte’ gamen doe je allang niet meer alleen op pc’s en gameconsoles. Ook op je smartphone kun je Call of Duty, PUBG of Fortnite spelen. Met de XPGU kun je zelfs meer dan 150 console games op je telefoon spelen. Maar wat is nou de beste gaming smartphone? En waar moet je op letten als je een smartphone voor 3D gaming kiest?

Tegenwoordig kun je steeds meer games spelen op je smartphone. De tijd van snake ligt mijlenver achter ons nu je volledige games met 3D-graphics kunt spelen op je mobieltje. Met de Xbox Game Pass Ultimate kun je via de Cloud meer dan 150 console spellen spelen, zoals Forza 5 en Skyrim. En in de Play Store en de App Store kun je Call of Duty: Mobile downloaden. Maar om dit soort spellen zonder vloeken te kunnen spelen, heb je een goede smartphone nodig. Waar moet je dan op letten bij het kopen van een smartphone om te gamen?

Lees ook: Online Game met Xbox Game Pass Ultimate

Gaming smartphone: waar moet je op letten?

Er zijn een paar dingen die een goede gamesessie ernstig kunnen verstoren: een lag, een haperend beeld of een telefoon die helemaal vastloopt. Om te online te gamen, bijvoorbeeld met XPGU, heb je een goede internetverbinding nodig. Check bijvoorbeeld het 5G-abonnement bij KPN. Maar ook snelle processors en voldoende RAM zijn belangrijk. Ga uit van minstens 6GB RAM, maar meer is in dit geval beter. En voor de processors, heb je een sterke GPU en CPU nodig. De GPU, Graphics Processing Unit, is de videochip. Die zorgt ervoor dat je telefoon de beelden van de game goed toont, zonder haperen. De CPU, Central Processing Unit, is de centrale chip van een smartphone. Die bepaalt de rekenkracht en hoe snel de smartphone is. Een game, en zeker een 3D-game die je lokaal speelt (dus niet via de Cloud), vraagt nogal wat rekenvermogen van de CPU en GPU. Sommige smartphones combineren de CPU en GPU in één SoC: system on a chip. 

Als je eenmaal de juiste chips hebt gevonden, moet je nog op het display letten. Want wat heb je aan een snelle smartphone, als de display niet snel genoeg ververst? Een refreshrate van 90Hz of meer is dus wel aan te raden. En natuurlijk wil je een beeldscherm dat de mooiste kleuren heeft! Ga daarom voor AMOLED-schermen. En vergeet niet dat de accu lekker lang mee moet gaan. 

Lees ook: Xbox Game Pass november 2021: deze games komen er aan

Dat is nogal wat om op te letten, maar geen paniek. We hebben een paar gaming smartphones voor je uitgezocht: 

Gamen op groot scherm: Samsung Z Fold3

Een lekker groot scherm om perfect te kunnen gamen. Refresh rate van 120Hz, 12 GB RAM, 4,400mAH batterij en een set chips waar je u tegen zegt: de Snapdragon 888 en de Adreno 660. Doordat de Samsung Galaxy Z Fold3 opvouwbaar is, is het beeldscherm waar je op kunt gamen heel groot: 7,6”. Zo kun je echt in je game opgaan. Zeker als je de speciale Game Booster-functie aanzet, die de instellingen van je telefoon aanpast voor een optimale prestatie van het toestel en zijn baasje. Samsung heeft ook iets slims bedacht: de selfie-camera is verstopt onder het beeldscherm. Jij mist dus geen pixels en de wereld hoeft jouw selfies niet te missen. 

Probleemloos gamen: iPhone 13 Pro

Hoewel 6GB RAM op papier maar net aan genoeg is, is Apple altijd erg zuinig met het gebruiken van RAM. De smartphones van Apple zijn zo goed afgesteld dat het echt ruim voldoende is. En met de sterke A15 Bionic chip, 120Hz refresh rate en het grote OLED-beeldscherm van 6.1” is de iPhone 13 Pro helemaal geschikt om lekker te gamen. 

Game booster voor optimaal speelplezier: Samsung Galaxy S21 Ultra

De Samsung Galaxy S21 Ultra heeft een mooi formaat beeldscherm met 6.8” inch dat bovendien prachtige kleuren, felheid en levendigheid heeft. Dankzij de AMOLED-techniek en de refresh rate van 120 Hz kun je hier dus uitstekend op gamen. Dat in combinatie met de sterke chips (Exynos 2100 en Mali-G78) en de accu van 5000mAH én de speciale Game Booster-functie zit je met een Samsung Galaxy S21 Ultra wel goed. 

Betaalbaar en krachtig: Oppo Reno6 Pro

Ben je op zoek naar een iets betaalbaarder model? Dan is de OPPO Reno6 Pro misschien wat voor jou. Deze smartphone tikt netjes alle boxen af: hij heeft 12GB RAM. De Snapdragon 870 doet nauwelijks onder voor de Snapdragon 888 en de Adreno 650 is ook prima. Met een AMOLED scherm van 6,5” en 90Hz heb je mooie ervaring tijdens het gamen. En je kunt lekker lang doorgaan dankzij de accu van 4,500mAh. 

Voor de echte snelle gamers: Xiaomi Mi 11

De Xiaomi Mi 11 is ook een betaalbaarder model, maar dan met de specificaties die vergelijkbaar zijn met die van de Samsungs. Met een Snapdragon 888-chip en een Adreno 660 heeft het dezelfde chips als de Samsung Z Fold3. Het AMOLED scherm is 6,81”, een fractie groter dan de Samsung Galaxy S21 Ultra. Het scherm heeft een refresh rate van 120Hz, maar wat deze smartphone van de rest onderscheidt is de ‘touch input rate’ of ‘touch sampling rate’. Dat houdt in hoe snel het beeldscherm je vingerbewegingen registreert. Waar de S21 Ultra 240Hz heeft en de OPPO Reno6 Pro 180Hz, heeft de Xiaomi Mi 11 wel 480Hz. Speciaal toegevoegd voor de vingervlugge gamers. Klein nadeel: met dit toestel ligt het écht aan jezelf als je dood gaat in je game. 

Lees ook: Top 7 beste gratis games voor Android

Gerelateerde artikelen