Gespreid betalen? Dan koop je op afbetaling

Toestelkosten kun je gespreid betalen

Maar het toestel ontvang je gelukkig wel in één keer. Per maand betaal jij naast de kosten van je abonnement ook een deel voor je telefoon. Dit noemen we gespreid betalen en is eigenlijk een lening voor je telefoon.

Je bepaalt zelf hoe je je telefoon betaalt:

 • In één keer
 • Iedere maand een deel
 • Een deel aan het begin en een deel iedere maand
Het maakt niet uit hoe je je telefoon betaalt: in één keer of iedere maand een beetje. De prijs voor je telefoon blijft altijd gelijk!

Strengere regels voor gespreid betalen

De Wet op het financieel toezicht (Wft) geldt per 1 mei 2017 ook voor het kopen van een telefoon met een gespreide betaling. De overheid heeft bepaald dat als je gespreid wilt betalen, je eigenlijk een vorm van krediet aangaat. Een lening dus.

Alle telecomproviders moeten daarom voldoen aan deze strengere regels.

Wat verandert er nu voor jou?

€ 250,- of meer

De strengere regels gelden bij een bedrag van € 250,- of meer

Wil je meer dan € 250,- gespreid betalen? Dan gelden de strengere regels voor een krediet voor jou.

0% rente op je krediet

0% rente op je krediet

Je betaalt geen rente voor je krediet, de toestelkosten blijven dus altijd gelijk. Op je factuur staan je kosten voor je telefoon en je abonnement apart vermeld.

Twee extra checks

Twee extra checks tijdens je bestelling

De nieuwere regels betekenen dat we extra gegevens uitvragen via de inkomens- en lastentoets (ILT) en aansluitend een BKR-check doen. We leggen je hieronder uit wat de checks betekenen.

Check 1: de Inkomens- en lastentoets

Geen zorgen, voor deze toets hoef je niet te studeren. We vragen je alleen een paar extra gegevens in te vullen tijdens je bestelling. De overheid wil namelijk dat alle telecomproviders toetsen of je voldoende bestedingsruimte hebt. Hiermee wil de overheid en KPN voorkomen dat je in financiële problemen komt, als je krediet voor je telefoon hoger is dan € 250,-.

We berekenen je maximale krediet aan de hand van je gezinssamenstelling, je inkomen en je woonlasten.

Bereken nu alvast je maximale krediet

Heb je een nieuw toestel op het oog? Met onze rekenhulp bereken je gemakkelijk je maximaal toegestane krediet. Zo sta je straks niet voor verrassingen.

Het bedrag dat je maandelijks betaalt aan huur of hypotheek. Dit is je netto huur of je hypotheekkosten min belastingteruggaaf. Deel je je woonlasten? Geef dan alleen jouw deel van de kosten op.

Vul het bedrag in dat je op je rekening krijgt. Toeslagen tellen niet mee. Kosten als alimentatie- of pensioenverplichtingen trek je af.

Het maximale toestelkrediet is een indicatie. Heb je nog andere leningen lopen? Dan valt je maximale toestelkrediet misschien iets lager uit. Dit komt omdat je door de andere kredieten minder bestedingsruimte hebt. Voor alle telecomproviders is de berekening en de uitkomst gelijk.

Check 2: de BKR-check

Na de ILT-toets voeren we een BKR-check uit. Bij deze check wordt gekeken of je nog lopende leningen hebt en of er geen betaalachterstanden zijn. Daarnaast wordt een krediet vanaf € 250,- geregistreerd bij het BKR. Dit is een positieve registratie, net zoals de mogelijkheid om rood te staan bij de bank.

Een negatief BKR-advies, wat nu?

Dat is vervelend, maar gelukkig zijn er nog andere mogelijkheden om je telefoon te bestellen. We begrijpen dat je je bestelling gewoon wilt afronden, dat kan via meerdere opties:

 1. Betaal vooraf eenmalig een hoger bedrag voor je telefoon. Hiermee verlaag je je maandelijkse kosten en dus je krediet.
 2. Betaal je telefoon in één keer af
 3. Bestel alleen een Sim Only
Wil je liever geen registratie bij het BKR? Zorg ervoor dat je in één keer voldoende betaalt voor je telefoon, zodat je minder dan € 250,- gespreid betaalt.

Op basis van jouw gegevens in de ILT-toets en/of de BKR-check kan er een negatieve uitkomst worden geven. Dit betekent dat het niet mogelijk is het toestel en abonnement met het gekozen krediet te kopen. Dit kan verschillende oorzaken hebben:

 • De maandlasten van het gekozen abonnement zijn financieel niet verantwoord volgens de inkomenslastentoets.
 • Een negatieve BKR-registratie vanwege bijvoorbeeld een betalingsachterstand.

KPN kan niet inzien wat de reden is van de negatieve registratie. Hiervoor moeten we je doorverwijzen naar de website van het BKR of je financieel adviseur.

