5 juli 2018 5 min Auteur: Redactie Beleef KPN

Een veilige omgeving voor je kinderen met IFTTT

Kan jij je al voorstellen hoe de wereld van morgen eruitziet? Voordat je naar bed gaat zeg je tegen je spraak gestuurde assistent dat de wekker om 07.00 uur af moet gaan. Als je in de ochtend wakker wordt dan zorgt je wekker er automatisch voor dat de gordijnen in het hele huis opengaan en het koffieapparaat begint te pruttelen. Als je de deur uit gaat geeft een sensor een seintje aan je robotstofzuiger dat je huis schoongemaakt kan worden. Kortom, apparaten werken steeds beter samen om je huis op jouw wensen aan te passen. De techniek die hiervoor zorgt noemen we IFTTT.

Wat is IFTTT?

Deze afkorting staat voor “If This Then That”, en is een manier waarmee je aan de hand van eenvoudige commando’s, “als” en “dan”, bepaalde processen kan automatiseren. Klinkt ingewikkeld? Het is eigenlijk heel simpel. Bijvoorbeeld: als de temperatuur in de kamer onder de 18 graden ligt, dan moet de thermostaat aan gaan. Als iemand op de slimme bel drukt, dan krijg jij een bericht op je telefoon. In dit blog kijken we hoe je met IFTTT ervoor kan zorgen dat jouw kinderen veilig (online) opgroeien.

Veilig thuis of op school

Als ouder wil je graag weten waar je kinderen zijn en vooral of ze veilig zijn. Onderweg van huis naar school kan er heel wat gebeuren. Met behulp van IFTTT en een slimme sensor bij de deur, of een app die de locatie van je kind doorgeeft, zijn je zorgen verleden tijd. Als je kind bijvoorbeeld thuiskomt van school en de woning binnengaat, krijg je een app op je telefoon. Maar ook als de telefoon van je kind de locatie van de school bereikt, kan jij een waarschuwing krijgen.

Wat komt er op social media

Je ontkomt er bijna niet aan dat je zoon of dochter gebruik maakt van social media. Instagram en Snapchat zijn populaire apps en voordat je het weet staan er foto’s op het internet die je liever niet online ziet. Goede afspraken maken werkt vaak goed, maar een beetje controle kan nooit kwaad. Bij het plaatsen van een foto op een van de apps kan je als ouder met behulp van IFTTT automatisch de foto laten uploaden naar je Dropbox, zo weet je altijd wat er speelt.

Kinderen alleen thuis

Als jij nog aan het werk bent en je kinderen zijn een poosje alleen thuis, dan wil je natuurlijk wel dat ze in een veilige omgeving zijn. Het bedrijf Nest (van Google) heeft tegenwoordig slimme apparaten die bij brandgevaar (rookmelder) of een gaslek (Nest protect) automatisch een appje sturen naar jou of je buren. Dat geeft toch een veilig gevoel.

Bedtijd!

Als je kinderen hebt dan is tegen bedtijd de vraag ‘mag ik nog even lezen’ vast wel eens langsgekomen. Maar hoe zorg je er nou voor dat ze ook echt gaan slapen als het tijd is. Met IFTTT is het heel eenvoudig om in te stellen dat op de juiste tijd het licht uit gaat of de gordijnen sluiten. Een duidelijk signaal dat het tijd is om te gaan slapen.  

Meer slimme oplossingen met KPN Smarthome

Naast bovenstaande voorbeelden zijn er nog veel meer handige IFTTT oplossingen, bijvoorbeeld slimme sloten op de kastjes met schoonmaakmiddelen of het opslaan van telefoonnummers die de telefoon van je kinderen bellen. De mogelijkheden zijn eindeloos. Wil je meer weten of de mogelijkheden van de toekomst? Kijk dan hoe je bijvoorbeeld jouw slimme huis creëert met KPN Smarthome.

Ook interessant voor jou:

Innovatie & Techniek

Nooit meer een pakketje missen met de slimme deurbel

Innovatie & Techniek

KPN’s 3: als de kat van huis is...

Mobiel

8 tips voor nog betere foto’s met je Samsung Galaxy S8