Ongewenste mails: SPAM. Wat kun je eraan doen?

Spam... Helaas voor iedereen bekend, maar hoe kom je er vanaf? Het kan gebeuren dat je ongewenste mail ontvangt terwijl jij heel zorgvuldig met je e-mailgegevens omgaat. Maar wat is spam email nu precies, wat doen wij eraan en wat kun jij zelf doen tegen ongewenste mail?

Wat te doen tegen spam e-mail?

Spam e-mails zijn alle ongevraagde en ongewenste e-mails die je ontvangt zonder dat je je ergens voor hebt aangemeld. Vaak herken je ze aan onbekende afzenders en/of rare aanbiedingen. Net zoals phishing is spam email ongewenst. Spam kun je helaas op elk e-mailadres krijgen.

Spam op je KPN e-mailadres – wat doen wij eraan?

Je kunt helaas ook op je KPN e-mailadres spam mails ontvangen. Dit is uiteraard niet de bedoeling. Daarom lost KPN dit op met de volgende twee zaken.

  1. In je e-mailaccount van KPN hebben wij een stuk software, de zogenaamde spamfilter, ingesteld. De spamfilter scheidt als het ware de spam e-mail van e-mail die u verwacht. Spam komt terecht in de zogenaamde spambox of junk e-mail box. Soms komt een e-mail onterecht in de spambox. Het is daarom belangrijk dat je de e-mails in de spambox eerst checkt en daarna pas verwijdert.
  2. Daarnaast is ons KPN Abuse Team 24 uur 7 dagen per week bezig om internetmisbruik op te sporen en uit te bannen. Zij blokkeren daarmee ook spam en phishing e-mails.

Wat kun jij zelf doen tegen ongewenste e-mail?

Zelf kun je de volgende 3 tips toepassen om zoveel mogelijk spam tegen te houden.

  1. Wees heel bewust met het delen van je e-mailadres en het online zichtbaar maken van je e-mailadres.
  2. Controleer of je op je e-mail account een spamfilter hebt aanstaan. Voor je KPN e-mailadres kun je hier vinden hoe je het spamfilter kunt controleren.
  3. Als laatste is het misschien handig om de instellingen van je e-mail inbox eens te bekijken en eventueel aan te passen. Mogelijk heb je het ooit ingesteld met POP3, dit was lange tijd de standaard instelling. Op dit moment is er een betere instelling die je kunt toepassen, namelijk IMAP. Met IMAP instellingen wordt je hele inbox opgehaald inclusief de spamfolder zodat je de e-mails uit de spambox ook kunt controleren. Kijk hier voor meer informatie over hoe je dit kunt doen voor je KPN e-mail.

Gerelateerde artikelen