19 april 2018

Online pesten stopt niet bij de voordeur

19/05/2018 - Stop hou op, ik vind het niet meer leuk. Misschien herken je het rijmpje nog wel van de basisschool. Elkaar plagen, treiteren of pesten wordt helaas door iedere generatie herkend. Maar met de komst van het internet lijkt het pesten alleen maar ergere vormen aan te nemen. Om hierbij stil te staan wordt ieder jaar de ‘dag tegen pesten’ georganiseerd. Een belangrijk moment om als school of als opvoeder even stil te staan bij het thema (cyber)pesten of gepest worden. Nou begrijp ik dat je denkt ‘weer zo’n bewustwordingsdag, daar zijn er al zoveel van’. Maar wist je dat 1 op de 10 kinderen op school serieus gepest wordt?

Jong beginnen met bewustwording

Uit de jaarlijkse pestthermometer blijkt dat het gedrag naarmate we ouder worden zelfs erger wordt. 1 op de 8 mensen wordt gepest op hun werk en 1 op de 5 bewoners van een bejaardentehuis heeft met pesten te maken. Reden genoeg om al op jonge leeftijd kinderen bewust te maken van de gevolgen van pesten.

Pesten stopt niet bij de voordeur

Met de komst van het internet, de mobiele telefoon en social media, zien we dat het pestgedrag van de school of sportclub is verschoven naar een nieuwe manier van pesten, namelijk online treiteren of cyberpesten. Kinderen zijn steeds jonger en langer online, hebben vaak een mobiel apparaat tot hun beschikking en beseffen vaak niet de gevolgen van het delen van informatie of foto’s. Veel ouders en scholen weten zich nog geen raad met de moderne technologie en het gedrag dat kinderen hierop vertonen.

Van het sturen van anonieme berichten of zelfs dreigende e-mails, het delen van foto’s of videos van anderen, tot het stelen van wachtwoorden of het oneigenlijk gebruik van een telefoon. Cyberpesten stopt niet meer bij de veilige grens van je voordeur, maar dringt zelfs door tot de slaapkamer. Op die manier voel je je nergens meer veilig.  

5 gouden tips tegen cyberpesten

Als ouder of docent school is het belangrijk om regelmatig onderwerpen als online pesten, privacy of een onderwerp als je eerste mobiele telefoon met kinderen te bespreken. Op die manier snap je wat de jongere generatie bezighoudt en kan je vervelende situaties hopelijk voorkomen. Onderstaande vijf tips helpen bij het voorkomen van cyberpesten.  

1. Zet nooit informatie online dat je niet wilt delen.
Wees bewust wat je op het internet deelt en denk aan je privacy. Deel niet zomaar informatie met anderen, eigenlijk net als in de wereld die niet digitaal is.

2. Denk goed na voordat je een foto online plaatst
Er zijn teveel voorbeelden bekend waarbij een foto of filmpje werd gedeeld of bewerkt en de persoon in kwestie gekwetst werd. Denk daarom drie keer na voordat je afbeeldingen of video online zet.

3. Verander regelmatig je wachtwoord
Gebruik voor iedere website een ander wachtwoord en verander je wachtwoord regelmatig, zo voorkom je dat andere mensen bij jouw gegevens kunnen.

4. Maak een screenshot van vervelende situaties
Ervaar je een vervelende situatie op het internet, maak er een screenshot van, op die manier kan je het aan je ouders of docent laten zien. Ook als het berichtje vervolgens wordt weggehaald, heb je als nog een afbeelding van de situatie.

5. Praat over wat je online meemaakt

Misschien wel de belangrijkste tip, praat met je kind of in de klas over (cyber)pesten, online gedrag, privacy of onderwerpen die met onze digitale wereld te maken hebben.  

Wil je nog meer tips om op de 'dag tegen pesten' stil te staan bij dit onderwerp? Op onze website vind je meer informatie over hoe kinderen het internet veilig kunnen ontdekken.

Ook interessant voor jou:

Veiligheid

Tips om je kind veilig digitaal te laten surfen!

Gezin

Een mobiele telefoon voor je kind: waar moet je aan denken?

Gezin

Hoe maakt je kind veilig gebruik van het internet?