21 november 2017

Check Je Wachtwoorden Dag

Hoeveel verschillende wachtwoorden heb jij? En op hoeveel plekken heb jij een wachtwoord nodig? Grote kans dat jij voor sommige websites hetzelfde wachtwoord gebruikt of iets wat er heel erg op lijkt. Logisch, maar niet heel veilig. Wij leggen uit waarom dit niet veilig is en hoe je een sterk wachtwoord maakt.

KPN WachtwoordendagVerschillende unieke wachtwoorden gebruiken is belangrijk

Voor elke website waar je inlogt een ander wachtwoord gebruiken is belangrijk. Als jouw gebruikersnaam, vaak een emailadres in combinatie met jouw wachtwoord een keer gehackt is dan kunnen criminelen deze informatie gebruiken bij andere websites. Als jij dan hetzelfde wachtwoord gebruikt kan de crimineel binnenkomen in jouw persoonlijke omgeving en daar dan op jou naam wijzigingen doorvoeren of bijvoorbeeld een nieuwe televisie bestellen. Dit wil je natuurlijk niet, daarom is het belangrijk om overal een uniek wachtwoord te gebruiken en deze met regelmaat aan te passen.

Checken of jou gegevens nog veilig zijn


Wil je zeker weten of jouw gegevens al eens zijn buitgemaakt? Daar heeft beveiligingsonderzoeker Troy Hunt speciaal een site voor opgericht. Op haveibeenpwned.com is het mogelijk om te checken of jouw gebruikersnaam of e-mailadres zijn buitgemaakt tijdens een hack. Deze website gaat niet aan de haal met jouw gegevens, al kan je natuurlijk wel aangeven dat je op de hoogte gehouden wilt worden wanneer jou gegevens toch buiten zijn gemaakt tijdens een hack.

Hoe maak je een sterk wachtwoord?

Het is belangrijk dat je voor elke inlog een uniek wachtwoord maak. Daarnaast maak je met de volgende tips een sterk wachtwoord.

  1. Gebruik zowel kleine letters als hoofdletters
  2. Gebruik naast letters ook cijfers en leestekens zoals: @#%)*^
  3. Maak geen gebruik van je geboortedatum, postcode of andere zaken die specifiek voor jou zijn. Een crimineel gebruikt vaak jou persoonlijke data als bron om bijvoorbeeld wachtwoorden te hacken. 

Nu weet je waarom unieke wachtwoorden belangrijk zijn en hoe je een sterk wachtwoord kan maken. De laatste stap is: wijzig je wachtwoord en zorg dat deze overal ook uniek is. Dit is zo belangrijk dat Tweakers in samenwerking met het Openbare Ministerie hiervoor een speciale dag heeft gemaakt. Vrijdag 24 november is het weer zover, dan is het de ‘ Nationale Check je Wachtwoorden Dag.

Hoe sterk zijn jouw wachtwoorden?

Ook interessant voor jou:

Veiligheid

Wachtwoordmanager en 6 andere tips voor jouw veiligheid online

Veiligheid

What the hack: (on)veilige wachtwoorden

Veiligheid

7 tips om veilig om te gaan met je smartphone