11 oktober 2017

Telefoon kopen? Nieuwe regels voor gespreid betalen

Toe aan een nieuw toestel met abonnement? Dan ga je naar de winkel, sluit je je abonnement af en je loopt met je nieuwe telefoon zo de deur uit. De kosten verspreid je over de duur van je abonnement zodat je niet in een keer je dure smartphone hoeft te betalen. Maar vanaf 1 mei gaat dat toch een beetje anders.

Er geldt namelijk strengere wetgeving; de Wet op het financieel toezicht, kortweg Wft. Wat dit voor jou betekent? We leggen het je hier uit.

Wft en een telefoon kopen op afbetaling

Sluit je een nieuw abonnement af met een toestel duurder dan 250 euro? En kies je ervoor om deze gespreid te betalen? Dan gelden er per 1 mei 2017 strengere regels. Dit wordt door de overheid namelijk gezien als een lening. En om jou hiervan bewust te maken moeten alle telecomproviders zich houden aan de Wet op het financieel toezicht (Wft). Hierdoor verandert het een en ander wanneer jij je abonnement afsluit. Houd rekening met het volgende:

1: ILT, om zeker te zijn dat je het leenbedrag kunt terugbetalen

Tijdens je bestelling vul je de Inkomsten- en lastentoets (ILT) in. Je geeft hier je maandelijkse inkomsten op en wat je iedere maand betaalt aan huur of hypotheek. Zo wordt er gekeken of de hoogte van het abonnement past bij jouw financiële situatie. Dit om te voorkomen dat je in de financiële problemen komt. Geen zorgen, de ILT heb je zo ingevuld en we behandelen je gegevens altijd vertrouwelijk.

2: Een BKR-registratie van de lening

Na de ILT-toets voeren we een BKR-check uit. Deze toets bekijkt of je lopende leningen hebt en of er geen betaalachterstanden zijn. Koop je een telefoon met een gespreide betaling? Houd er rekening mee dat we een geleend bedrag van 250 euro of meer moeten registreren bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Goed om te weten: dit is een positieve registratie. Je kunt dit vergelijken met de mogelijkheid om rood te staan bij je bank. Wel kan dit invloed hebben op het maximale bedrag dat jij kunt lenen, bijvoorbeeld op de hoogte van een hypotheek voor een huis.

Benieuwd naar alle ins en outs over ILT en BKR? Op onze informatiepagina staat alles wat je moet weten. 

Zo beïnvloedt gespreid betalen van je telefoon niet jouw hypotheek

Wil je geen registratie bij het BKR? Bijvoorbeeld omdat je niet wilt dat je maximale leenbedrag voor een hypotheek wordt beïnvloed? Dan zijn er een paar slimme mogelijkheden.

Vooraf de telefoon deels betalen

Je voorkomt een BKR-registratie door minder dan 250 euro voor een telefoon te lenen. Kost je nieuwe telefoon 500 euro? Betaal vooraf al voor een gedeelte van het toestel, bijvoorbeeld 264 euro. Het leenbedrag is dan nog maar 236 euro. Hierdoor voorkom je BKR-registratie. De resterende 236 euro betaal je dan tijdens de abonnementsperiode af.

Eerder aflossen

Heb je op 1 mei of later een nieuw toestel met gespreide betaling gekocht? Dan kun je het resterende ‘leenbedrag’ altijd eerder aflossen. Bij KPN zetten we je abonnement dan om naar Sim Only. Ook is de lening dan binnen één dag beëindigd. Hij staat dan niet meer bij het BKR geregistreerd. Handig voor als je bijvoorbeeld snel een hypotheek wilt regelen.

Altijd jouw maximale hypotheek met deze drie smartphones

Wie zegt dat goede telefoons altijd duur zijn? De onderstaande drie smartphones bewijzen dat er ook toppers zijn voor minder dan 250 euro. Zo heb je én een goed toestel én je voorkomt een BKR-registratie. Twee vliegen in één klap!

Huawei P30 Lite: veel telefoon voor weinig

De Huawei P30 Lite is een top telefoon voor een zacht prijsje. Dit toestel beschikt over een Leica Triple camera; een 48-megapixelcamera met 2x zoomfunctie, een 8 megapixel ultragroothoeklens en een 2-megapixelcamera met bokeh lens. De Huawei P30 Lite wordt ondersteund door een uiterst krachtige 3340mAh batterij zodat jij niet hoeft af te laten remmen door een beperkte batterijduur. De revolutionaire grafische verwerking van deze smartphone, aangedreven door GPU TURBO 2.0, zorgt ervoor dat je sneller, soepeler en krachtiger kunt gamen, streamen en video’s bekijken.

LG K61: stijlvol en veelzijdig

De LG K61 is voor zijn prijs een verrassend veelzijdige smartphone. Dit toestel is de topper uit de K-serie van LG. Het heldere LG K61 scherm is 6,5 inch met een verhouding van 20 bij 9 en Full HD-resolutie. Het gaat om een zogenaamd FullVision-display, waarbij de frontcamera verwerkt is in het scherm. De LG K61 heeft 4GB werkgeheugen en een zeer krachtige processor. Zo maak je zonder moeite gebruik van al jouw apps. De interne opslag bedraagt 128GB en is uit te breiden met een microSD geheugenkaartje. Stijlvol en veelzijdig, dat allemaal voor een zeer scherpe prijs!

Samsung Galaxy A41: budget topper van Samsung

De Samsung Galaxy A41 heeft een zacht prijsje. Over de performance hoef je je echter geen zorgen te maken. Samsung heeft de A41 uitgerust met een Octa-core processor en 4GB RAM. Zo kun je soepel en snel gebruikmaken van al de apps op de A41. De opslagcapaciteit van 64GB kun je daarnaast uitbreiden tot 512GB. Neem daar de krachtige 3500mAh batterij bij en je kunt bijna eindeloos aan de gang. Daarnaast is met de Samsung Galaxy A41 camera ieder shot raak! De Samsung A41 beschikt namelijk over maar liefst 3 hele goede camera’s. Een Depth Camera (5MP)Ultra Wide Camera(8MP) en hoofdcamera (48MP) krijg je tot je beschikking. Dat wordt eindeloos shinen op je Insta!

Waar kies jij voor? De allernieuwste smartphone op afbetaling, of een telefoon die niet onder deze nieuwe wetgeving valt?

Ook interessant voor jou:

Internet

Gaat jouw wifi vreemd? Of is het iets anders?

Mobiel

Supersnel bellen over het 4G netwerk van KPN

Mobiel

Je maandelijkse kosten worden lager!