De digitale en de echte wereld gaan fuseren. Tech-reuzen werken steeds vaker aan augmented reality, met als kers op de taart Appleās nieuwe Vision Pro headset. Maar wat heb je aan zo'n bril? We zetten het voor je op een rij.
Bij augmented reality wordt er een digitale laag bovenop de 'echte' realiteit getoond. Je draagt een speciale bril die een transparant scherm bovenop je omgeving projecteert. Ingebouwde bewegingssensoren zorgen ervoor dat die digitale objecten met de echte wereld meebewegen. Het resultaat: als je bijvoorbeeld een gigantische teddybeer met augmented reality in de wereld plaatst, kun je er omheen lopen en van alle kanten bekijken.
Dat brengt allerlei handige toepassingen met zich mee. Je kunt bijvoorbeeld pijlen op de weg projecteren voor navigatie, of notificaties van je telefoon laten zien in de hoek van je blikveld. Medische studenten aan de Amerikaanse Cleveland Clinic gebruiken augmented reality om een 3D-model van een mens te bekijken, zodat ze daar in kunnen snijden zonder dat er een echte persoon aan te pas komt.
Augmented Reality al sinds 2009 in Nederland
Augmented reality bestaat al een tijdje. Sterker nog, het Nederlandse Layar was in 2009 Ć©Ć©n van de eerste bedrijven die zich er serieus voor inzette. Met hun app kon je via de camera van je smartphone je omgeving verkennen. In 2014 werd het bedrijf verkocht aan het Amerikaanse Blippar. Sindsdien helpen ze bij de bouw van AR-ervaringen voor bedrijven.
Google deed al eens een gooi naar de AR-markt met Google Glass, gevolgd door Microsoft met de Hololens. Beide wisten uiteindelijk geen breed publiek te vinden, waarna de apparaten speciaal op de enterprise-markt gericht werden.
eBook: Beste apps voor ondernemers
Ontdek welke apps Ć©cht handig zijn bij het succesvol maken van jouw bedrijf.
DownloadHet Apple-effect met Spatial Computing
De technologie belooft nu sneller mainstream te worden door de introductie van Appleās Vision Pro-bril. Daarbij bekijken speciale camera's de echte wereld waar AR-beelden bovenop worden geplakt ā wat jij weer te zien krijgt op de twee ingebouwde schermpjes met ieder een resolutie van een 4K-televisie. De techniek is identiek aan augmented reality, maar Apple heeft er een eigen term voor bedacht: 'spatial computing'. Het is immers een computer die in de ruimte van alles laat zien.
Apple verkoopt de Vision Pro vooral als productiviteitsmachine. Het is een computer op je gezicht: te bedienen met je hand, maar ook met bijvoorbeeld een gekoppelde muis en toetsenbord. In augmented reality kun je een gigantisch groot beeldscherm voor je projecteren, of meerdere schermen naast elkaar hangen. Zo heb je onwijs veel ruimte om op te werken. Overigens houdt niets je tegen om dat gigascherm als persoonlijke bioscoop te gebruiken.
App Store in opkomst
Het is nog afwachten hoe goed dat precies zal werken: de Vision Pro wordt pas vanaf 2024 verkocht, en eerst alleen in de Verenigde Staten. Voor ondernemende appmakers ligt er nu een kans, want Apple wil graag software voor de bril. Net als bij de iPhone in 2008 krijgt de Vision Pro een eigen App Store.
Bij de introductie van nieuwe Apple-producten ontstaat vaak een nieuw ecosysteem voor appmakers. Dat was zo bij de iPhone, maar ook de Mac, iPad en Apple Watch kregen allemaal appwinkels. Winkels waar je vaak in de eerste dagen veel kunt verdienen met het juiste idee. Voor wie er vroeg bij wil zijn is dit dus hƩt moment om te gaan ontwikkelen voor de headset.
Hoewel er nu nog geen mainstream AR-bril is zoals die van Apple, valt er ook in 2023 genoeg te doen met de technologie. Bedrijven en onderwijsinstellingen zijn soms bereid te investeren in dure AR-brillen, zoals Microsofts Hololens, mits daar nuttige software voor beschikbaar is.
De headsets worden bijvoorbeeld gebruikt bij het visualiseren van complexe plannen, of om personeel te trainen met bepaalde machines om te gaan. Heb je een idee voor zulke partijen? Dan was AR zelfs voor de komst van Appleās bril een interessante markt om je in te verdiepen!