Toestelkrediet eerder aflossen

Je kunt het bedrag dat je gespreid betaalt ook eerder aflossen. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn wanneer je een lening of hypotheek wilt afsluiten. Zo werkt het:

Eerder aflossen dan einde van contract

 1. Het toestelkrediet is afgesloten op 1 mei 2017 of later
 2. Vraag eerder aflossen aan via een webformulier
 3. Betaal via een iDEAL-link het restbedrag
 4. Je abonnement wordt omgezet naar een Sim Only abonnement
 5. De lening wordt beëindigd binnen 5 werkdagen
 6. Je kunt alleen het totaal resterende bedrag aflossen, geen deel ervan
Toestelkrediet aflossen

Openstaand restbedrag

Benieuwd naar het restbedrag wat je nog hebt open staan voor je telefoon? Je vraagt dit gemakkelijk online op.

Restbedrag opvragen

Kredietwaarschuwing

Wanneer je jouw nieuwe telefoon gespreid betaalt, ga je eigenlijk een vorm van krediet aan. Ook al al vragen we geen rente, we zijn verplicht om de waarschuwing: "Let op! Geld lenen kost geld" te tonen.

Let op! Geld lenen kost geld.

Klachtenprocedure

Ben je niet tevreden over het krediet van je abonnement? Leg je klacht dan eerst voor aan de klantenservice van KPN.

Ben je niet tevreden over de uitkomst?

KPN Finance B.V. is aangesloten bij het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid). Als je niet tevreden bent over de afhandeling van je klacht, neem dan contact op met het Kifid. Hier kun je terecht met al je klachten over financiële producten. Kifid helpt je dan binnen de juridische mogelijkheden.

KPN Finance B.V.

Als je een abonnement met toestel wilt afsluiten, kun je dat regelen bij een van onze winkels, callcenters, onze website of bij onze partners die namens KPN abonnementen verkopen. Je sluit dan een contract met KPN B.V. af.

Kies je ervoor om je toestel gespreid te betalen over meerdere maanden, dan ga je een kredietovereenkomst aan met KPN Finance B.V. Dit is een dochteronderneming van KPN B.V. en verleent de kredieten aan gebruikers van KPN.

KPN Finance BV is aangesloten bij de de Vereniging van Financieringsondernemingen in Nederland (VFN). De VFN zet zich in voor een gezonde leenmarkt in Nederland met het bevorderen van verantwoorde kredietverlening als doel. Als lid van de VFN, dient KPN zich te houden aan de door de VFN opgestelde en door AFM goedgekeurde VFN Gedragscode. De VFN Gedragscode waarborgt het tegengaan van overkreditering door acceptatie op basis van verantwoorde leennormen.
Vereniging van Financieringsondernemingen

Alle voorwaarden

Op de overeenkomst die je sluit met KPN Finance B.V. zijn de Algemene Voorwaarden en Aanvullende Voorwaarden van toepassing. Deze voorwaarden zijn te downloaden via www.kpn.com/voorwaarden. Ook kun je alles nog eens rustig nalezen in de brochure.

Extra informatie

De Wet op het financieel toezicht (Wft) is een wet waarin regels en richtlijnen zijn beschreven die gelden voor financiële producten: sparen, beleggen, verzekeren en lenen. Het gespreid betalen van een telefoon is een goederenkrediet (een vorm van een lening). De regels en richtlijnen van de Wft zijn dus van toepassing bij het gespreid betalen van een telefoon.
Mobiele telefoons worden vaak in combinatie met een telefoonabonnement aangeboden voor een vaste prijs per maand. De looptijd is meestal 12 of 24 maanden. Dit betekent dat de kosten van de mobiele telefoon in deze periode worden afbetaald. Koop op afbetaling is een vorm van krediet. Bij het aangaan van een dergelijke kredietovereenkomst moeten consumenten worden beschermd door de eisen die daarvoor in de Wet op het financieel toezicht (Wft) zijn opgenomen.

Een rekenvoorbeeld wordt hieronder door middel van een tabel uitgelegd.

Krediettabel
Ja, ook voor verlengende klanten zijn we vanaf 1 mei 2017 verplicht om deze toets af te nemen. Dit omdat er net als bij nieuwe klanten, wettelijk getoetst moet worden wat jouw maximale toestelkrediet kan zijn.
KPN gaat altijd vertrouwelijk om met de gegevens die jij verstrekt. De gegevens worden opgeslagen in een systeem, maar nooit gedeeld met derde partijen. De persoonlijke gegevens die je invult, worden alleen gebruikt om jouw maximale toestelkrediet te berekenen. We zijn wettelijk verplicht om deze gegevens tot 5 jaar na het einde van je abonnement te bewaren. Zo moeten wij de AFM kunnen tonen dat we deze gegevens hebben uitgevraagd en getoetst op je maximale bestedingskrediet.

Aan je huidige contract verandert niets. Als je een nieuw abonnement afsluit of verlengt, ontvang je straks twee contracten:

 • Eén voor je abonnement
 • Eén voor je telefoonkrediet

Na afloop van je kredietperiode van je telefoon, betaal je geen kosten meer voor je telefoon. Het abonnement blijft gewoon doorlopen, daar hoef je niets voor te doen.

Wij hebben je correcte geboortenaam nodig om je toestelkrediet te registreren bij BKR. Dit is de naam zoals je bekend staat bij de Gemeentelijke basisadministratie persoonsgegevens (GBA). Zonder BKR registratie zijn wij verplicht om de resterende termijnbetalingen in 1 keer in rekening brengen. Geef daarom zo snel mogelijk je geboortenaam door en bel gratis 0800-0105.