29 augustus 2018 5 min Auteur: Redactie Beleef KPN

5 tips om het schooljaar goed te beginnen

De afgelopen weken hebben de meeste kinderen genoten van het heerlijke weer, lekker naar het strand, op vakantie of lekker de ‘hele’ dag potjes Fortnite spelen. De vakantie zit er helaas weer op. De scholen zijn weer van start en dat betekent huiswerk maken, nieuwe mensen ontmoeten en heel veel nieuwe dingen leren. Om het schooljaar goed te beginnen is het handig om een paar dingen alvast te weten, daarom hebben we 5 tips op een rij gezet om lekker van start te gaan.

De eerste keer…

Je schooltijd bestaat uit heel veel ‘eerste keren’ (en dan laten we de ontluikende pubertijd en alles wat daaruit voortkomt nog even achterwege). Voor kinderen die van de basisschool voor het eerst naar de middelbare school gaan, is de overgang vaak spannend. Een nieuw schoolgebouw, nieuwe leerlingen en docenten, een langere reisafstand. Veel kinderen beginnen in die periode ook met hun eerste mobiele telefoon of het gebruik van WhatsApp of social media. Het is fijn om daar van te voren met je zoon of dochter over te praten, hoeveel geld mogen ze uitgeven, wat deel je wel en niet online en hoe ga je met vervelende dingen die je online tegenkomt.

Wekker zetten

Tijdens de vakantie wordt er natuurlijk heerlijk uitgeslapen. Het is dan ook een hele overgang om na de vakantie weer vroeg uit de veren te moeten. Laat je kinderen daarom aan het einde van de vakantie alvast met het zetten van de wekker beginnen en laat ze wat vroeger opstaan dan normaal. Ook naar bed gaan op normale tijdstippen zorgt voor een gezond ritme, dat scheelt weer in de eerste schoolweek. Opstaan nog leuker maken dan normaal? Denk dan aan een toffe wekker, bijvoorbeeld een wekkerradio, zodat ze elke dag wakker worden met een lekker muziekje.  

Time management

Als je kind naar school gaat dan leren ze vanzelf te plannen. Het begint al bij het opstaan. Alvast de avond van te voren de tas inpakken zorgt ervoor dat ze ’s ochtends vijf minuten extra kunnen blijven liggen. Ook het voorbereiden van de lunch en ontbijt op de avond ervoor scheelt een hoop gedoe in de ochtend. Naast het dagelijkse ritme is het plannen van de schoolweek en huiswerk ook belangrijk. De meeste kinderen doen dit in een papieren agenda, hoewel de ‘google calendars’ en mobiele apps tegenwoordig steeds populairder worden. Geef je zoon of dochter de tip om alvast het lesrooster, de dagen dat ze bijvoorbeeld naar de tandarts moeten en het huiswerk in hun agenda kunnen noteren. Natuurlijk mogen ze niet vergeten om met koeienletters alle vakanties en vrije dagen alvast te noteren!

Een uurtje per dag

Over tijd gesproken… De meeste kinderen mogen tijdens de vakantie vaak iets langer op de telefoon of tablet dan normaal. Nu de school weer begonnen is, is het natuurlijk wel de bedoeling dat het oude ritme weer wordt gebruikt. Maak hier heldere afspraken over met elkaar, begin de week van te voren alvast weer het oude patroon aan te wennen. Is de omschakeling nog een beetje lastig? Met behulp van KPN veilig kan je zelfs instellen hoe lang het internet gebruikt mag worden per apparaat.

Wees alert op online pesten

Het is voor schoolgaande kinderen heel normaal geworden om gebruik te maken van het internet, de mobiele telefoon of social media. Deze ontwikkeling zorgt er helaas voor dat het pestgedrag van de school of sportclub is verschoven naar een nieuwe manier van pesten, namelijk online treiteren of cyberpesten. Kinderen zijn steeds jonger en langer online, hebben vaak een mobiel apparaat tot hun beschikking en beseffen vaak niet de gevolgen van het delen van informatie of foto’s. Praat daarom regelmatig met je zoon of dochter of hetgeen ze online meemaken en spreek duidelijke regels af. In dit blog delen we nog enkele tips over dit onderwerp.

Veel plezier op school!

Met bovenstaande tips komen zoon of dochter de eerste weken op school wel door. Hebben ze nog een beetje moeite met opstarten? Geen zorgen, halverwege oktober begint de herfstvakantie alweer! :)

Ook interessant voor jou:

Gezin

Die eerste eigen mobiel. Wat komt erbij kijken?

Gezin

Online pesten stopt niet bij de voordeur

Gezin

Wat kan je doen tegen online pesten