Apple kondigt revolutionaire AR-bril aan                                (en nog veel meer)

Ieder jaar presenteert Apple op ontwikkelaarsconferentie WWDC de nieuwste software-innovaties. Dit jaar was een extra bijzondere editie, waarbij ook een slimme AR bril (Apple Vision Pro) en nieuwe Macs werden getoond.

iOS 17 onthuld: wat is er nieuw?

Deze zomer brengt Apple een grote software-update voor de iPhone uit genaamd iOS 17. Tijdens WWDC kregen we vast een voorproefje. Met de update geeft Apple de contacten-app een nieuwe lik verf. De foto van een beller wordt mooier in beeld gebracht en je kunt contactinformatie uitwisselen door simpelweg twee iPhones tegen elkaar aan te tikken. 

In iOS 17 zit ook een dagboek-app gekoppeld aan onder meer je fotobibliotheek zodat je makkelijker dagverslagen of aantekeningen kunt bijhouden. Zet je de iPhone op je bureau op een MagSafe-lader, dan verschijnt er voortaan een slimme klok op je scherm. Ook leuk: volgens Apple is autocorrectie voortaan slimmer, zodat je minder vaak onbedoelde correcties krijgt. 

Naast de iPhone krijgt ook de iPad een update. iPadOS 17 laat je interactieve widgets op het thuisscherm hangen en je kunt net als op een iPhone het startscherm personaliseren. Ook kunnen apps voortaan live-activiteiten laten zien, zodat bijvoorbeeld de tussenstand van een sportwedstrijd in beeld blijft is terwijl je andere apps gebruikt. 

Apples eerste slimme bril: Vision Pro

Klapstuk tijdens de Apple-presentatie was een nieuwe slimme AR bril, Apple Vision Pro. Deze toont met augmented reality virtuele objecten in de echte wereld. Zo kan er bijvoorbeeld een groot filmdoek voor je zweven, of hang je meerdere productiviteits-apps om je heen zodat je op een oneindig groot scherm kunt werken. In de demo laat Apple zien hoe je met de bril rondlopend presentaties kunt geven of meetings kunt bijwonen. Ook werkt de Vision Pro met virtual reality, bijvoorbeeld om games te spelen. 

Voor elk oog heeft de Apple-bril een apart schermpje. Deze zijn zo groot als een postzegel, maar hebben allebei meer pixels dan een 4K-televisie. Dit moet zorgen voor een haarscherp beeld. Aan de voorkant van de bril zijn een projectie van je ogen te zien, zodat vrienden jou ook kunnen ‘aankijken’ terwijl je 'm draagt. 

Met de bril gaf Apple een vroeg voorproefje: hij staat pas gepland voor 2024. De Vision Pro zal in eerste instantie alleen in de Verenigde Staten verschijnen, voor een prijs van 3.500 dollar. Wanneer hij naar Nederland komt is nog niet duidelijk.  


eBook: Beste apps voor ondernemers

Ontdek welke apps écht handig zijn bij het succesvol maken van jouw bedrijf.

Download


WatchOS 10: compleet nieuwe interface voor Apple Watch

Met watchOS 10 krijgt de Apple Watch dit jaar een grote update. De manier waarop je het horloge gebruikt gaat op de schop: je wijzerplaat bevat niet langer allerlei kleine knopjes met extra informatie, maar toont bijvoorbeeld een mooie foto die je zelf hebt ingesteld. 

Wil je zien hoeveel je hebt gelopen of hoe lang het duurt voordat je timer afloopt? Dan draai je de knop van je horloge een klein stukje naar beneden. Er verschijnen dan meerdere widgets met informatie. Op die manier wil Apple ervoor zorgen dat je nog steeds alles bij de hand hebt, maar dat je óók een mooie klok kunt instellen voor om je pols. 

MacOS Sonoma zet widgets op je bureaublad

Ook de Mac krijgt een update met macOS Sonoma. Deze zorgt er onder andere voor dat je widgets voortaan rechtstreeks op je bureaublad kunt vastpinnen. Deze widgets tonen extra app-informatie en bestaan al langer op de Mac, maar waren tot nu toe beperkt tot een uitklapbaar scherm dat je opent door op de klok te klikken. 

Apple introduceert daarnaast wat slimmigheden voor videobellers. Zo wordt het bijvoorbeeld mogelijk een presentatie op de achtergrond van je webcambeeld te projecteren, waardoor je als een soort nieuwslezer de getoonde informatie kunt duiden. 

Ook nieuw is de mogelijkheid om bepaalde animaties te laten zien als jij een bepaald (hand)gebaar maakt bijvoorbeeld tijdens een meeting. Zo verschijnt bijvoorbeeld vuurwerk als je juicht of hartjes als je met je handen een hart-gebaar maakt. Deze special effects zouden ook in Microsoft Teams, Zoom en Cisco Webex werken.  

Nieuwe Macs 2023

WWDC is voornamelijk een software-evenement, maar Apple liet dit jaar ook meerdere nieuwe producten zien. Op Mac-gebied waren er drie varianten: een nieuwe MacBook Air, Mac Studio en Mac Pro. 

De MacBook Air wordt voortaan ook met een scherm van 15 inch verkocht vanaf 1.599 euro. Aan de binnenkant is het dezelfde machine als het 13 inch-model, met een snelle M2-chip en een accu die het 18 uur lang moet volhouden. 

De Mac Studio (2.429 euro) krijgt een nieuw model, waarbij de M1-chip is omgeruild voor de M2 Max en M2 Ultra. Deze wijziging moet er een veel krachtigere productiviteitsmachine van maken. Voor wie echt het onderste uit de kan wil halen is er nu ook een nieuwe Mac Pro, met een M2 Ultra-chip en maar liefst 192 gigabyte werkgeheugen. Deze machine wordt aangeboden vanaf 8.399 euro. 

AirPods zorgen dat je omgeving beter klinkt

Apple’s draadloze AirPods oordoppen krijgen een nieuwe modus, die zorgt dat je omgevingsgeluid slim wordt gereguleerd. Gewone geluiden, zoals een fietsbel, hoor je dan helder, terwijl herrie zoals een drilboor wordt weggefilterd. 

Daarnaast gaan de oordopjes detecteren wanneer iemand tegen je praat, zodat je muziek automatisch zachter wordt gezet en je die persoon goed hoort via de microfoons. 

'Hé Siri' is nu gewoon 'Siri'

Een kleine maar significante update voor Apple’s spraakassistent: je hoeft haar voortaan niet meer aan te spreken met 'Hé Siri'. Alleen 'Siri' is genoeg. 

Nieuwe toestellen bij KPN
Mis niks!

Altijd op de hoogte zijn van de nieuwste toestellen en introducties? Schrijf je dan in en ontvang nieuws en updates over nieuwe telefoons bij KPN Zakelijk.

FaceTime voor de Apple TV

De Apple TV krijgt na een update zijn eigen FaceTime-app. Als je deze opstart, wordt automatisch verbinding gemaakt met je iPhone, die je voor de televisie kunt neerzetten. Hierna kun je een videogesprek vanaf de bank voeren. 

De FaceTime-app gebruikt slimmigheden in Apple’s camerasysteem, waarbij jij als beller automatisch gecentreerd in beeld wordt gebracht. Zit je met meerdere mensen op de bank, dan zoomt de camera uit zodat zij allemaal te zien zijn. 

Gerelateerde artikelen