4 tips om identiteitsfraude te voorkomen

Bij identiteitsfraude steelt iemand jouw persoonsgegevens om dingen te kopen of strafbare feiten te plegen uit jouw naam. De oplichters komen aan je persoonsgegevens via bijvoorbeeld je identiteitsbewijs, online accounts of het oud papier. Met de gestolen persoonsgegevens vragen ze uit jouw naam een creditcard aan, laten ze je vrienden geld overmaken, shoppen ze online op jouw kosten of nog erger: sluiten ze een hypotheek af. Je komt er meestal pas achter als je rekeningen of boetes krijgt waar je niets vanaf weet. We leggen in dit artikel uit hoe je identiteitsfraude herkent, voorkomt en stopt.

Hoe gaan identiteitsfraudeurs te werk?

Websites waar je een woonruimte zoekt of spullen verkoopt, zijn voor cybercriminelen populaire plekken om persoonsgegevens te stelen. Als je bijvoorbeeld op Marktplaats een concertkaartje verkoopt, geeft de oplichter aan interesse te hebben in het kaartje. Hij vraagt vervolgens om een kopie van je rijbewijs, paspoort of ID om zogenaamd te controleren of jij het echt bent. Soms stuurt hij zijn eigen nep-ID op om je vertrouwen te wekken. Bij valse woningwebsites vragen ze om je identiteitsbewijs om zogenaamd een contract op te kunnen stellen voor de huurwoning.

Soms willen de cybercriminelen niet je identiteitsbewijs, maar zijn ze uit op je rekeningnummer, adres, inloggegevens of contactenlijst. Ze hacken je account op WhatsApp, Gmail, Hotmail, Facebook, Instagram of andere websites. Via phishing halen ze je persoonsgegevens binnen.

Hoe voorkom je identiteitsfraude?

1. Beveilig je digitale accounts met tweestapsverificatie
Stel op je WhatsApp, Gmail, Instagram, iCloud en andere veelgebruikte accounts een tweestapsverificatie of tweefactorauthenticatie in. Hiermee zijn je accounts dubbel beveiligd en kunnen je wachtwoorden minder snel gestolen worden.

2. Gebruik Password Generator en een wachtwoordmanager
Het gratis programma Password Generator maakt een willekeurig wachtwoord voor je dat niemand kan raden. Met een wachtwoordmanager bewaar je die wachtwoorden op een veilige plek voor al je online accounts. Lees er meer over op ons wachtwoordenblog.

3. Maak een veilige kopie van je identiteitsbewijs met de KopieID-app
Soms moet je een kopie van je identiteitsbewijs opsturen voor bijvoorbeeld het afsluiten van een telefoonabonnement, het huren van een auto of het aanmelden bij een uitzendbureau. Met de overheidsapp KopieID maak je een veilige kopie van je identiteitsbewijs. In de app kan je bepaalde gegevens afdekken die niet nodig zijn (zoals je BSN) en de kopie een watermerk geven.

4. Verscheur oude documenten met persoonsgegevens
Oplichters stelen niet alleen online, maar ook offline identiteitsgegevens door in het oud papier en afval te zoeken. Verscheur daarom voor het weggooien je verzekeringspapieren, pensioenbrieven, jaaropgaven en andere documenten waar persoonsgegevens op staan.

Wat moet je doen als je slachtoffer bent geworden van identiteitsfraude?

Neem contact op met je bank en laat je pasjes blokkeren. Vraag of er ongewone overboekingen zijn geweest. Doe ook aangifte bij de politie en lever zoveel mogelijk bewijsmateriaal aan. Denk aan bankafschriften, brieven van incassobureaus, orderbevestigingen en abonnementsaanvragen. Maak tot slot een melding bij Centraal Meldpunt Identiteitsfraude en -fouten (CMI).

Volg ons blog voor meer weetjes en tips over internetveiligheid. Lees bijvoorbeeld onze 5 tips om te controleren of een webshop betrouwbaar is.

Gerelateerde artikelen