Werken in de toekomst: hoe richten we de toekomstige werkplek in?

De manier waarop we werken staat voor ingrijpende veranderingen. Hoe gaat het werken in de toekomst er uitzien? En welke dingen gaan de komende tien jaar veranderen? In dit artikel wordt een decennium vooruitgeblikt.

Wat enkele decennia nog science fiction leek, wordt nu snel bewaarheid. Robots en artificial intelligence (AI) nemen de lastige of repeterende taken over die mensen niet kunnen of willen doen. Tegelijkertijd worden kenniswerkers ondersteund door systemen die directe toegang bieden tot een schat aan informatie en inzichten. Dit helpt hen van nog grotere waarde te zijn.

Toekomstige werkplek

Ook de werkplekken worden slimmer, onder meer door technologie als het Internet of Things. Sensoren meten bijvoorbeeld de temperatuur, luchtkwaliteit en lichtsterkte in een kantoorruimte. Door het klimaat optimaal te houden wordt voorkomen dat mensen indutten of hun concentratie verliezen. In toekomst past de werkplek zich perfect aan je gedrag aan.

De werkplek staat in het midden van een digitale transformatie die zijn weerga niet kent, zo blijkt uit het rapport The Future Of Work Is Now. Microsoft vroeg samen met Harvard Business Review aan zeshonderd CEO’s hoe ze de toekomst van het werk zien.

Lees ook: werken in 2021: hoe ziet dat eruit?

Technologie helpt medewerkers

De meesten denken niet dat technologie de mens helemaal verdringt. We blijven van essentiële waarde. Sterker nog, technologie stelt de mens in staat zich beter te ontplooien.

Als alle rompslomp wordt weggenomen door vervelende taken te automatiseren, kunnen we ons beter concentreren op wat er werkelijk toe doet. We kunnen meer strategisch te werk gaan, krijgen meer focus en worden ook productiever. Kortom, het optimisme overheerst.


Whitepaper: Hybride werken écht laten werken

Na 2 jaar volledig thuiswerken, zet Nederland nu een volgende stap: naar het hybride werken. Hoe laat je dat écht werken?

Download


Voorbereiden op transformatie van werken

Toch weet 71 procent van de CEO's niet goed hoe ze die op handen zijnde veranderingen moeten aanpakken. Ze zijn niet goed voorbereid op hybride werken. Het rapport stelt dat drie zaken nodig zijn om deze uitdaging aan te kunnen:

  1. Allereerst moeten bedrijven zich breed en kritisch bezinnen over de centrale rol die technologie in hun leven speelt.

  2. Ten tweede gaan teams in de toekomst nog meer hybride werken: een deel werkt thuis of op afstand, terwijl de rest op kantoor zit. Bedrijven moeten tools invoeren die deze wijdverspreide communicatie en samenwerking ondersteunen. Denk aan Microsoft Teams of Zoom.

  3. Ten derde moeten ondernemers én werknemers openstaan voor nieuwe manieren van denken, werken en leren. Hoofdconclusie uit de studie van Microsoft en Harvard Business Review is dat elke organisatie voorrang moet geven aan investeringen in technologie die de ‘toekomst van het werk’ dichterbij brengt. 

Zo werkt KPN

Al met al reden voor KPN om een webinar te organiseren over de vraag hoe we in de toekomst hybride gaan werken. Ook de inrichting van het kantoor en de thuiswerkplek kwamen daarbij aan de orde. Onder het motto 'Zo werken wij. Klaar voor de toekomst' vertelde Lisette Oosterbroek, senior transformation executive bij KPN, hoe structureel thuiswerken zijn beslag krijgt. 

“We gaan flexibeler, effectiever en prettiger werken”, aldus Oosterbroek. Op kantoor komt het accent te liggen op samenwerken, ontmoeten en brainstormen, de rest gebeurt vanuit huis. Die overgang gaat niet zomaar. Om alles in goede banen te leiden is volop aandacht nodig voor de manier van leiding geven, cultuur, kennis en vaardigheden. 

Toekomst van thuiswerken

In de toekomst zullen doorgaans mensen drie dagen per week vanuit huis werken en twee dagen op kantoor. Werkgevers moeten erop letten dat dit verantwoord gebeurt. Faciliteiten zoals een verstelbare stoel en tweede beeldscherm horen in deze hybride werksituatie thuis aanwezig te zijn.

Ook de werkwijze verdient aandacht. Per dag kun je maximaal 4 à 5 uur videobellen. Langer is ongezond. Volgens Oosterbroek zijn ook andere vaardigheden nodig bij het werken op afstand. Neem bijvoorbeeld de verkoop. Via Teams of Zoom gaat dat heel anders dan als je bij een klant een kop koffie gaat drinken.

Vrijheid binnen kaders 

Teams zullen goed met elkaar moeten afspreken waar en hoe ze met elkaar vergaderen. Dat vraagt ook om een bepaalde structuur. Agenda's moeten goed op elkaar worden afgestemd. Wat niet werkt is dat tijdens overleg de een in de auto zit, de ander in de rij in de supermarkt staat en de volgende persoon in de trein zit.

Medewerkers krijgen meer vrijheid hun dag in te delen, maar dit moet wel binnen bepaalde kaders gebeuren. “We moeten goed kijken wat voor ons werkt.” Ook het kantoorlandschap gaat veranderen. KPN wil locaties door het hele land, nabij het openbaar vervoer. Elk pand krijgt dezelfde uitstraling. Bij de inrichting staat samenwerking centraal.

Thuiswerken: top geregeld 

Thuis moet alles net zo goed zijn geregeld als op kantoor. Belangrijk is een juiste balans te vinden tussen zakelijk en privé. Niet alleen de faciliteiten dienen arbo-proof te zijn, ook vitaliteit en betrokkenheid vereisen aandacht. Bij anders werken hoort ook anders reizen. Men gaat minder en efficiënter reizen. Daardoor vermindert de CO2-uitstoot. KPN werkt aan nieuwe regelingen en meer duurzame keuzes. Dit betekent bijvoorbeeld flexibeler reizen met minder auto's.

Als medewerkers meer gespreid over locaties gaan werken, worden geavanceerde netwerken en communicatievoorzieningen cruciaal. Met de juiste technologie zijn tijd en plaats geen beperking meer voor effectieve samenwerking. Door snelle, veilige en betrouwbare internetverbindingen te bieden kunnen werkgevers de thuiswerkervaringen van medewerkers verbeteren. 

Gerelateerde artikelen