1 oktober 2018 3 min Auteur: Redactie Beleef KPN

iPhone Xs vs. iPhone X: clash of kings

Kraakhelder scherm, een flitsend ontwerp, ultrasnel Face ID en andere sciencefiction-achtige extra’s. Gaat dit over de iPhone X uit 2017 of de allernieuwste iPhone Xs? Inderdaad, dit jaar valt de Apple niet ver van de iPhone X-boom. Of toch wel...?De iPhone Xs is de directe opvolger van de iPhone X, de revolutionaire smartphone die in september 2017 werd gelanceerd ter ere van de tiende verjaardag van de Apple iPhone. Apple bracht dan ook een echt feestnummer uit met een radicaal nieuw design boordevol display, de introductie van Face ID en spectaculaire camera's. De gloednieuwe iPhone Xs en de iPhone X van 2017 zijn duidelijk broers van elkaar. Qua looks zijn het zelfs bijna tweelingen. Maar onder de motorkap schuilen wel degelijk verschillen. Dit is de battle tussen de iPhone Xs en de iPhone X.

Camera iPhone Xs vs. iPhone X

Een smartphonecamera moet snel werken en scherpe foto’s maken, ook in het donker. Toch? De iPhone X uit 2017 doet dit voor je. De onafhankelijke testsite DxOMark noemt de iPhone X-camera zelfs één van de allerbeste smartphonecamera’s. Apple kreeg het echter voor elkaar om de camera verder te verfijnen. De specificaties van de iPhone Xs-camera zijn hetzelfde, maar toch is ‘ie beter. We leggen uit waarom.

Slim foto's schieten met Smart HDR

Heb je al gehoord van Smart HDR? Dit is een nieuwe techniek waarmee de iPhone Xs heel snel achter elkaar meerdere foto’s maakt. Daarna voegt de camera-app de beste delen van elke foto samen tot hét perfecte shot: een kraakhelderde foto met optimale kleurweergave. Smart.

Portretpro door verbeterde Portrait Modus

Maak je graag picture perfect familieportretten? Dan is de iPhone Xs helemaal jouw ding. De verbeterde Portrait Mode van de iPhone Xs-camera maakt de achtergrond van de foto's namelijk extra wazig waardoor gefotografeerde personen nóg beter naar voren komen. Zo lijkt het bijna alsof je foto's zijn genomen met een professionele camera.

Bokeh tweaken met Dynamic Depth

Een super handige nieuwe functie in de camera van de iPhone Xs is Dynamic Depth. Hiermee kun je de scherptediepte aanpassen ná het schieten van foto's! Ideaal als iedereen leuk op de groepsfoto staat, maar de achtergrond niet zo interessant is. Je kunt dus achteraf bepalen hoe wazig je de achtergrond wilt hebben. Of kies ervoor om de hele foto dezelfde scherpte te geven.

Filmen in stereo

Film je graag concerten? Dan heeft de iPhone Xs iets moois voor je: video's opnemen in stereo. De iPhone Xs weet waar het geluid vandaan komt en neemt dit mee in de opname. Bij het terugluisteren hoor je dat opgenomen liedje dus nét iets beter dan op de iPhone X. Heerlijk nagenieten!

Scherm iPhone Xs vs. iPhone X

De iPhone Xs en iPhone X hebben op papier hetzelfde scherm: een OLED-display van 5,8-inch met een resolutie van 2436x1125 pixels. Waarom is het scherm van de iPhone Xs dan tóch beter?

Super gevoelig scherm

Allereerst is het scherm van de iPhone Xs twee keer zo gevoelig als die van de iPhone X. Daardoor reageert ‘ie vliegensvlug op je vingers. Een WhatsAppje is zo dus nóg sneller getypt en aanrakingen komen extra goed overeen met wat je bedoelde.

Extra helder dankzij verbeterde HDR

Ontvlucht je dit jaar de herfst of winter richting het zonnige zuiden? Door de verbeterde HDR van de iPhone Xs is het scherm onder fel zonlicht beter afleesbaar. HDR staat voor High Dynamic Range. Dit is een aanvullende schermtechnologie waardoor je beeld extra helder is met een optimale kleurweergave. De HDR-technologie in het display van de iPhone Xs is een tandje beter dan die van de iPhone X. Daarmee is het dynamische bereik van het scherm van de nieuwe iPhone Xs maar liefst 60 procent groter dan het bereik van de iPhone X. Dat betekent dus extra intens Netflixen en FaceTimen vanuit je hangmat in een zonnig oord.

