Een slim huis. Waar moet je beginnen?

Er is een groot aanbod van smart home producten die handig zijn, zorgen voor sfeer of extra veiligheid. Maar welke mogelijkheden heb je allemaal?

Waarom een smart home? 

De voordelen van een slim huis zijn enorm. Ze kunnen je huis energiezuiniger en duurzamer maken bijvoorbeeld, waardoor je geld bespaart. Alle apparaten kun je op afstand bedienen. Ook als je niet thuis bent. Je bespaart tijd, geniet van meer comfort en je maakt je woning sfeervoller en veiliger voor jezelf en je omgeving.  

We zetten een aantal tips voor je op een rij:

1. Voor de deur

Met een slimme deurbel zie je wie er voor je deur staat. Ook als je niet thuis bent. Met een slim deurslot kan je je deur ook openen vanaf een andere plek. Waar je ook bent, zolang je maar verbinding met het internet hebt. Ideaal voor als je nog onderweg bent en je familie of vrienden al voor de deur staan. Ook makkelijk bij pakketbezorgers of onderhoudsmonteurs, terwijl jij nog op je werk bent. Hou wel rekening met de privacy van anderen. De belangrijkste regel is dat je alleen je eigen bezittingen mag filmen.

2. Thermostaat op afstand bedienen

Je kan de temperatuur in je woonkamer vanzelf een paar graden laten zakken wanneer je gaat slapen. Zo bespaar je geld. Wanneer je terug naar huis fietst, kan je de verwarming met je smartphone alvast hoger zetten. Zo kom je thuis in een lekker warme woning. Sommige thermostaten kunnen zelfs jouw locatie volgen. Deze zet de verwarming lager wanneer hij ziet dat jij niet in de buurt bent.

3. Betere luchtkwaliteit

Huizen zijn steeds beter geïsoleerd. Helaas helpt dat niet altijd mee aan de kwaliteit van de lucht. Met een slimme luchtbewaking kan je alle luchtjes in je woning contoleren. Is de lucht te vochtig? Dan gaat de ventilator automatisch aan.

4. Open en dicht

Slimme gordijnen kan je zo instellen dat ze op bepaalde tijden open en dicht gaan. Handig als je een weekend weg bent of als je op vakantie gaat. Zo lijkt het alsof er altijd iemand thuis is. En het is natuurlijk ook gewoon heel cool om de gordijnen vanaf je bank of bed te sluiten.

5. Automatische zonwering

Slimme zonwering reageert vanzelf op zonlicht en temperatuur. Het zorgt voor een optimale binnentemperatuur en aanzienlijke energiebesparingen. Slimme zonwering kan je ook koppelen aan je slimme thermostaat en verlichting.

6. Niet zomaar een stekker

Slimme stekkers kan je aan- en uit doen, waar je ook bent. Je hebt bijvoorbeeld je tv aangesloten op een slimme stekker. Dan kan je deze ermee aan- en uitzetten. Ideaal wanneer je weg gaat van huis, maar vergeten bent bepaalde apparaten uit te schakelen.

7. Rook- en koolmonoxidemelders

Als er rook of koolmonoxide in je huis is, stuurt een slimme rookmelder je direct een melding. Je kan het apparaat ook aan je slimme verlichting koppelen. Bij rook lichten dan automatisch alle mogelijke vluchtroutes op.

8. Slimmer laden

Als je de functie geoptimaliseerd opladen gebruikt voor je telefoon, gaat je batterij veel langer mee. Sta je bijvoorbeeld om 07:00 uur ’s ochtends op? Dan laadt je telefoon het laatste gedeelte pas in het laatste half uur op. Zo voorkom je dat je telefoon nog uren aan de lader ligt, terwijl dat niet nodig is.

9. Oogje in het zeil houden

Zodra een slimme camera een beweging waarneemt, start die vanzelf met opnemen. Dit is erg handig voor als je niet thuis bent, maar toch wilt weten wat er gebeurt. Met een slimme babyfoon kan je op afstand in de gaten houden of je baby lekker slaapt of huilt. Je kan er natuurlijk ook je huisdier(en) mee in de gaten houden.

10. Beveiliging

Slimme beveiligingsapparaten gaan verder dan alleen inbraakbeveiliging. Ze houden ook in de gaten of er brand of waterschade dreigt. Sensoren aan je ramen en deuren signaleren wanneer iemand probeert in te breken. Je krijgt direct een melding en de sirene gaat af.

11. Verschillende merken en apps aan 1 systeem koppelen

Al je slimme apparaten zijn tegenwoordig makkelijk te bedienen vanuit je thuisnetwerk. Je kan zelfs toepassingen en apps van verschillende merken aan elkaar koppelen. De meest gebruikte slimme apps zijn Google Home app, Apple HomeKit en Alexa van Amazon. Sommige slimme speakers zijn ook nog eens erg grappig. Wanneer je zegt: “Hey Google vertel eens een grapje” vertelt Google jou een leuke mop of raadsel.

Zo hou je je smart home veilig   

KPN Veilig Netwerk Thuis beschermt al je apparaten die thuis met je internet zijn verbonden. Je smart-tv, bewakingscamera's en andere smart home apparaten. Ook controleert KPN Veilig Netwerk Thuis automatisch hoe veilig een website is, nog voordat je deze opent in een browser! Kijk hier voor meer informatie. 

Zin om aan de slag te gaan?  

Maak jouw huis slim met de door ons geselecteerde smart home-producten. Als KPN klant krijg je bovendien tot wel 50% korting. 

Gerelateerde artikelen