30 augustus 2017

Waarom Augmented Reality met de nieuwe iPhone écht doorbreekt

De snelste route naar je bestemming ook virtueel uitgestippeld zien op straat? Virtual Reality-veldslagen uitvechten op de keukentafel? Je telefoon die je meer vertelt over het gebouw waar je naar kijkt? Het zou zomaar kunnen dat de nieuwe iPhone dit allemaal kan. In deze telefoon zou er namelijk een belangrijke rol zijn weggelegd voor Augmented Reality. Daarmee is de kans groot dat deze vorm van Virtual Reality nu écht doorbreekt.

Augmented Reality met iPhone 8

Augmented Reality: Virtual Reality gemengd met ‘real reality’

Augmented Reality is een hybride vorm van Virtual Reality. Het voegt Virtual Reality toe aan de echte werkelijkheid. Een goed voorbeeld van Augmented Reality is het smartphonespelletje Pokémon Go. Deze app voegt virtuele Pokémon-dieren toe aan het beeld dat je door de camera ziet. Die Pokémon staan daar natuurlijk niet echt, maar zijn via Augmented Reality wél op het scherm van je smartphone te zien.

2 redenen waarom Augmented Reality met de nieuwe iPhone doorbreekt

Ondanks een paar verwoede pogingen brak Augmented Reality nog niet door. Wie herinnert zich bijvoorbeeld nog de Google Glass? Een ander project, de Microsoft Hololens, begon veelbelovend. Rondom deze bril is het nu ook al weer een tijdje stil. Dankzij Pokémon Go brak Augmented Reality door bij een grote groep gamers.

Toch blijft de échte doorbraak vooralsnog uit. De kans is groot dat dit met de komst van de nieuwe iPhone verandert. Waarom? Twee redenen.

Reden 1. ARKit: Apple’s speciale platform voor Augmented Reality

Apple lanceerde eerder dit jaar ARKit, dat een ‘tool’ voor app-developers is om in iOS 11 Augmented Reality toe te voegen aan hun apps. iOS 11 is de volgende versie van het besturingssysteem van Apple voor de iPhone en iPad. ARKit maakt het voor app-ontwikkelaars veel makkelijker om Augmented Reality toe te voegen aan hun apps. ARKit is het gereedschap dat ontwikkelaars kunnen gebruiken om Augmented Reality-creaties te bouwen. Vóór de komst van ARKit kon dat ook al, maar door dit gereedschap wordt het een stuk makkelijker.

Dit betekent dat vanaf iOS 11 steeds meer iOS-apps Augmented Reality-functies gaan krijgen. Niet alleen voor de nieuwe iPhone, maar óók voor oudere iPhones met iOS 11. Hierdoor hebben honderden miljoenen smartphones straks goede, geavanceerde en veelzijdige Augmented Reality-mogelijkheden. En dat is één van de twee redenen waarom Augmented Reality nu wél doorbreekt. Je hoeft er namelijk geen speciale bril voor te kopen; meer dan je iPhone heb je niet nodig.

Reden 2. 3D-camera voor de nieuwe iPhone

Met de camera haalt je iPhone het beeld binnen waar hij vervolgens op het scherm Augmented Reality aan toevoegt. Op het telefoonscherm zie je dan dus een mix van de echte realiteit en de toegevoegde Augmented Reality. En dat brengt ons bij de tweede reden waarom Augmented Reality nu écht doorbreekt. De nieuwe iPhone krijgt waarschijnlijk een 3D-camera die diepte ziet.

Dit betekent dat de nieuwe iPhone de omgeving in 3D ziet. Huidige smartphonecamera’s zien dezelfde omgeving in 2D. Ze zien dus alleen een ‘plat’ beeld, omdat ze alleen de breedte en hoogte opvangen. De camera van de nieuwe iPhone ziet dus ook de diepte. Hierdoor weet de telefoon hoe ver bijvoorbeeld een object staat. Dit zorgt waarschijnlijk voor realistischere en betrouwbaardere Augmented Reality-resultaten dan een ‘platte’ camera.
3D-camera

Zijn dit de Augmented Reality-mogelijkheden van de nieuwe iPhone?

ARKit en de 3D-camera zorgen er mogelijk voor dat de nieuwe iPhone een boel nieuwe mogelijkheden krijgt. Welke? Dat is nog onbekend, maar er doen wilde geruchten de ronde.

Realistischere navigatie

Het gebruik van een navigatie-apps verandert misschien wel radicaal. Deze apps stippelen nu nog jouw route uit op een kaartje. Straks niet meer. Met Augmented Reality wordt de te nemen route via het telefoonscherm op de weg zelf uitgestippeld. Je ziet dan bij welk zebrapad je bijvoorbeeld moet oversteken.

Augmented Reality met navigatie

Herkenning van objecten en gebouwen

De nieuwe iPhone herkent mogelijk objecten en gebouwen. Hoe dat werkt in de praktijk? Stel, je bent op vakantie en ziet in een vreemde stad een standbeeld waarover je meer wilt weten. Je richt dan de camera van je nieuwe iPhone op het beeld. De telefoon zoekt dan aanvullende informatie en toont die naast het standbeeld. Met deze functie schijn je straks objecten te kunnen identificeren. Je weet dan meteen waar bijvoorbeeld een stuk gereedschap voor dient.

Gamen op de keukentafel

In navolging van Pokémon Go komen er waarschijnlijk veel meer Augmented Reality-games uit. Zo maak je van de keukentafel een speelveld voor een veldslag. Of speel met je familie de Kolonisten van Catan op de salontafel. Mogelijkheden genoeg!

Wanneer presenteert Apple de nieuwe iPhone?

Of dit écht allemaal mogelijk wordt, weten we natuurlijk pas als Apple met meer informatie komt. Volgens eerdere geruchten komt de fabrikant in september met de nieuwe iPhone. Er komt dan ook meer duidelijkheid over de mogelijke Augmented Reality-functies. Brengt Apple inderdaad de nieuwe iPhone uit, dan is hij natuurlijk ook bij KPN verkrijgbaar.

Update:
Op 10 september 2019 heeft Apple drie nieuwe iPhones gelanceerd: iPhone 11, iPhone 11 Pro en iPhone 11 Pro Max. Benieuwd naar de opvolgers? Check hier alles over de iPhone 11, 11 Pro en 11 Pro Max.

Wil je op de hoogte blijven van Apple's volgende paradepaardjes? Blijf op de hoogte over alle buzz rondom de nieuwste iPhones!

Ook interessant voor jou:

Mobiel

Apple presenteert nieuwe iPhones: beter dan ooit!

Mobiel

Stap in de tijdmachine: geschiedenis van de iPhone

Mobiel

Krijgt de nieuwe iphone deze 8 bijzondere nieuwe functies?