11 oktober 2017

Telefoon kopen? Nieuwe regels voor gespreid betalen

Toe aan een nieuw toestel met abonnement? Dan ga je naar de winkel, sluit je je abonnement af en je loopt met je nieuwe telefoon zo de deur uit. De kosten verspreid je over de duur van je abonnement zodat je niet in een keer je dure smartphone hoeft te betalen. Maar vanaf 1 mei gaat dat toch een beetje anders.

Er geldt namelijk strengere wetgeving; de Wet op het financieel toezicht, kortweg Wft. Wat dit voor jou betekent? We leggen het je hier uit.

Wft en een telefoon kopen op afbetaling

Sluit je een nieuw abonnement af met een toestel duurder dan 250 euro? En kies je ervoor om deze gespreid te betalen? Dan gelden er per 1 mei 2017 strengere regels. Dit wordt door de overheid namelijk gezien als een lening. En om jou hiervan bewust te maken moeten alle telecomproviders zich houden aan de Wet op het financieel toezicht (Wft). Hierdoor verandert het een en ander wanneer jij je abonnement afsluit. Houd rekening met het volgende:

1: ILT, om zeker te zijn dat je het leenbedrag kunt terugbetalen

Tijdens je bestelling vul je de Inkomsten- en lastentoets (ILT) in. Je geeft hier je maandelijkse inkomsten op en wat je iedere maand betaalt aan huur of hypotheek. Zo wordt er gekeken of de hoogte van het abonnement past bij jouw financiële situatie. Dit om te voorkomen dat je in de financiële problemen komt. Geen zorgen, de ILT heb je zo ingevuld en we behandelen je gegevens altijd vertrouwelijk.

2: Een BKR-registratie van de lening

Na de ILT-toets voeren we een BKR-check uit. Deze toets bekijkt of je lopende leningen hebt en of er geen betaalachterstanden zijn. Koop je een telefoon met een gespreide betaling? Houd er rekening mee dat we een geleend bedrag van 250 euro of meer moeten registreren bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Goed om te weten: dit is een positieve registratie. Je kunt dit vergelijken met de mogelijkheid om rood te staan bij je bank. Wel kan dit invloed hebben op het maximale bedrag dat jij kunt lenen, bijvoorbeeld op de hoogte van een hypotheek voor een huis.

Benieuwd naar alle ins en outs over ILT en BKR? Op onze informatiepagina staat alles wat je moet weten. 

Zo beïnvloedt gespreid betalen van je telefoon niet jouw hypotheek

Wil je geen registratie bij het BKR? Bijvoorbeeld omdat je niet wilt dat je maximale leenbedrag voor een hypotheek wordt beïnvloed? Dan zijn er een paar slimme mogelijkheden.

Vooraf de telefoon deels betalen

Je voorkomt een BKR-registratie door minder dan 250 euro voor een telefoon te lenen. Kost je nieuwe telefoon 500 euro? Betaal vooraf al voor een gedeelte van het toestel, bijvoorbeeld 264 euro. Het leenbedrag is dan nog maar 236 euro. Hierdoor voorkom je BKR-registratie. De resterende 236 euro betaal je dan tijdens de abonnementsperiode af.

Eerder aflossen

Heb je op 1 mei of later een nieuw toestel met gespreide betaling gekocht? Dan kun je het resterende ‘leenbedrag’ altijd eerder aflossen. Bij KPN zetten we je abonnement dan om naar Sim Only. Ook is de lening dan binnen één dag beëindigd. Hij staat dan niet meer bij het BKR geregistreerd. Handig voor als je bijvoorbeeld snel een hypotheek wilt regelen.

Altijd jouw maximale hypotheek met deze drie smartphones

Wie zegt dat goede telefoons altijd duur zijn? De onderstaande drie smartphones bewijzen dat er ook toppers zijn voor minder dan 250 euro. Zo heb je én een goed toestel én je voorkomt een BKR-registratie. Twee vliegen in één klap!

Sony Xperia XA1: snelle telefoon met goede camera

Deze smartphone heeft de hardware van een toptelefoon. De snelle processor heeft een hoge kloksnelheid van 2,3 GHz. Hierdoor starten apps snel op en werken óók ‘zware’ apps vloeiend. De Sony Xperia XA1 heeft bovendien veel werkgeheugen; 3 GB om precies te zijn. Handig, want zo schakel jij snel tussen de ene en de andere app. De Sony scoort bonuspunten met zijn camera. Die schiet foto’s in maar liefst 23 megapixels. Zelfs telefoons als de iPhone 7 en Samsung Galaxy S8 kunnen daar met hun 12-megapixelcamera niet aan tippen. 

Nokia 5: betaalbare telefoon mét vingerafdruksensor en grote batterij

De Nokia 5 is voor zijn prijs een verrassend veelzijdige smartphone. Zo heeft hij een vingerafdruksensor waarmee je de telefoon veilig en snel ontgrendelt. Een ander voordeel is de grote batterij van 3000 mAh. Hierdoor kun je de telefoon de hele dag gebruiken zonder dat hij in ‘ademnood’ komt. Fijn als je wilt Netflixen! Wat ook fijn is, is dat de Nokia 5 een goede Android-versie zonder poespas heeft. Tot slot maakt de Nokia 5 mooie 13-megapixelfoto’s en zit er aan de voorkant een 8-megapixelcamera voor het nemen van selfies. 

Samsung Galaxy A3 (2017): compacte telefoon van aluminium tijdelijk met gratis Bluetooth speaker

Zoek je een smartphone die niet zo groot is? Dan is de Samsung Galaxy A3 (2017) een aanrader. Dit compacte model is mooi afgewerkt en gemaakt van aluminium. Hij ligt goed in de hand en past makkelijk in je broekzak. Hét pluspunt is zijn Super Amoled-scherm. Deze schermtechnologie is helderder dan IPS LCD-panelen en geeft kleuren realistischer weer. De Galaxy A3 (2017) maakt daarnaast mooie 13-megapixelfoto’s en werkt snel en zonder te haperen. Bovendien krijg je er tijdelijk gratis een Bluetooth speaker bij.

Waar kies jij voor? De allernieuwste smartphone op afbetaling, of een telefoon die niet onder deze nieuwe wetgeving valt?

Ook interessant voor jou:

Internet

Gaat jouw wifi vreemd? Of is het iets anders?

Mobiel

Supersnel bellen over het 4G netwerk van KPN

Mobiel

Je maandelijkse kosten worden lager!