11 oktober 2017

Op je telefoon kijken: wanneer is het gepast en wanneer niet?

Ik reis al jaren van en naar mijn werk met het OV. Snel, makkelijk en nog lekker ‘groen’ ook. Het is natuurlijk niet altijd rozengeur en maneschijn: iedereen die met de trein reist kent de ’…vertrekt over enkele minuten van spoor 9’, wat uiteindelijk resulteert in een half uur vertraging. Ik kijk dan vaak om mij heen en er is me iets opgevallen wat jou misschien ook niet ontgaan is. Waar de trein nog altijd trouw niet op tijd rijdt, is het beeld op het perron totaal veranderd.

Op je telefoon



Gewoon even op je telefoon kijken. Bijna iedereen doet het, in gezelschap of niet. Ook ik weet precies hoe het voelt als je met iemand staat te praten en tegelijkertijd je telefoon in je broekzak voelt trillen. Het is bijna alsof je hem hoort roepen; ‘Hey daar! Hoi hoi! Hallo? Hallo? HEY, JOEHOE!’. Voor je het weet ben je schuldig aan Phubbing ..

Maar wanneer kan het en wanneer moet je hem gewoon echt even laten liggen? In de VS is onderzoek gedaan naar wat men per situatie als ‘gepast telefoongebruik’ ziet. Langzaam ontstaan als het ware nieuwe sociale normen, waarden en etiquette als het op telefoongebruik aankomt.

Amerikaanse Pew Research Center


Uit het onderzoek onder 3000 Amerikanen blijkt dat 75% het prima vindt om in het OV een telefoon te gebruiken. Daarentegen vindt 62% het niet oké om ‘even te kijken’ in een restaurant. In de bioscoop je telefoon tevoorschijn halen valt bij 95% van de ondervraagden niet goed.

Ondanks dat bijna iedereen het ongepast vindt om in gezelschap je telefoon te gebruiken, gaf 89 procent aan tijdens de laatste ‘sociale’ bijeenkomst toch een mobieltje te hebben gebruikt. 61% deed dat om een bericht te lezen, 58% om een foto te maken. Geruststellend is wel dat de meeste ondervraagden hun telefoon niet expres asociaal gebruiken. Slechts 16% gebruikt ‘m om zich aan het gezelschap te onttrekken, 10% kijkt op zijn telefoon om het gespreksonderwerp te mijden.

Jongeren en hun smartphone


18 tot 29-jarigen delen overigens een opvallend andere mening over wat ‘normaal’ is wat betreft op je toestel kijken dan senioren. Jongvolwassenen vinden het over het algemeen vaker oké, ook in gezelschap. In tegenstelling tot senioren zijn zij als het ware verweven met hun smartphone. Wel blijkt dat veel ouderen in het onderzoek hun toestel vaker gebruiken om te bellen dan dat zij bijvoorbeeld een app gebruiken. Dat verklaart wellicht ook grotendeels de verschillen.

Eerder verschenen ook in Nederland talloze berichten over hoe social media jongeren minder sociaal maakt. Maar niets lijkt minder waar. De uitkomst van onderzoek door mediaonderzoekster Marjon Schols van de Erasmus Universiteit, gaat tegen alle vooroordelen in. Jongeren die veel tijd besteden aan online sociale contacten zijn offline sterker verbonden met hun sociale netwerken en maken meer deel uit van de samenleving.

Het onderzoek is mogelijk gemaakt door financiering vanuit onderzoekprogramma Dutch Research Delta, dat in 2006 is opgericht door KPN en TNO samen met verschillende universiteiten. In totaal zijn hier 12 onderzoeken van promovendi uit voort gekomen. Het onderzoek van Marjon Schols is de laatste in de rij.

Haal jij je telefoon vaak tevoorschijn in gezelschap?

Ook interessant voor jou:

Mobiel

iPhone 7 en iPhone 7 Plus: 7 voordelen

Mobiel

Heb jij al last van Nomofobie?