27 september 2017

Otly: een bank app voor kinderen, gerund door ouders

Al dat geklungel met muntjes, iedere week weer. Hoe kan je het beste je kind opvoeden als het om zakgeld gaat? De handige Otly app laat kinderen alvast wennen aan sparen en digitaal geld beheren.

Meisje op de bank


Lior Bornshtain (Otly) vond al dat geklungel met muntjes overbodig. Hij werd helemaal kriegel van de manier waarop hij zijn kinderen van zakgeld moest voorzien.

Otly


Otly is een virtuele bank in de vorm van een website en een app. Er bestaan twee versies van de app: een ouder- en een kinderversie. De app heeft als doel om kinderen de waarde van geld bij te brengen. Het geeft inzicht in zaken als digitaal geld, sparen en lenen. En moet zorgen voor meer inzicht in geldzaken bij zowel ouders als kinderen. Momenteel is alles alleen nog virtueel. Je kunt het bedrag dus doneren. De daadwerkelijke koppeling met een bankrekeningen staat voor de volgende versie gepland.

Cashless


"Als kinderen ouder zijn, leven ze in een maatschappij die volledig cashless is", zegt Bornshtains compagnon Vedran Vego, zelf kinderloos. "Het gebruik van contant geld is geen goede voorbereiding op later. Munten hebben dan geen betekenis meer."

Papa mag ik …


Kinderen gaan vaak ongestructureerd met geld om. Met verjaardagen, bij een goed rapport of van opa en oma krijgen ze geld in handen. Maar aan de ander kant zien ze hun ouders alles pinnen of aankopen doen via internet. Willen kinderen voetbalplaatjes, nieuwe sneakers of een in app aankoop doen, dan kan je dit van hun saldo afhalen. Ze zien dan bijvoorbeeld dat er van die €45 nog maar €15 overblijft. Door geld beter zichtbaar te maken gaan ze de waarde ervan snappen.

Uber


Dat het maatschappelijk nut van Otly niet onopgemerkt is gebleven blijkt wel uit het feit dat ze een van de vier winnaars zijn van de UberPITCH. Dit gaat gepaard met een financiële bijdrage waarvoor Uber een minderheidsbelang krijgt.

Mobiel abonnement voor kinderen


Ook leren kinderen de waarde van geld kennen bij een mobiel abonnement. Dit kan bijvoorbeeld door een beperkt tegoed te geven voor Prepaid of mee te laten betalen aan een Sim-Only abonnement.  

(Bron: Emerce/ondernemer)

Ook interessant voor jou:

Gezin

Beter grip op het internetgedrag van je kinderen

Gezin

GPS wearables: weten waar je kinderen zijn

Veiligheid

Veilig online als ZZP'er: 3 veilige tips