Wat is een online virus?

Net als wij, kunnen computers ook ‘ziek’ worden. Dit gebeurt dan meestal met een online virus. Dit is software dat zo geschreven is dat het vervelende dingen op je computer of met jouw gegevens gaat doen. Meestal is het doel om programma’s of gegevens te beschadigen en een virus wil zich ook graag verder verspreiden. Zo kan het zoveel mogelijk schade aanbrengen.

Virussen zijn meestal verstopt in bestanden. Bijvoorbeeld een word-document, PDF of een bijlage van een e-mail. Het overgrote deel van virussen of malware wordt met de e-mail verspreid. Maar ook via een link in Whatsapp of een messenger programma kunnen links met virussen verspreid worden. Virussen komen meestal in 3 varianten.

Adware

Een virus dat adware verspreid zorgt meestal voor pop-ups op je computer, verandert je zoekmachine of vervangt normale advertenties voor andere advertenties.

Spyware

Virussen met spyware doen niets anders dan informatie verzamelen. Door het stelen van je inloggegevens of het bijhouden wat je typt bijvoorbeeld.

Ransomware

Als je besmet bent met een ransomware-virus, dan kan je meestal niet meer bij je bestanden, gegevens, programma’s of apparaten. Ransomware kan dit versleutelen of zelfs verwijderen.  

Wat kan je doen tegen een virus?

Bescherm je computer, telefoon of tablet altijd met een antivirusprogramma. Op die manier heb je de grootste kans om narigheid te voorkomen. Kies voor KPN Veilig Virusscanner om 15 of 25 apparaten te beschermen. Hiermee wordt jouw apparaat gescand op virussen en andere malware. Daarnaast beschermt KPN Veilig Virusscanner je tijdens het browsen en bankieren.  

Gerelateerde artikelen