Wat is narrowcasting en wat kun je ermee?

Wat narrowcasting is, laat zich het makkelijkst uitleggen aan de hand van het verschil met broadcasting. Terwijl broadcasting in een groot gebied een massa kijkers bedient, is narrowcasting selectief, gericht en locatiegebonden.

Ontdek narrowcasting

Wat is narrowcasting? De definitie:

Narrowcasting is het tonen van content gericht op de bezoekers van je bedrijf of de eigen medewerkers. De content is op maat gemaakt en realtime updates zijn mogelijk..

Narrowcasting wordt in het buitenland digital signage genoemd, maar in Nederland is de term narrowcasting gemeengoed geworden. Het is een vorm van digitale communicatie die ondernemers helpt hun boodschap te vertellen. Dat gebeurt via de eigen digitale tv-schermen. In het mkb zal zo'n scherm meestal bij de receptie staan om bezoekers te verwelkomen. Wil men het eigen personeel bereiken dan is de bedrijfskantine doorgaans de beste locatie. 

De mogelijkheden van narrowcasting voor MKB

Het tonen van al dan niet zelfgemaakte video's, instructiefilmpjes en informatiepagina's op een of meer tv-schermen in het eigen bedrijf gaat het mkb veroveren. KPN brengt zakelijke televisie binnen het bereik van de kleinere ondernemer, waardoor deze simpel en goedkoop zijn boodschap kan uitdragen aan (nieuwe) klanten of eigen medewerkers.

De voordelen van narrowcasting zijn groot. Eigen tv-pagina's zijn flexibeler dan posters aan de wand of prikborden, want het aanpassen van de content gaat snel en gemakkelijk. Je kunt de informatie afstemmen op de doelgroep, de tijd van de dag of zelfs het weertype.

Narrowcasting geschikt om band met klant op te bouwen

Een restaurant zal tegen lunchtijd een andere menukaart tonen dan ’s avonds en groepen bezoekers kunnen persoonlijk worden benaderd. Uit onderzoek blijkt dat tv-schermen meer aandacht trekken en dat de content beter wordt herinnerd. Je kunt de schermen ook inzetten voor reclame. Zo kan een hotel kan haar gasten bepaalde restaurants aanbevelen. Winkels zijn in staat met beeldschermen de klantervaring te verbeteren, maar tv's lenen zich ook goed voor productpromoties. Ook zijn de monitors geschikt om het winkelend publiek te wijzen op corona-maatregelen. Als je weet welke bezoekers er op een bepaald moment in de winkel zijn kun je de boodschap daarop aanpassen en zo een persoonlijke band met de klanten opbouwen.  

De oplossing van KPN vereist geen grote investering vooraf, waardoor de kosten van narrowcasting heel laag blijven en complexe systemen die ook nog eens moeilijk zijn te beheren tot het verleden behoren. Op deze manier kunnen ook de winkelier op de hoek, een dorpswinkel of kleine boutique met narrowcasting aan de slag. Het maken van content is niet moeilijker dan het samenstellen van een PowerPoint-presentatie. 

Leestip: securitytips voor MKB om veiliger te internetten

Voorbeeld van narrowcasting is scherm in de bedrijfskantine

Een andere groep die heel goed met narrowcasting is te bereiken zijn de medewerker zonder laptop. Door bedrijfsinformatie op een scherm in de kantine uit te zenden houd je iedereen op de hoogte. Ook mensen die niet de hele dag achter hun computer zitten betrek je zo bij het bedrijf. Door prestaties van bijvoorbeeld een bepaalde ploeg te tonen voelt ook de werkvloer zich erkend. Een tv-scherm kan de band met de werknemers verstevigen. Ook nieuwe veiligheidsvoorschriften en bijvoorbeeld veranderingen in de arbeidsvoorwaarden zijn zo te communiceren.  

Voor narrowcasting van KPN heb je alleen maar een beeldscherm, HD tv-ontvanger, internet en een tv-abonnement nodig. Bij dat abonnement zit behalve de gebruikelijke tv- en radiozenders ook een apart kanaal voor narrowcasting waarop eigen video's en informatiepagina's kunnen worden getoond. Via het nieuwe platform van KPN zijn gemakkelijk filmpjes te uploaden of informatie in pdf-vorm samen te stellen. Zakelijke televisie (inclusief narrowcasting) is beschikbaar binnen KPN EEN MKB.  

Gerelateerde artikelen