Dennis: ‘Zo blijft u mobiel bereikbaar tijdens een groot evenement'

Nog niet zo lang geleden vonden we het versturen van een tekstbericht al bijzonder. Nu willen we zelfs video’s kunnen streamen tijdens een druk evenement. Achter de schermen komt daar heel wat bij kijken, legt Dennis uit.

Wat doe jij bij KPN?

“Ik ben projectleider bouw mobiele netwerken. Met ons team zorgen wij ervoor dat ons mobiele netwerk blijft draaien tijdens de vele drukke evenementen die er in Nederland worden gehouden. In de zomer zijn dat er een stuk of honderd, waaronder Defqon.1, Lowlands en Pinkpop Festival.”

Wat maakt het ingewikkeld?

“Het mobiele netwerk kun je vergelijken met snelwegen. Buiten de spits kun je vaak lekker doorrijden. Maar bij grote drukte raken de wegen verstopt en sta je in de file. Zo is het ook met mobiele netwerken. Komen er tienduizenden mensen bij elkaar die allemaal de digitale snelweg willen gebruiken dan krijg je ook een soort file. Met een ontzettend trage verbinding of zelfs uitval tot gevolg.”

Hoe los je deze files op het netwerk op?

“Als het op de snelweg te druk is, zou je snel even een paar extra rijstroken willen aanleggen. Dat gaat natuurlijk niet. Maar op het mobiele netwerk kan dat wel. Bij een druk evenement leggen we een tijdelijke tienbaanssnelweg neer, waar dat normaal gesproken bijvoorbeeld slechts een tweebaansweg is.”

In augustus is weer de Dutch Grand Prix in Zandvoort. Is dat een goed voorbeeld?

“Ja, er worden daar 320.000 bezoekers verwacht. En die willen allemaal vanaf de tribunes kunnen internetten. Dat is best een uitdaging. Hoe we dat aanpakken? We hebben veel overleg met de organisatie over wat hun wensen zijn. Vervolgens gaan wij kijken hoe we dat technisch kunnen bouwen. Het komt neer op het bijplaatsen van extra zendmasten. Maar hoeveel moeten dat er zijn? En waar komen die te staan? Theoretisch zouden we om de twintig meter een zendmast kunnen neerzetten. Dan heeft iedereen fantastisch internet. Maar dat is veel te kostbaar. De organisatie moet afwegingen maken. Wij adviseren daarin.”

Streamen tijdens de Formule 1, is dat haalbaar?

“Als iedereen dat tegelijk gaat doen, dan niet. We stellen prioriteiten. De hoogste prioriteit is bellen, dat moet je tijdens drukke evenementen altijd kunnen doen. Al was het alleen maar naar het alarmnummer 112. Ook willen we dat WhatsApp goed werkt. Bezoekers moeten elkaar berichtjes kunnen sturen, bijvoorbeeld waar ze op dat moment zijn. Het is leuk als streamen lukt, maar dat is niet onze topprioriteit.”

Wat merken klanten van jouw werk?

“Ze merken het wel, maar ze beseffen het niet! Daar bedoel ik mee: als klanten vinden dat het internet tijdens evenementen traag is, zijn ze daar natuurlijk niet blij mee. Dat komt omdat mensen ervan uitgaan dat mobiel internet er altijd en overal is. Terwijl er tijdens grote drukte veel voor nodig is om überhaupt het mobiele netwerk in de lucht te houden. Als klanten ‘niks’ merken en dus gewoon kunnen blijven internetten, heb ik mijn werk goed gedaan.”

Wat vind je het leukste aan je werk?

“De dynamiek. In de zomer is het heel hectisch. Dat vraagt veel van mijn skills, ik ben veel aan het uitleggen, mensen meenemen in wat we doen. Enerzijds is het erg technisch, maar sociale vaardigheden zijn ook heel belangrijk. Wat ik nog meer leuk vind is dat evenementen een soort proeftuin zijn. Dat komt omdat de omstandigheden extreem zijn. Het biedt ons de kans om nieuwe innovaties op hun robuustheid te testen.”

Welke tips heb je voor lezers van dit artikel?

“Als je foto’s maakt met je telefoon worden deze vaak automatisch geüpload naar het internet. Veel mensen weten dit niet, die functie staat standaard aan. Maar dit automatisch uploaden betekent tijdens evenementen een enorme belasting van het netwerk. Als iedere bezoeker deze functie even uit zet, dan neemt de snelheid van het netwerk toe. Mijn tip aan organisatoren van evenementen is om vitale bedrijfsprocessen, zoals het betalingsverkeer, niet via het mobiele netwerk te laten lopen. Als er dan een storing is, kunnen bezoekers nog wel gewoon hun drankje afrekenen.”

Gerelateerde artikelen