Prestaties iPhone X en Xs: sneller en snelst

Hoe zit het met de aandrijving van de twee broers? De iPhone X heeft de A11 Bionicprocessor. Zijn opvolger is voorzien van de nieuwe A12 Bionic chipset; de eerste smartphoneprocessor ooit die is gebakken op 7 nanometer. Dat laatste geeft de afstand aan tussen elke transistor in de processor. Hoe lager het getal, hoe meer transistors de processor heeft. Dat heeft de volgende voordelen.

Zuinig snelheidsmonster

Met de A12 Bionic chip van de iPhone Xs starten apps op in een wip. Ook kun je super snel je vers opgenomen stereovideo’s bewerken in de iMovie-app. Want dankzij de verbeterde processor is de iPhone Xs extra goed met grafisch zware apps. Ook Real Racing 3 en andere visueel mooie games gaan de Xs extra goed af.

Betere batterijduur

De A12 Bionos processor is ook nog eens heel zuinig. Daardoor gaat de batterij van de iPhone Xs een half uur langer mee op één lading. Een andere prestatieverbetering is de grotere hoeveelheid werkgeheugen: 3 GB in de iPhone X ten opzichte van 4 GB in de iPhone Xs. Dat betekent sneller schakelen van de ene naar de andere app op de iPhone Xs.

Waterdicht: IP67 versus IP68

De iPhone X en iPhone Xs lijken als twee druppels water op elkaar. En uitgerekend water zorgt voor het enige verschil in het design. De twee telefoons zijn stof- en waterdicht en hebben hiervoor een certificaat. De iPhone X is IP67-gecertificeerd. De iPhone Xs heeft een IP68-cerficatie. Dat betekent dat ze allebei een half uur onder water overleven. Dat kan de iPhone X op een diepte van 1 meter. De iPhone Xs kan een halve meter dieper. Let op, beide certificatie gelden alleen voor ‘zoet’ water. Probeer de dompel-truc dus niet uit in zee- of zwembadwater!

Verschillen iPhone X en Xs op een rijtje

iPhone X iPhone Xs
Gewicht 174 gram 177 gram
Waterdicht IP67 IP68
Scherm - Extra drukgevoelig
Processor A11 Bionic A12 Bionic
Werkgeheugen 3GB 4GB
Opslaggeheugen 64 of 256 GB 64, 256 of 512 GB
Besturingssysteem iOS 11 (geschikt voor iOS 12) iOS 12
Camera - Smart HDR
Batterij 2716 mAh 2800 mAh
Extra's Face ID, draadloos opladen Face ID, draadloos opladen
Kleuren Space Gray, Silver Space Gray, Silver, Gold

iPhone X versus iPhone Xs: welke is beter?

De iPhone X en iPhone Xs zijn allebei toppers. De revolutionaire iPhone X leek onovertrefbaar. Toch lukte het Apple om de opvolger naar een nóg hoger niveau te tillen. Samengevat maken de volgende punten het verschil: het verbeterde en extra drukgevoelige HDR-scherm, de zeer krachtige A12 Bionic-processor en de handige camera features. De iPhone Xs is dus een echte must-have!

Toch liever de iPhone 11?

Op 10 september 2019 heeft Apple drie nieuwe iPhones gelanceerd: iPhone 11, iPhone 11 Pro en iPhone 11 Pro Max. Benieuwd naar de opvolgers? Check hier alles over de iPhone 11, 11 Pro en 11 Pro Max.

Wil je op de hoogte blijven van Apple's volgende paradepaardjes? Blijf op de hoogte over alle buzz rondom de nieuwste iPhones!

Ook interessant voor jou:

Mobiel

Waterschade aan je telefoon: dit moet je doen

Mobiel

Nieuwe iPhones XR, Xs en Xs Max: adellijke familie

Mobiel

Upgrade! 5 nieuwtjes over iOS 12