Tips om langer met de batterij van je smartphone te doen

De afgelopen jaren zijn mobiele telefoons sneller, groter én beter geworden. Hogere resoluties, meer geheugen en snellere processors vergen steeds meer vermogen van onze smartphones. Vergeleken met vroeger gaat de batterij van een toestel hierdoor sneller leeg. ’s Avonds thuiskomen met een lege batterij is helaas geen uitzondering meer. Daarom hebben we een aantal tips waarmee je de batterijduur van je toestel kunt verlengen!

Helderheid van het scherm aanpassen

De meeste smartphones hebben grote schermen met een hoge resolutie, dit verbruikt erg veel energie. Door de verlichting van het display lager te zetten bespaar je een aanzienlijke hoeveelheid van je batterij. Bij iPhones, zoals de iPhone 14, en de meeste Android toestellen kan dit door in het homescreen van boven naar onder te vegen. In dit menu kan de felheid van het scherm eenvoudig worden aangepast.

Ook de animaties in de menu’s en achtergronden kosten veel processorkracht en daardoor veel batterij. Bij de meeste smartphones kunnen animaties worden uitgezet of versimpeld. Bij een iPhone kan dit bijvoorbeeld worden aangepast via:

Instellingen > Algemeen > Toegankelijkheid > Verminder beweging > Aan.

Minder vaak e-mail/updates ophalen

Niet iedereen heeft de behoefte om alle updates direct te ontvangen; de constante check op nieuwe mails vraagt immers ook meer van je batterij. In de e-mailinstellingen op je smartphone is het mogelijk om de intervallen tussen updates te vergroten; je kunt hier zelf aangeven hoe vaak je smartphone updates moet ophalen. Ook is het mogelijk om alleen handmatig updates te ontvangen als de app of e-mail wordt geopend.

Uit- en aanzetten

Veel apps gebruiken data op de achtergrond of checken automatisch op updates. Maar hoe meer apps er zijn geopend, hoe meer batterij er wordt verbruikt. Het is daarom handig om soms alle apps uit te schakelen. Je kunt dit ook doen door de telefoon opnieuw op te starten.

Schakel ‘mobiele data’ tijdelijk uit

Altijd verbonden zijn met 3G of 4G zorgt voor een snelle dataverbinding maar vereist ook veel van de batterij. Mocht je daarom even geen internet nodig hebben, dan kun je ‘mobiele data’ uitzetten. Door deze functie tijdelijk uit te schakelen gaat je telefoon vaak uren langer mee op dezelfde batterij.

Gedeeltelijk opladen is beter

Vroeger was het slimst om je accu helemaal in één keer op te laden. Met de Lithium accu’s is het juist slimmer om de lading altijd tussen de 40 en 80% te houden. Zo treden de negatieve effecten van teveel ontladen of opladen nauwelijks op. 

Powerbank

Ik hoop dat je geholpen bent door deze tips. Mocht je echt een grootverbruiker zijn, dan kun je altijd nog een noodbatterij/powerbank overwegen. Die laadt je eerst thuis op en kun je dan onderweg gebruiken om je smartphone op te laden.

Is de batterij van jouw smartphone niet meer te redden? Check onze nieuwste toestellen.

Bekijk telefoons

Gerelateerde artikelen