3 oktober 2017

Heb jij al gehoord van WannaCry?

Wereldwijd zijn computersystemen besmet geraakt met ransomware genaamd WannaCry. Deze gijzelsoftware zorgt ervoor dat je computer wordt geblokkeerd en je pas weer toegang krijgt wanneer je losgeld betaalt.

Wat is WannaCry?

De WannaCry ransomware werd 12 mei actief. Deze variant wordt ook wel de grootste ransomware uitbraak van de geschiedenis genoemd door Mikko Hyppönen (Chief Research Officer bij F-Secure). WannaCry richt zich op Windows-computers waarop de nieuwste beveiligingsupdate niet is geïnstalleerd. Microsoft heeft voor Windows XP deze kwetsbaarheid inmiddels hersteld met een software update. 

Hoeveel losgeld vraagt WannaCry?

Het losgeld bedraagt $300 in bitcoin en na drie dagen wordt dit bedrag verhoogd naar $600. Na een week zouden al je bestanden kunnen worden gewist. Voorkomen is dus beter dan genezen.

Hoe kan ik WannaCry voorkomen?

Aangezien het iedereen kan overkomen en niet alleen de grote bedrijven uit het nieuws, hebben we een aantal tips opgesteld om een gijzeling te voorkomen:

  • Zorg er voor dat je altijd de laatste software updates installeert op apparaten zoals laptops, pc’s, mobiels en vergeet daarbij niet je apps te updaten. Zolang je zoals bij WannaCry je pc niet update, blijf je risico lopen.
  • Zorg voor een goede back-up van je besturingssysteem en waardevolle bestanden. Werk deze back-up ook regelmatig bij. Gebruik bij voorkeur een losse externe harde schijf, die je alleen voor het maken van de back-up aansluit en dan weer loskoppelt. Er zijn namelijk ook ransomware virussen in omloop die je netwerkschijf (zoals een NAS) weten te versleutelen.
  • Wees voorzichtig met het openen van bijlages in e-mails en het klikken op linkjes in e-mails van bedrijven en of mensen die je niet kent.
  • Bescherm je apparaten met een antivirus scanner of een internet beveiligingspakket. Bij KPN krijg je bij alle Alles-in-1 en Internet pakketten gratis KPN Veilig om je apparaten te beschermen.

Voor meer achtergrondinformatie over ransomware lees je het blog ‘Aanpak en tips om een gijzelingsdrama te voorkomen’. Onze Ethisch Hacker legt in een video meer uit over malware.

Ook interessant voor jou:

Veiligheid

What the hack: 6 tips om malware te voorkomen

Veiligheid

Belangrijke tips voor mobiele beveiliging

Veiligheid

Wachtwoordmanager - tips voor veiligheid online