Doxing: wat is het?

Je spreekt je publiek uit over een onderwerp en ontvangt boze reacties. En opeens staat je woonadres op X, met de oproep je een bezoekje te brengen. Doxing is het publiceren van persoonlijke gegevens om iemand te beschadigen. Hoe kan dit en wat doe je ertegen?

Wat is doxing? 

Doxing komt van de term ‘Dropping doxs (documenten publiceren)’ en staat voor het onthullen van privégegevens. Denk aan iemands foto’s, woonadres, telefoonnummer of financiële gegevens. Doxing is een middel geworden om mensen lastig te vallen, te intimideren of wraak op hen te nemen. De term viel voor het eerst in de jaren negentig toen hackers elkaars identiteit begonnen te onthullen. Doxing is vaak gericht tegen journalisten, politici, rechters of hulpverleners. Maar iedereen kan ermee te maken krijgen.  

Doxing voorkomen  

Veel informatie die doxers bemachtigen, heb je zelf online ‘laten slingeren’.  
Wees voorzichtig met het online achterlaten van persoonlijke gegevens. Gebruik meerdere e-mailadressen. Stel accounts op sociale media in met maximale privacy. Verwijder oude profielen op platforms die je niet meer gebruikt. Heb je een website, vraag het domeinregistratiebedrijf jouw persoonlijke gegevens te verbergen in de WHOIS-database. Google jezelf en kijk wat er bovenkomt. Doe ook eens een reverse search op foto’s. Haal indien mogelijk de bezem door ongewenste persoonlijke informatie. 

Doxers kunnen ook op een illegale manier aan informatie komen. Bijvoorbeeld e-mails, WhatsApp-berichten of persoonlijke foto’s die via een hack worden buitgemaakt. Hou daarom alle goede gewoontes aan op het gebied van online veiligheid. Gebruik veilige wachtwoorden en tweestapsverificatie. Zo maak je het moeilijk voor anderen om toegang te krijgen tot jouw accounts. Installeer updates van je besturingssysteem en je virus- en malwarebescherming meteen.   

Ik ben gedoxt, wat nu? 

Als je doxing meemaakt, is het belangrijk om snel en doelgericht te handelen om de schade te beperken.  

  • Verzamel bewijs door schermafbeeldingen te maken van de geposte informatie.  

  • Zoek altijd hulp. Je staat er niet alleen voor. Praat er bijvoorbeeld over met familie, vrienden, de huisarts of met Slachtofferhulp Nederland

  • Laat de gegevens verwijderen. Contact beheerders van de platforms. HelpWanted kan hierbij helpen. Of een officier van justitie.    

  • Doe aangifte bij de politie. Doxing is sinds januari 2024 strafbaar.  

Meer weten over doxing? Check dan onze podcastaflevering over dit onderwerp. 

Gerelateerde artikelen