6 tips om je digitale leven een voorjaarsschoonmaak te geven 

Terwijl de bloemen bloeien en de dagen langer worden, luidt de komst van de lente een tijd in voor vernieuwing en verjonging. Hoewel veel mensen de voorjaarsschoonmaak associëren met het opruimen van hun huis, is het ook belangrijk om dit ritueel uit te breiden naar de digitale wereld, met name naar onze smartphones en computers. Een voorjaarsschoonmaak kan tal van voordelen opleveren, waardoor je digitale leven georganiseerd, efficiënt en veilig blijft.

1. Meer opslagruimte 

Na verloop van tijd verzamelen onze smartphones veel bestanden, apps en gegevens, wat leidt tot minder beschikbare opslagruimte. Door je telefoon in de lente schoon te maken, kan je opruimen door onnodige foto's, video's en ongebruikte apps te verwijderen. Dit maakt niet alleen opslagruimte vrij, maar verbetert ook de prestaties van je apparaat, waardoor het soepeler werkt. 

Hoe je dat doet: 

Upload foto's en video’s die je wilt bewaren naar een cloud of externe opslag. Verwijder vervolgens de bestanden die je niet wilt behouden.  

2. Verbeterde prestaties en langere levensduur van de batterij 

Een rommelig apparaat werkt vaak minder goed. Door je telefoon of computer schoon te maken, kan je de prestaties verbeteren door overtollige bestanden en apps te verwijderen die mogelijk op de achtergrond worden uitgevoerd. Dit zorgt dat je apparaat beter werkt, waardoor alles wat je erop doet een stukje sneller en leuker wordt. 

Ongebruikte apps die op de achtergrond draaien, kunnen ook bijdragen aan het leeglopen van de batterij. Door onnodige apps te verwijderen en achtergrondprocessen uit te schakelen, kan je de levensduur van de batterij van je telefoon verlengen. De voorjaarsschoonmaak zorgt ervoor dat alleen de essentiële apps actief zijn, waardoor de batterij van je apparaat minder belast wordt. 

Hoe schoon te maken: 

Verwijder apps die je niet meer nodig hebt. En maak je geen zorgen, je kan ze altijd opnieuw installeren als je ze later nodig hebt. Ga vervolgens naar de geheugeninstellingen van je telefoon en wis de cache. Sommige telefoons bieden ook handige functies voor geheugenoptimalisatie.

3. Georganiseerd digitaal leven 

Bij de voorjaarsschoonmaak gaat het niet alleen om het verwijderen van bestanden; je kan ook je bestanden ordenen en categoriseren. Maak mappen, sorteer foto's en organiseer apps in categorieën. Een goed georganiseerde telefoon en computer zien er aantrekkelijk uit en zorgen voor snellere toegang tot apps en informatie. 

Hoe je dat doet: 

Je kan apps op je telefoon groeperen door op een app te tikken, deze vervolgens vast te houden en boven op een andere app te plaatsen. Je kan verschillende categorieën aanmaken, bijvoorbeeld op basis van het doel, het belang of een andere reden die bij je past. 

4. Verbeterde privacy en veiligheid 

Het regelmatig controleren en bijwerken van de beveiligingsinstellingen is heel erg belangrijk. Zo bescherm je je persoonlijke gegevens. De voorjaarsschoonmaak van je telefoon biedt de mogelijkheid om app-machtigingen te controleren en privacy-instellingen te bekijken. Het verwijderen van ongebruikte apps zorgt ook voor een betere beveiliging.

Hoe je dat doet: 

Ga naar je beveiligingsinstellingen en bekijk welke machtigingen apps hebben. Verwijder alles wat onnodig lijkt. 

5. Sterkere wachtwoordbeveiliging 

Als je slechts 1 of enkele wachtwoorden gebruikt, wijzig deze dan om je veiligheid te verbeteren. Een gestolen wachtwoord kan leiden tot accountovername en zelfs tot identiteitsdiefstal – en het aantal datalekken is in 2023 met ruim 20% gestegen ten opzichte van 2022. Je kan sterke wachtwoorden maken en deze opslaan voor snelle toegang tot alle apparaten met een wachtwoordmanager. 

Hoe je dat doet: 

Installeer een wachtwoordmanager, maak vervolgens wachtwoorden aan en sla deze op. Meld je aan bij je online accounts en wijzig wachtwoorden via de accountinstellingen. 

6. Geen virussen en malware meer 

Volgens AV-TEST waren er in 2023 meer dan 100 miljoen nieuwe malwaresoorten. Het is van cruciaal belang dat je controleert of je apparaat niet is geïnfecteerd. Scan je apparaten dus met antivirus zoals KPN Veilig Virusscanner. Het verwijdert niet alleen alle bestaande malware, maar voorkomt ook toekomstige infecties. 

Hoe je dat doet: 

Installeer KPN Veilig Virusscanner en voer een scan uit.

Tijd om te beginnen

Zie je op tegen de grote schoonmaak? Geen zorgen. Vaak is het zo gedaan. Net als bij het schoonmaken van je huis, hoef je niet alles in 1 keer te doen. Dus pak je digitale bezem en stof je virtuele planken af ​​als je even tijd hebt – je apparaat zal je dankbaar zijn.

Gerelateerde artikelen